Laden Evenementen

Hersenbeest

Filosoferen over mensen vanuit de hersenen

Mensen willen zichzelf begrijpen. Hoe ‘voelt’ het om een mens te zijn? Wat maakt ons uitzonderlijk? Hoe kunnen we onszelf eigenlijk op een nuchtere, wetenschappelijke manier kennen zonder het bijzondere van de mens weg te redeneren?

Filosofen zoeken al eeuwen een antwoord op deze vragen. Sinds kort roert ook de krachtige stem van de hersenwetenschappen zich in dit debat. Welke filosofische gevolgen heeft dat? In deze zomerweek verkennen we wat hersenwetenschappers te bieden hebben en tegen welke grenzen zij aanlopen. We verbinden dit met de visie van enkele filosofen.

In deze zomerweek ligt het accent op het verdiepen van filosofische vragen rond de mens met behulp van hersenwetenschap. We gaan luisteren, lezen, discussiëren. En in het bijzonder: je gaat jouw nieuwe inzichten zelf verwerken in een korte tekst. Marjan Slob helpt je op weg via korte schrijfopdrachten en bespreekt de tekst in een persoonlijke sessie. Voor mensen die van een pittig tempo houden en bereid zijn om de thematiek op zichzelf te betrekken.

De cursus is een mengeling van (interactieve) voordrachten van de docent, discussie in kleinere groepen, en individueel schrijven. Het is prettig als lezers vooraf Hersenbeest hebben gelezen, maar strikt noodzakelijk is dit niet.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Woensdag 8 juli t/m zondag 12 juli 2020.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 781,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 974,85 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.014,85 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.044,85 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Marjan Slob is filosoof en columnist van de Volkskrant. Ze studeerde filosofie bij de Universiteit van Utrecht en studeerde journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze schreef het boek Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geest (Lemniscaat, 2016), waarmee zij in 2016 de Socrates Wisselbeker won. Haar recentste werk heet Foute fantasieën (Lemniscaat, 2017).