Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Interculturele filosofie

27/08/2018 om 10:30 tot 31/08/2018 om 12:30

‘De paradoxale schaduw van de Verlichting’

Filosofie is intercultureel. In de Griekse oudheid was uitwisseling van ideeën tussen filosofen uit oost en west en noord en zuid vanzelfsprekend. Pythagoras, Plato en Herakleitos werden in hun denken beïnvloed door Oosterse en Afrikaanse wetenschappers. Aristoteles reisde als lijfarts mee met Alexander de Grote naar Azië. Het is met name de Verlichting die er voor heeft gezorgd dat de Westerse filosofie in een eurocentrisch discours belandde. Ondertussen beseffen we de onhoudbaarheid hiervan en is er steeds meer interesse in de dialoog met en tussen filosofieën uit andere culturen. Zonder fysiek een verre reis te maken, biedt deze week de mogelijkheid om kennis te maken met filosofieën uit verschillende werelddelen en de diversiteit daarvan. We behandelen de methode voor intercultureel filosoferen en hoe het denken van Gadamer over hermeneutiek een basis biedt voor interculturele verstaansprocessen, die centraal staan in het werk van Heinz Kimmerle. Vervolgens behandelen we Chinese, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofieën vanuit een intercultureel perspectief. In de Latijns-Amerikaanse filosofie staan twee begrippen centraal: libertad en buen vivir. Kort samengevat: de mogelijkheid tot zelfrealisatie in het besef dat ons individuele zijn niet kan worden los gezien van een samen-zijn in interactie met natuurlijke gegevenheden. Ook in Ubuntu filosofie uit Zuid-Afrika staat centraal hoe wij met elkaar en de niet-menselijke natuur verbonden zijn. De week biedt niet alleen een kennismaking met deze filosofieën, maar ook een gelegenheid om te onderzoeken wat er in de dialoog tussen verschillende filosofieën gebeurt. Het ‘inter’ staat centraal. Voor verschillende thema’s zijn gastdocenten uitgenodigd. Aan het einde van de cursus reflecteren we op hoe de kennismaking met deze filosofieën ons anders doet denken over Westerse filosofieën, filosofieën uit andere culturen en wellicht ook over onszelf.

De Frederik van Eedenlezing door prof. Mogobe Ramose maakt deel uit van het programma.

Wat leer je?

Deze cursus toont wat we van andere filosofische tradities kunnen leren. We onderzoeken wat filosofen uit China, Afrika en Latijns-Amerika u en elkaar te vertellen hebben en waarom dit nu relevant is. Een verrijkende week die u niet alleen naar anders naar andere filosofische tradities laat kijken, maar ook opnieuw naar de Westerse filosofie.

Chinese, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofieën

Voor wie?

Deze week is geschikt voor iedereen met interesse in verschillende culturen en in filosofieën uit alle windstreken en voor mensen die eerder de Basiscursus Interculturele filosofie volgden.

De cursus is zeer bruikbaar voor mensen die in hun dagelijks leven of in hun werk veel contact hebben met verschillende culturen.

Programma

Dag 1 (27 aug) : Introductie (de hermeneutiek van Gadamer en interculturele filosofie van Heinz Kimmerle i.s.m. Wim Dooge)

Dag 2 (28 aug): Afrikaanse filosofie en (de positie van) vrouwen in interculturele filosofie. Inclusief de Frederik van Eedenlezing door prof. Mogobe Ramose.

Dag 3 (29 aug): China als economische grootmacht en de rol van machtsrelaties in interculturele filosofie. Wat betekent dit voor publieke en private organisaties. (i.s.m. Saskia van der Werff)

Dag 4: (30 aug) Latijns-Amerikaanse filosofie (i.s.m. Wil Heeffer)

Dag 5 (31 aug): (alleen ochtend): afsluiting en terugkeer: hoe ben je hierdoor anders gaan denken over de Westerse filosofie en de filosofie van andere culturen?

Hoofddocent

 

Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU in Amsterdam, aan de University of Ghana in Legon en aan de Universidad de La República in Montevideo. Momenteel doet zij promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de Universiteit van Wenen.

 

Gastdocenten

Wil Heeffer is gastdocent voor het onderdeel over Latijns-Amerikaanse filosofie. Vanaf eind jaren negentig is hij betrokken geweest bij projecten rond het werk van de Cubaanse bevrijdingsdenker José Martí. Hij volgde colleges bij Argentijns-Mexicaanse grondlegger van de bevrijdingsfilosofie Enrique Dussel. Verdere expertise kwam voort uit contacten met denkers zoals o.a. Francois Houtart (Nicaragua), Luis Inácio Lula da Silva (ex-president Brazilië), Frei Betto (Brazilië), Armando Hart Dávalos (Cuba) en Adolfo Perez Esquivel (Argentinië, nobelprijs voor de vrede).

 

Saskia van der Werff is gastdocent voor het onderdeel over Oosterse filosofie. Zij studeerde bedrijfskunde en filosofie en is dertig jaar geleden in contact gekomen met Oosterse filosofie en de I-Tjing. Als bestuurslid van de Stichting Yijing Studies leverde zij een bijdrage aan het verder toegankelijk maken van de Oosterse denkwijzen voor Westerse professionals. In haar filosofische praktijk ontwikkelt en begeleidt zij praktische vormen van filosofie, zoals de socratisch dialoog, moreel beraad, meditatieve technieken en de I Tjing. Ze werkt aan een promotietraject over creativiteit, waarin Oosterse en Afrikaanse filosofieën belangrijke inspiratiebron zijn.

Wim Dooge is gastdocent voor het onderdeel over hermeneutiek. Hij studeerde bedrijfseconomie en filosofie in Rotterdam en was o.a. student-assistent voor prof. Heinz Kimmerle, hoogleraar interculturele filosofie. Hij heeft in Heidelberg filosofie gestudeerd en volgde o.a. college bij Gadamer, de belangrijkste hermeneutische filosoof van de twintigste eeuw.

 

 

 

Data

Maandag 27 – vrijdag 31 augustus 2018

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 779,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch, koffie/thee en het boek Interculturele filosofie en Frederik van
Eedenlezing met prof. Mogobe Ramose).
Arrangement 2: € 966,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
I.v.m. een storing zijn arrangementen 2 en 3 momenteel niet boekbaar via de website. U kunt contact opnemen via info@isvw.nl.
Arrangement 3: € 1.006,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
I.v.m. een storing zijn arrangementen 2 en 3 momenteel niet boekbaar via de website. U kunt contact opnemen via info@isvw.nl.
Arrangement 4: € 1.036,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 29

  Levinas in het gelaat

  29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30
  mei 03
  mei 06

  Uitverkocht: De kunst van het vragenstellen

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 17:00
  mei 11

  Crash Course: Socratische gespreksvoering

  11 mei om 10:00 tot 17:00
  mei 18

  Mystiek voor nu: zelfloosheid, gelatenheid en zen

  18 mei om 10:30 tot 19 mei om 12:30
  mei 19

  Kidscafé 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
  mei 19

  Filosofisch café – 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW