ISVW Online: De wankele waarheid
24 februari om 20:00 tot 21:30
Het lijkt alsof we in een tijd leven waarin de waarheid op losse schroeven is komen te staan. Feiten zouden plaats hebben gemaakt voor meningen en steeds vaker wordt de wetenschap in twijfel getrokken. Er wordt soms gezegd dat de waarheid er niet meer toe doet en dat we langzaamaan terecht komen in een post-truth tijdperk; een tijd waarin we kennis niet zonder meer kunnen vertrouwen. Maar hoe bepalen we eigenlijk wat echt waar is? En hoe vormt dat onze werkelijkheid? Aan de hand van haar nieuwste boek neemt Wytske Versteeg ons mee in een zoektocht naar de kunst van het (niet) weten.
Deze bijeenkomst vindt online plaats via Zoom. Je ontvangt op 24 februari de zoomlink in de middag. Meer weten over Zoom? Kijk op zoom.us.
Studiebelasting
Deze cursus bevat anderhalf online contacturen en daarnaast optioneel zelfstandige leestijd.
Leerdoelen
Tijdens ISVW Online maak je kennis met filosofische ideeën. De filosofen en hun inzichten zijn zeer divers, maar hebben met elkaar gemeen dat zij je aan het denken zetten en uitnodigen je eigen ideeën te bevragen. Je steekt niet alleen interessante kennis op, maar toetst ook je eigen denken.
Datum
Maandag 24 februari 2025
Aanvang om 20.00 uur, einde om 21.30 uur.
Deelname
€ 25,-
Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.
Let op: je kunt je tot uiterlijk 16:30 uur aanmelden op 24 februari
Docenten
Wytske Versteeg
Dr. Wytske Versteeg is schrijver, politicoloog en onderzoeker bij Universiteit Utrecht. Haar werk is in 8 talen vertaald en heeft meerdere prijzen ontvangen zoals de VrouwDebuutPrijs, Kellendonkprijs en de BNG Literatuurprijs. Terugkerende thema’s zijn filosofie, wetenschap, zingeving, familie, psychologie, migratie en klimaatverandering. Van haar hand verschenen onder andere Het Gouden Uur, Verdwijnpunt en Waar, over de kunst van het (niet)weten.
ISVW Online
Om te filosoferen hoef je je leunstoel niet te verlaten, want ISVW komt bij je thuis. Tweewekelijkse online colleges bieden je een korte inleiding in het werk van belangrijke denkers en zetten je aan het denken over prangende filosofische vragen. Elk college duurt 1,5 uur en deelname bedraagt € 25,- . Het gebruikte platform is Zoom, wat interactie met de docent mogelijk maakt. Voorkennis is niet vereist. Deze colleges worden niet opgenomen. Voor sommige colleges wordt aanvullend lesmateriaal ter beschikking gesteld op een digitale leeromgeving.
Moderator is Martha Claeys. Martha Claeys is gepromoveerd aan de Universiteit Antwerpen op trots als morele emotie. Haar recente boek Trots. De filosofie van een emotie is zeer lovend ontvangen. Ze maakt samen met Lotte Spreeuwenberg de filosofische podcast Kluwen.
Wat deelnemers zeggen over ISVW Online:
‘De online colleges zijn een effectieve en laagdrempelige aanvulling op de fysieke bijeenkomsten.’
‘Een prettige wijze om kennis te maken met verschillende filosofen. Graag tot de volgende keer!’
‘De docente was enthousiast en betrokken bij haar onderwerp.’
‘De inleiding was helder en inhoudelijk van goede kwaliteit.’
‘Enthousiaste vertellers en goed georganiseerd.’
‘Er is voor ieder wat wils. Ben altijd erg enthousiast. ISVW is een absolute aanrader’
‘Ik vind het heel plezierig dat ISVW af en toe ook colleges online mogelijk maakt. Complimenten. Die zijn voor verschillende mensen makkelijker te volgen dan niet-digitale bijeenkomsten.’