Kafka en filosofie (online)
Kafka en filosofie. Over Kafka lezen en niet begrijpen
Een landarts die niet meer thuis raakt in een ijzige nacht, trappen zonder boven of onder, een jager die sterft en tegelijkertijd wordt verdoemd tot een eindeloos bestaan, een jongeman die wakker wordt als kakkerlak – wie Kafka leest, weet dat er een vervreemdende ervaring te wachten staat. Hoe wij onze realiteit ervaren wordt op losse schroeven gezet. De vraag blijft echter: wat betekent deze vervreemding? Raakt Kafka aan een vreemdheid die deel is van onze algemene existentiële conditie? Bekritiseert hij een specifieke vervreemding eigen aan de moderne tijd? Is zijn werk een voorafspiegeling van de catastrofale 21e eeuw, die door Harold Bloom ook wel ‘The Age of Alienation’ werd genoemd? Deze online lezing door Sebastian Müngersdorff vertrekt bij Kafka om aan de hand van auteurs zoals Theodor W. Adorno, Sigmund Freud, Hélène Cixous, Martin Heidegger, Hans Blumenberg en Maurice Blanchot na te denken over een fundamentele vervreemding die uiteindelijk misschien wel vreemder blijft dan vreemd omdat ze elk fundament ondergraaft.
Deze bijeenkomst vindt online plaats via Zoom. Je ontvangt na aanmelding enkele dagen van tevoren de Zoomlink. Meer weten over Zoom? Kijk op zoom.us.
Studiebelasting
Deze cursus bevat anderhalf online contacturen en daarnaast optioneel een uurtje zelfstandige leestijd.
Leerdoelen
Tijdens de ISVW online lezingen maak je kennis met de beste ideeën van een of enkele filosofen, bekend of onbekend, klassiek of hedendaags. Deze filosofen en hun ideeën zijn zeer divers, maar hebben met elkaar gemeen dat zij je aan het denken zetten en uitnodigen je eigen ideeën te bevragen. Je steekt niet alleen interessante kennis op, maar toetst ook je eigen denken.
Data
Woensdag 31 mei 2023.
Aanvang om 20.00 uur, einde om 21.30 uur.
Deelname
€ 25,-
Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.
Docent
Dr. Sebastian Müngersdorff studeerde sociaal economische wetenschappen en filosofie. In 2022 promoveerde hij op een dissertatie over Maurice Blanchot en Franz Kafka. Hij doceerde cultuurfilosofie aan de UAntwerpen en is dit academiejaar titularis van het vak ‘Filosofische grondslagen van de Europese identiteit’. Hij publiceerde over Hans Blumenberg, Max Weber, Maurice Blanchot, Thomas Merton en deed dat in verschillende tijdschriften waaronder Tijdschrift voor filosofie, Algemeen Nederlands tijdschrift voor wijsbegeerte en Streven.