Laden Evenementen

« All Evenementen

Hoe vrij is de vrije markt?

9 augustus om 10:30 tot 13 augustus om 12:30

De neoliberale politiek koestert een heilig geloof in de vrije markt. Levensbeschouwing, cultuur en zingeving verdwijnen daarmee meer en meer van de publieke agenda. De samenleving wordt gezien als een markt waar mensen human resources zijn: ze werken en consumeren en dragen zo bij aan groei en rendement. Culturele en religieuze tradities, kunst, literatuur en verbeelding? Daar gaat de politiek niet meer over, dat doe je maar in je privé-tijd… Culturele verschillen staan de vrije ontplooiing van de markt alleen maar in de weg.

De kritiek op deze economisering van het leven neemt toe, in het publieke debat en in de politiek, maar vooral in de filosofie. Zo meent de Franse denker Olivier Roy – thans volop aanwezig in de discussies over religieus terrorisme – dat het neoliberalisme tot culturele ontworteling leidt, die op haar beurt weer de radicalisering van moslim-jongeren in de hand werkt.

Het hedendaagse populisme is op zijn manier een antwoord op de neoliberale, hyperindividuele wereld: het belooft mensen de weg terug naar houvast en een vaste identiteit, waarin voor vreemdelingen geen plaats is. Laurens ten Kate laat in deze gloednieuwe zomerweek op de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden – dé plek voor verdieping in Nederland – zien dat de weg terug van het populisme een doodlopende weg is. De wereld is verdeeld: tegenover de xenofobie van het populisme staan miljoenen humanisten en vrijzinnigen die onze onzekere, complexe tijd serieuzer nemen en haar niet willen ontvluchten in een valse fictie van retoriek en demagogie. Laurens ten Kate noemt dat de ‘vrijzinnige conditie’ van de moderne mens: hij is als zinzoeker aangewezen op eigen verbeeldingskracht, de ‘grote verhalen’ zijn teneinde. Daarmee zijn humanisten en vrijzinnigen ook de pioniers van een nieuw bewustzijn: dat de vanzelfsprekendheden van de wereld als markt misschien wel eens tekort kunnen schieten als het gaat om de toekomst van onze samenlevingen en van onze planeet.

Ten Kate bestudeert met u in de zomerweek ‘Hoe vrij is de vrije markt?’  de diverse filosofische visies op neoliberalisme, pro en contra. De rode draad die we volgen is een zoektocht naar een nieuw begrip van vrijheid, in gesprek met de rijke filosofische tradities die al sinds de Oudheid over vrijheid nadenken, en tot aan moderne levensbeschouwelijke stromingen: de vrijzinnig-religieuzen en de humanisten waren en zijn pioniers in deze zoektocht naar een andere vrijheid.

Basistekst van de zomerweek is Ten Kates recente boekje De vreemde vrijheid. Nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de 21ste eeuw.

Deelname

Arrangement 1: € 757,50 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee en het boek De vreemde vrijheid).
Arrangement 2: € 939,50 (arrangement 1 + standaardkamer met ontbijt).
Arrangement 3: € 979,50 (arrangement 1 + pluskamer met ontbijt).
Arrangement 4: € 1.009,50 (arrangement 1 + comfortkamer met ontbijt).

Data

Woensdag 9 t/m zondag 13 augustus 2017.
Aanvang woensdag 10.30 uur, einde zondag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Docent

Prof. dr. Laurens ten Kate is filosoof en religiewetenschapper. Hij werkt aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, waar hij universitair hoofddocent en bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme is. In 2016 verscheen zijn boek De vreemde vrijheid. Op zoek naar nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de 21ste eeuw (Amsterdam: Sjibbolet 2016).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • ISVW-programmagids

  Klik op de cover om te bladeren door onze gids. Wilt u de gids thuis ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@isvw.nl
 • Laatste kans!

  vr 24

  Interculturele filosofie

  25 februari om 10:30 tot 28 mei om 12:30
  za 25

  Interculturele filosofie: Islamitische filosofie

  25 maart om 10:30 tot 26 maart om 12:30
  apr 09

  De filosofische praktijk

  9 april om 10:30 tot 17:00
  apr 10

  De kunst van het vragen stellen

  10 april om 10:30 tot 11 april om 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte