Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Start: Interculturele filosofie

25 februari om 10:30 tot 26 februari om 12:30

In de Griekse oudheid was uitwisseling van ideeën tussen filosofen uit oost en west vanzelfsprekend. Pythagoras, Plato en Herakleitos werden in hun denken beïnvloed door Oosterse en Afrikaanse wetenschappers. Aristoteles reisde als lijfarts mee met Alexander de Grote naar Azië. Door Ibn Siena en Ibn Roesja kennen wij Aristoteles nog. Het is met name de Verlichting die er voor heeft gezorgd dat de westerse filosofie in een eurocentrisch discours belandde. We bevinden ons nog steeds in het staartje hiervan. Dat terwijl de noodzaak voor intercultureel filosoferen duidelijker is dan ooit. Toch is het in de academische wijsbegeerte nog steeds ongebruikelijk om niet-westerse filosofische benaderingen integraal op te nemen in deze reflecties. De Basisopleiding Interculturele Filosofie breekt uitdrukkelijk met dit eurocentrische standpunt. Ons uitgangspunt is: Wat kunnen we van andere filosofische tradities leren? Wat hebben filosofen uit het Verre Oosten, het Midden-Oosten en Afrika ons en elkaar te vertellen?

Weekend 1: Oosterse filosofie.

In het eerste weekeinde maken we kennis met de oosterse denkers. Oosterse filosofie is haast een te westerse benaming. Het gaat bij deze denkers veelmeer om vormen van levenskunst die – naar het motto: ‘Oefening baart kunst’ – meditatieve oefeningen als basis heeft. Het lichaam denkt mee. Deze manier van verstaan verbindt denken op een niet-cartesiaanse manier met het leven.
We komen te weten hoe het taoïsme, het boeddhisme en het zenboeddhisme dit besef onder woorden hebben gebracht en welke levenshouding de oosterse meesters zich hebben weten eigen maken. Henk Oosterling zal ons meenemen op een interculturele tour waarin hij laat zien wat dit niet(s) doen kan beteken: ‘Waar geen wil, is een weg’. Daarbij laat hij ons kennis maken met het denken van de Kyotoschool waarin vanaf het ontstaan al vormen van westers, continentaal denken – Hegel, Nietzsche, Husserl, Heidegger – zijn opgenomen wat bepalend is geweest voor de westerse receptie van het Japanse zenboeddhisme.

Weekend 2: Islamitische filosofie

Wat betekent het dat de terreuraanslagen ‘in naam van Allah’ worden gepleegd? Zegt dat werkelijk iets over de Islam? De verwijzing naar denkers als Ibn Siena suggereert al dat er ook een andere geschiedenis kan worden geschreven. Gedurende het weekend maken we kennis met het andere gezicht en met het hart van de islam, dat ons wel degelijk iets te vertellen heeft.
Michiel Leezenberg, de auteur van het bekroonde boek Islamitische filosofie, laat ons kennismaken met de falasifa al Kindi, al Farabi, Ibn Siena (Avicenna) en Ibn Roesja (Averrroes) en de laat-middeleeuwse mystieke denkers Sohrawardi (de ‘Martelaar van het Licht’) en Ibn al-Arabi (de ‘Heilige van het Woord’).
Gaandeweg wordt duidelijk dat het soefisme voorstelt een weg zo te bewandelen dat je manier van leven wordt gekenmerkt door gastvrijheid.

Weekend 3: Afrikaanse filosofie

Voor Afrikaanse filosofie is de laatste jaren steeds meer belangstelling ontstaan. Hegel beweerde nog dat Afrika een continent was zonder geschiedenis en zonder filosofie. Dit is onder andere door de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole in 2014 met haar baanbrekende boek over Sokrates en Orunmila weerlegd. De traditie van mondelinge overdracht en de ‘Sages’ als filosofen, zorgt wel voor andere vormen van filosoferen. Henk Haenen publiceerde in 2012 een boek over Sage filosofie. Vorig jaar verscheen van zijn hand het boek Ubuntu en Nelson Mandela. Afrikaanse filosofie van verzoening.
In dit cursusweekend behandelen we voornamelijk filosofieën uit West en Zuid-Afrika. We behandelen de impact van de kolonisatie op het Afrikaanse denken, maar vooral wat wij in het Westen van Afrikaanse filosofieën en filosofen als Mogobe Ramose, Sophie Oluwole, Oyeronke Oyewumi en Henry Odera Oruka kunnen leren.

