Laden Evenementen

Halte nu op de lijn Oost-West

Filosofie in Oost en West en de kunst van het boogschieten en het haiku schrijven

‘In het moment zijn zonder iets te vrezen of te wensen’

In hoeverre stelt haiku schrijven ons in staat een momentopname te ‘maken’? Gaat het wellicht eerder om je open te stellen voor wat er gebeurt en wachten tot de woorden komen? Maak kennis met de gedachten van Heidegger, Damasio, Lao Zi en Dogen. In een prereflexieve, niet-talige, niet-bewuste en ego-vrije wijze van zijn kunnen we onbekommerd boogschieten. De week wordt begeleid door Jac Rongen (schutter / schrijver) en Jan Flameling (filosoof).

In het ogenblik zijn, de gewaarwording ervan onder woorden brengen – kan dat? Kunnen we in het heden zijn zonder gedachten of gevoelens over wat geweest is en wat zal wezen? In hoeverre stelt het boogschieten ons in staat in het moment te zijn, deel uit te maken van het gebeuren zonder dat we op beheersende-berekenende wijze denken, zonder dat we iets vrezen of wensen? Kunnen we verwoorden wat we beleven en ervaren? In hoeverre stelt het haiku schrijven ons in staat een momentopname te ‘maken’? Gaat het wellicht eerder om je open stellen voor wat er gebeurt en wachten tot de woorden komen? In deze workshop maken we kennis met de manier waarop Oosterse en Westerse filosofen (anders dan we gewend zijn) gedacht hebben over het zelf, over onszelf. Zij vertellen ons dat we er (ook) op prereflexieve, niet-talige, niet-bewuste en ego-vrije wijze zijn, dat we juist vanuit deze manier van zijn in staat zijn tot onbekommerd boogschieten. Zij vertellen ons ook dat het mogelijk is om met slechts een paar penseelstreken een situatie, een sfeer of een stemming aan te duiden, om een werkelijkheid te beschrijven zoals die is en niet zoals die voor / door jou is. Zij nodigen ons daarmee uit een haiku te schrijven.

Gedurende de workshop lezen we teksten van (onder meer) Martin Heidegger, Antonio Damasio, Lao Zi en Dogen, oefenen we in boog-schieten en haiku schrijven en voeren we gesprekken over onze ervaringen. De workshop wordt begeleid door Jac Rongen (schutter / schrijver) en Jan Flameling (filosoof).

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen.

Data

Maandag 15 t/m vrijdag 19 juli 2019.

Aanvang maandag 10.30 uur tot vrijdag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wilt u korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of u in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Jan Flameling studeerde filosofie in Groningen, Amsterdam, Keulen en Berkeley. In 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien werkt hij als docent, trainer en gespreksbegeleider. Hij geeft trainingen in morele oordeelsvorming aan o.a. organisatieadviseurs, artsen, en medewerkers van de openbare ministeries. Samen met Hans Baaijens publiceerde hij Oosterse denkers in de polder (ISVW 2012).
 
Jac Rongen studeerde massacommunicatie en –psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Als coach werkt hij zowel in het bedrijfsleven als in de non-profit als onderdeel van zijn eigen consultbureau. Tijdens zijn coachsessies maakt hij gebruik van boogschietkunst. In 2016 verscheen van hem Haiku’s van de vertrouwensfluisteraar (Triona).