Laden Evenementen

De kunst van het verstaan

Een ethiek van gelijkheid en verschil

Gehoord en gezien worden is een van de grootste wensen in deze tijd. Zo zeer zelfs dat het in veel gevallen lijkt op een eis om te kunnen zijn wie we zijn, en waaraan de omgeving zich heeft aan te passen. De luide roep om verstaan te worden lijkt op een strijd om het recht op onderscheid. Tegelijkertijd schemert er een verlangen door naar verbinding, naar het opheffen van verschillen en het voorkomen van polarisatie. Wat drijft ons uiteen en wat verbindt ons? Tijdens de summerschool De kunst van het verstaan gaat Corrie Haverkort aan de hand van hedendaagse filosofen als Charles Taylor, Francis Fukuyama en Kwame Anthony Appiah in op deze vragen.

Studiebelasting en lesmateriaal

Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten of het boek vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Maandag 10 juli t/m vrijdag 14 juli 2023.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt) Uitverkocht.

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt) Uitverkocht.

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Corrie Haverkort is filosoof, docent en beeldend kunstenaar. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is op dit moment werkzaam bij Popelier Opleiding voor Gezin en Professional en specialiseert zich in moreel dilemmaberaad. In 2020 verscheen van haar hand Werkboek van woede naar redelijkheid: voor hulpverleners (SWP).

×