Laden Evenementen

Joodse filosofie

 ‘Openbaring is de schepping van  de rede’

In dit weekend denken we na  over de verhouding tussen rede  en openbaring in het werk van  twee belangrijke Joodse filosofen:  Hermann Cohen en Franz  Rosenzweig. Heeft ons eigen  denken een goddelijk aspect  (Cohen) of moet ons denken  overrompeld worden door een  liefdeservaring om iets klaar te  kunnen spelen (Rosenzweig)?

In dit weekend denken we, in hoorcolleges en groepsopdrachten, vanuit het werk van deze twee grote Joodse filosofen na over de verhouding tussen filosofie en religie, en die tussen rede en openbaring. We maken kennis met twee joodse visies, waarin het begrip ‘openbaring’ opnieuw spannend en ook filosofisch relevant wordt. De cursist wordt uitgedaagd zich te bezinnen op de vraag of ons eigen denken een goddelijk aspect heeft (Cohen), dan wel dat ons denken eerst moet worden overrompeld door een fundamentele liefdeservaring om iets klaar te kunnen spelen (Rosenzweig). En passant passeren enkele grote thema’s uit de filosofie de revue, zoals dat van de dood, de geschiedenis en de rechtvaardigheid.

Studiebelasting

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Wie zich wil voorbereiden, doet er goed aan zich globaal te oriënteren in de hoofdlijnen van de filosofie van Kant en Hegel, bijvoorbeeld in Hans-Joachim Störig, Geschiedenis van de filosofie, Het Spectrum 2008. Ook kan het behulpzaam zijn tevoren de wikipedia-lemma’s over Hermann Cohen en Franz Rosenzweig te raadplegen

Data

Zaterdag 14 december 2019 10.30 uur tot zondag 15 december 2019 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 319,95 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 379,15 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 389,15 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 396,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Dr. Rico Sneller is filosoof en docent filosofische antropologie aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde onder meer Wild Beasts of the Philosophical Desert (2014, met Hein van Dongen en Hans Gerding) en Pluraliteit van de levenskunsten (2018, met Tatjana Kochetkova en Nelleke Canters).