Laden Evenementen

In de wereld

In de wereld staan in pandemische tijden

De vraag hoe we in de wereld staan, lijkt plots met meer onzekerheid dan ooit omgeven. De enige zekerheid die we nog hebben, is dat dit op 1,5 meter afstand van elkaar is. Het is een tijd die gekenmerkt wordt door een onvoorstelbare tragiek en tegelijkertijd biedt de leegte van de onzekerheid vruchtbare grond om iets nieuws te laten ontstaan. Zo komen we weer bij de oorspronkelijke intentie van vakantie, zoals de Britse filosoof David Bohm zo mooi omschrijft (vacancy, leegte). Alleen leek het er steeds meer op dat deze lege periodes weer zo snel mogelijk gevuld moesten worden.

Het landgoed ISVW nodigt uit om stil te blijven staan bij de manier waarop we nu in de wereld zijn. In deze summerschool zullen we aandachtig in het bos gaan staan en lopen. We bespreken het voorstel van Martin Heidegger om de verhouding tussen onze omgeving en onszelf anders te denken. We komen door Taoistische filosofie te weten dat het verwerkelijken van leegte en stilte het mogelijk maakt de saamhorigheid van mens en natuur te ervaren, ook als er fysieke afstand moet zijn. We maken kennis met de filosofie van Ubuntu die ons bewust maakt dat we onderdeel zijn van een dynamisch proces en dat we in de toekomst anders in de wereld kunnen staan.

Vanzelfsprekend zit iedereen in de cursusruimte op minstens 1,5 meter van elkaar en we zullen zo veel mogelijk buiten les geven, waar deze cursus uitstekend geschikt voor is (max. 20 deelnemers).

Programma

Dag 1: Interculturele dialoog en kennismakingswandeling
Bespreking: David Bohm: ‘De aard van collectief denken’ / Heinz Kimmerle: Interculturele filosofie

Dag 2: In het bos
Inleiding: van Heraclitus tot Heidegger. Zijn in wording en wederzijdse betrekkingen.
Bespreking: Heidegger: Identiteit en differentie (passages)

Dag 3: In wording
Inleiding: Oosterse filosofie en het taoïsme
Bespreking: Laozi: Dao de Jing

Dag 4: Ubuntu en Afrofuturisme
Bespreking: Mogobe Ramose: Ubuntu – stroom van het bestaan als levensfilosofie

Dag 5: gesprek en wandeling: is ons denken veranderd?

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 6 juli t/m vrijdag 10 juli 2020.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 781,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 974,85 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.014,85 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.044,85 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, aan de University of Ghana in Legon en aan de Universidad de La República in Montevideo. Momenteel doet zij promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek.
 
 
 
Jan Flameling studeerde filosofie in Groningen, Amsterdam, Keulen en Berkeley. In 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Hij geeft trainingen in morele oordeelsvorming aan o.a. organisatieadviseurs, artsen, en medewerkers van de openbare ministeries. Samen met Hans Baaijens publiceerde hij Oosterse denkers in de polder (ISVW, 2012).