Weekend 4: Afsluitend symposium: Verlichting van De Verlichting (voertaal: Engels)

De basisopleiding interculturele filosofie is gebaseerd op het gedachtegoed van Heinz Kimmerle, die aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de eerste leerstoel in interculturele filosofie bekleedde en gedurende vele jaren cursussen Afrikaanse filosofie verzorgde op de ISVW. Januari 2016 overleed hij onverwachts. Hij liet ons het basisboek Interculturele filosofie, een studieboek na, dat kort voor zijn overlijden verscheen. Wij sluiten de basiscursus af met een symposium ter ere van hem, met als voornaamste doel te delen hoe de interculturele filosofie zich verder blijft ontwikkelen. Sprekers zijn Babah Tarawally, Henk Haenen, Renate Schepen, Elisabeth de Schipper, Tina Rahimy, Michiel Leezenberg en Henk Oosterling.

Wij zijn zeer vereerd met de deelname van prof. Sophie Oluwole, die speciaal voor deze conferentie uit Nigeria komt.

Voor de deelnemers aan de gehele opleiding is er zondag een afsluiting met samenvatting en examen

Data

25-26 februari, 25-26 maart, 6-7 mei, 27-28 mei 2017.

Aanvang zaterdag 10.30 uur – einde zondag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 1.081,25 (inclusief het boek Interculturele filosofie, 4 weekenden, 4 x diner met wijn, 8 x lunchbuffet en koffie/thee).
Arrangement 2: € 1.305,25 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1.375,25 (arrangement 2 + comfortkamer en ontbijt).

De eerste drie weekenden zijn ook los te volgen. Prijs per weekend:

Arrangement 1: € 300,50 (inclusief diner met wijn, 2 x lunchbuffet en koffie/thee).
Arrangement 2: € 356,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 374,00 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Het afsluitende symposium op zaterdag 27 mei is ook los te boeken.

Aanvang: 10.30 uur – einde 17.00 uur of 21.00 uur.

Arrangement 1: € 50,- (dagprogramma inclusief koffie, thee en lunch).
Arrangement 2: € 100,- (arrangement 1 + diner pensant).

Docenten

Jan Flameling studeerde wijsbegeerte in Groningen, Keulen, Berkeley en Amsterdam. Hij geeft workshops aan organisatieadviseurs, artsen en apothekers en cursussen aan de ISVW. Hij is tevens initiatiefnemer en programmamaker van deze basisopleiding Interculturele filosofie.

 

Renate Schepen is filosofe, trainer en gespreksbegeleider. Bovendien is zij initiatiefneemster en programmamaakster van zowel de basisopleiding Interculturele filosofie als het bijbehorende symposium Verlichting van de verlichting. Ze studeerde wijsbegeerte aan de VU in Amsterdam, Universidad de la Republica in Montevideo en University of Legon in Ghana en doet nu promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie. Ze publiceerde samen met Heinz Kimmerle het boek Filosofie van het verstaan (2014) en met Henk Oosterling Doordenken doorwerken: intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016).

 

Dr. Henk Oosterling is universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij studeerde wijsbegeerte en Japanse taal aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde op het proefschrift Moved by Appearances – Towards a hypercritique of xenophobic reason. Hij publiceerde vele boeken, waaronder Waar geen wil is, is een weg (2016).

 

Prof. Dr. Michiel Leezenberg studeerde klassieke talen, filosofie en algemene taalwetenschap. Hij publiceerde in 2001 het boek Islamitische filosofie, dat met de Sokrates-wisselbeker werd bekroond. Hij is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam.

 

 

Dr. Henk Haenen studeerde geschiedenis en filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde op het proefschrift Afrikaans denken: ontmoeting, dialoog en frictie. Hij doceert aan de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen en geeft lezingen bij Stichting Filosofie Oost-West. Hij schreef onder meer het boek Sage filosofie (2012).

 

 

 

Prof. Sophie Oluwole is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Lagos, Nigeria. Ze maakt zich sterk voor de Afrikaanse filosofische tradities en onderzocht daartoe orale literaire tradities op hun filosofische relevantie. Ze publiceerde onder meer het boek Sokrates and Orunmila (2015).

 

 

Prof. dr. Mogobe Ramose promoveerde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Momenteel is hij hoogleraar filosofie aan de University of South Africa in Pretoria.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • Bildung scheurkalender 2018


  Verschijnt eind augustus met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a. Eigen omslag voor uw organisatie? Reageer voor 1 juli via info@isvw.nl.
 • Laatste kans!

  jul 03

  Frontiers of Astronomy

  3 juli om 10:30 tot 7 juli om 12:30
  jul 17

  Het keren van de munt

  17 juli om 10:30 tot 21 juli om 12:30
  jul 24

  Anders denken: Postmoderne levenskunsten

  24 juli om 10:30 tot 28 juli om 12:30
  jul 26

  Jezelf begrijpen

  26 juli om 10:30 tot 30 juli om 12:30
  aug 02

  Vriendschap: Ideaal of werkelijkheid?

  2 augustus om 10:30 tot 6 augustus om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte