Laden Evenementen

Leven in overvloed

Leven in tijden van overvloed

Er is niet genoeg voor iedereen. De crises stapelen zich op. En door de complexiteit van onze samenleving staan we als individuen machteloos. Zo denken steeds meer mensen. Een prettige gedachte is dat niet, en bovendien is ze aanvechtbaar. In ‘Leven in overvloed’ draaien we haar eens om. Er is meer dan genoeg voor iedereen. Wat we aanzien voor crises, zijn bijna altijd oplosbare problemen. En nooit eerder hadden we zoveel invloed op onze levens en die van anderen. Hoe zetten we onze overvloed aan energie, levenslust en nieuwsgierigheid om in een wereld waarin we graag willen leven? Een optimistische week met Karim Benammar, Ralf Bodelier en Mirjam Vossen.

Studiebelasting en lesmateriaal

Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten of het boek vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Woensdag 30 augustus t/m zondag 3 september 2023.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Dr. Karim Benammar (1966) is filosoof gespecialiseerd in transformerend denken, en geeft lezingen en workshops aan bedrijven en organisaties. Hij heeft filosofie gestudeerd in Engeland, Amerika en Japan, gedoceerd aan de universiteit van Kobe en was lector aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is auteur van Overvloed, Reflectietools, Reframing – the art of thinking differently, Denken over geld en waarde, en de podcast Cornucopia. Meer op: www.karimbenammar.com

Dr. Ralf Bodelier (1961) is nieuwsgierig. Hij is gefascineerd door vooruitgang, het liefst op wereldschaal. En hij wil weten hoe deze doordringt in het leven van gewone mensen. In Nederland en ver weg, in de sloppenwijken van Afrika en Azië. Bodelier studeerde geschiedenis en theologie. Hij promoveerde als filosoof. Hij geeft les, lezingen en leidt debatten. Als journalist reist hij de wereld rond, schrijft columns, essays en boeken. Zijn laatste boek heet Lang Leve de Mens (2022). Met boeken als Ecomodernisme, het nieuwe denken over groei en groen legde hij samen met anderen de basis voor de Europese ecomodernistische beweging. Hij houdt ook van wandelen. Zo liep hij vorig jaar, dwars door de coronapandemie, van Jeruzalem naar Bouillon.

Dr. Mirjam Vossen (1965) Studeerde in Tilburg af als journalist, en werkte jarenlang voor de landelijke media. Ze heeft een master in de sociale geografie en promoveerde in Nijmegen en Leuven op de framing van wereldwijde armoede. Ze helpt maatschappelijke organisaties in Nederland en Vlaanderen met hun communicatie. Ze is nauw betrokken bij OnMigration, een platform voor meer draagvlak voor migratie en de opvang van vluchtelingen, en onderzoeker en adviseur van RePlanet, een grassroots-beweging die zich inzet voor een schone planeet zonder armoede. Ze organiseert via World in Progress Abdijsessies, inspiratiedagen in Limburgse en Brabantse kloosters om mensen op te laden met een meer optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld.

×