Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Hoe vrij is de vrije markt?

9 augustus om 10:30 tot 13 augustus om 12:30

De neoliberale politiek koestert een heilig geloof in de vrije markt. Levensbeschouwing, cultuur en zingeving verdwijnen daarmee meer en meer van de publieke agenda. De samenleving wordt gezien als een markt waar mensen human resources zijn: ze werken en consumeren en dragen zo bij aan groei en rendement. Culturele en religieuze tradities, kunst, literatuur en verbeelding? Daar gaat de politiek niet meer over, dat doe je maar in je privé-tijd… Culturele verschillen staan de vrije ontplooiing van de markt alleen maar in de weg.

De kritiek op deze economisering van het leven neemt toe, in het publieke debat en in de politiek, maar vooral in de filosofie. Zo meent de Franse denker Olivier Roy – thans volop aanwezig in de discussies over religieus terrorisme – dat het neoliberalisme tot culturele ontworteling leidt, die op haar beurt weer de radicalisering van moslim-jongeren in de hand werkt.

Het hedendaagse populisme is op zijn manier een antwoord op de neoliberale, hyperindividuele wereld: het belooft mensen de weg terug naar houvast en een vaste identiteit, waarin voor vreemdelingen geen plaats is. Laurens ten Kate laat in deze gloednieuwe zomerweek op de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden – dé plek voor verdieping in Nederland – zien dat de weg terug van het populisme een doodlopende weg is. De wereld is verdeeld: tegenover de xenofobie van het populisme staan miljoenen humanisten en vrijzinnigen die onze onzekere, complexe tijd serieuzer nemen en haar niet willen ontvluchten in een valse fictie van retoriek en demagogie. Laurens ten Kate noemt dat de ‘vrijzinnige conditie’ van de moderne mens: hij is als zinzoeker aangewezen op eigen verbeeldingskracht, de ‘grote verhalen’ zijn teneinde. Daarmee zijn humanisten en vrijzinnigen ook de pioniers van een nieuw bewustzijn: dat de vanzelfsprekendheden van de wereld als markt misschien weleens tekort kunnen schieten als het gaat om de toekomst van onze samenlevingen en van onze planeet.

Ten Kate bestudeert met u in de zomerweek ‘Hoe vrij is de vrije markt?’ de diverse filosofische visies op neoliberalisme, pro en contra. De rode draad is een zoektocht naar een nieuw begrip van vrijheid, in gesprek met de rijke filosofische tradities die al sinds de Oudheid over vrijheid nadenken, en tot aan moderne levensbeschouwelijke stromingen: de vrijzinnig-religieuzen en de humanisten waren en zijn pioniers in deze zoektocht naar een andere vrijheid.

Basisteksten van de zomerweek zijn:

Thomas Biebricher, Neoliberalisme. Onvermoed en onvermijdelijk (Nijmegen: Valkhof Pers 2017; 120 pp, € 15.-) Zelf aan te schaffen

Laurens ten Kate, De vreemde vrijheid. Nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de 21ste eeuw (Amsterdam: Sjibboleth 2016; 64 pp., € 11.-) inbegrepen in de cursus

Daarnaast ontvangt elke cursist een reader met alle aanvullende teksten die tijdens de cursus de revue passeren.

Deze zomerweek wordt van woensdag t/m zondag gehouden. Elke dag zijn we ’s ochtends en ’s middags bezig in interactieve hoorcolleges met beeld- en tekstpresentaties en in werkgroepen. ’s Avonds is er steeds een korte illustraties van de thematiek vanuit de literatuur, de beeldende kunst, de muziek of de film.

 

Data

Woensdag 9 t/m zondag 13 augustus 2017.
Aanvang woensdag 10.30 uur, einde zondag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Alle summerschools bekijken?

 

 

 

Docent

Prof. dr. Laurens ten Kate is filosoof en religiewetenschapper. Hij werkt aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, waar hij universitair hoofddocent en bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme is. In 2016 verscheen zijn boek De vreemde vrijheid. Op zoek naar nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de 21ste eeuw (Amsterdam: Sjibbolet 2016).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • Bildung scheurkalender 2018  Verschijnt eind augustus met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  ma 21

  De kunst van het anders denken – Uitverkocht

  21 augustus om 10:30 tot 25 augustus om 12:30
  sep 09

  START: Filosofie in de praktijk 2017-2018

  9 september om 10:30 tot 17:00
  sep 10

  Sokratische gespreksvoering

  10 september om 10:00 tot 17:00
  sep 11

  START: De filosofie van Irvin D. Yalom (Zwolle)

  11 september om 19:30 tot 21:30
  sep 13

  START: Filosofie met de vlinderslag (Amsterdam)

  13 september om 19:00 tot 21:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte