Laden Evenementen

« All Evenementen

Interculturele filosofie

27 augustus om 10:30 tot 31 augustus om 12:30

‘De paradoxale schaduw van de Verlichting’

In de Griekse oudheid was uitwisseling van ideeën tussen filosofen uit oost en west en noord en zuid vanzelfsprekend. Met name de Verlichting zorgde ervoor dat de westerse filosofie in een eurocentrisch discours belandde. Ondertussen beseffen we de onhoudbaarheid hiervan en is er steeds meer interesse in de dialoog met filosofieën uit andere culturen. We behandelen Chinese, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofieën vanuit een intercultureel perspectief, volgens de hermeneutische methode van Gadamer en Kimmerle. Een week die je anders naar andere filosofische tradities laat kijken, en ook opnieuw naar de westerse filosofie en wellicht naar jezelf.

Filosofie is intercultureel. In de Griekse oudheid was uitwisseling van ideeën tussen filosofen uit oost en west en noord en zuid vanzelfsprekend. Het is met name de Verlichting die ervoor heeft gezorgd dat de westerse filosofie in een eurocentrisch discours belandde. Ondertussen beseffen we de onhoudbaarheid hiervan en is er steeds meer interesse in de dialoog met filosofieën uit andere culturen.

Wat leer je?

Deze cursus toont wat we van andere filosofische tradities kunnen leren. Een verrijkende week die u niet alleen anders naar andere filosofische tradities laat kijken, maar ook opnieuw naar de westerse filosofie.

Chinese, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofieën

Voor wie?

Deze week is geschikt voor iedereen met interesse in verschillende culturen en in filosofieën uit alle windstreken en voor mensen die eerder de Basiscursus Interculturele filosofie volgden

Hoofddocent

 

Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU in Amsterdam, aan de University of Ghana in Legon en aan de Universidad de La República in Montevideo. Momenteel doet zij promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek.

 

Gastdocenten

Wil Heeffer is gastdocent voor het onderdeel over Latijns-Amerikaanse filosofie. Vanaf eind jaren negentig is hij betrokken geweest bij projecten rond het werk van de Cubaanse bevrijdingsdenker José Martí. Hij volgde colleges bij Argentijns-Mexicaanse grondlegger van de bevrijdingsfilosofie Enrique Dussel. Verdere expertise kwam voort uit contacten met denkers zoals o.a. Francois Houtart (Nicaragua), Luis Inácio Lula da Silva (ex-president Brazilië), Frei Betto (Brazilië), Armando Hart Dávalos (Cuba) en Adolfo Perez Esquivel (Argentinië, nobelprijs voor de vrede).

 

Saskia van der Werff is gastdocent voor het onderdeel over Oosterse filosofie. Zij studeerde bedrijfskunde en filosofie en is dertig jaar geleden in contact gekomen met Oosterse filosofie en de I-Tjing. Als bestuurslid van de Stichting Yijing Studies leverde zij een bijdrage aan het verder toegankelijk maken van de Oosterse denkwijzen voor Westerse professionals. In haar filosofische praktijk ontwikkelt en begeleidt zij praktische vormen van filosofie, zoals de socratisch dialoog, moreel beraad, meditatieve technieken en de I Tjing. Ze werkt aan een promotietraject over creativiteit, waarin Oosterse en Afrikaanse filosofieën belangrijke inspiratiebron zijn.

Wim Dooge is gastdocent voor het onderdeel over hermeneutiek. Hij studeerde bedrijfseconomie en filosofie in Rotterdam en was o.a. student-assistent voor prof. Heinz Kimmerle, hoogleraar interculturele filosofie. Hij heeft in Heidelberg filosofie gestudeerd en volgde o.a. college bij Gadamer, de belangrijkste hermeneutische filosoof van de twintigste eeuw.

 

 

 

Data

Maandag 27 – vrijdag 31 augustus 2018

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 779,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch, koffie/thee en het boek Interculturele filosofie en Frederik van
Eedenlezing met prof. Mogobe Ramose).
Arrangement 2: € 966,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt). Uitverkocht
Arrangement 3: € 1.006,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Uitverkocht
Arrangement 4: € 1.036,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Programmakrant ISVW

 • Laatste kans!

  wo 25

  Søren Kierkegaard: filosoof? theoloog? acteur? Schrijver!

  25 april om 10:30 tot 29 april om 12:30
  ma 30

  Mens en natuur in het Antropoceen

  30 april om 10:30 tot 4 mei om 12:30
  mei 05

  De essentie van Montaigne

  5 mei om 10:30 tot 6 mei om 12:30
  mei 05

  Esthetica en kunstfilosofie: het sublieme in de kunst

  5 mei om 10:30 tot 6 mei om 12:30
  mei 06
  mei 12

  Japanse filosofie: de weg der goden

  12 mei om 10:30 tot 13 mei om 12:30
  mei 13

  Filosoferen met kinderen en jongeren

  13 mei om 10:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte