Laden Evenementen

Homo creator

Mystieke en filosofische visies op creativiteit

‘Ik was de elementen. Ik kon alles.’ Uitspraken zoals deze van Rainer Maria Rilke belichten het raadsel van de menselijke creativiteit. In onze scheppingsdrang kunnen we zo nu en dan boven onszelf uitstijgen en aan de goden gelijk worden. Maar wat is creativiteit precies en waarom is het scheppen van iets nieuws zo belangrijk voor menselijke zingeving? Rico Sneller en Michel Dijkstra nemen je mee op ontdekkingsreis langs de meest uiteenlopende figuren als zenmeester Dōgen, beeldend kunstenaar Alberto Giacometti, de literator Jean Genet, de filosoof Henri Bergson en de filosoof-spiritist Carl du Prel. Wat betekent creativiteit voor hen en voor ons denken over mens, God en wereld?

Studiebelasting en lesmateriaal

Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten of het boek vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Woensdag 16 augustus t/m zondag 20 augustus 2023.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Rico Sneller is filosoof en docent filosofische antropologie aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde onder meer Wild Beasts of the Philosophical Desert (2014, met Hein van Dongen en Hans Gerding) en Pluraliteit van de levenskunsten (2018, met Tatjana Kochetkova en Nelleke Canters). In 2021 verscheen van zijn hand Het raadsel Socrates bij ISVW Uitgevers.
 
 
Michel Dijkstra promoveerde op een vergelijking tussen Dōgen en Meister Eckhart over eenheid en veelheid. Bij ISVW Uitgevers publiceerde hij onder andere Inleiding taoïstische filosofie (red., 2015) en De essentie van Dōgen (2020). Artikelen van zijn hand verschijnen regelmatig in Filosofie Magazine. Daarnaast verzorgt hij cursussen over oosters denken bij de ISVW en andere instellingen.