Laden Evenementen

De grote thema’s van Arendt

In vogelvlucht door het werk van Hannah Arendt

De laatste jaren heeft iedereen het over Hannah Arendt. Ze is een van de meest visionaire denkers van de twintigste eeuw. Haar analyses van het menselijke kwaad, totalitarisme en technologie resoneren met zorgwekkende ontwikkelingen in onze eigen tijd. Haar werk over menselijk denken en handelen biedt hoopvol tegenwicht tegen bedroevende ontwikkelingen. Ze vertelt over het menselijk vermogen iets nieuws te beginnen, de voorwaarden voor vrijheid, de mogelijkheid samen te leven ondanks verschillen, over vriendschap en vergeving. In deze summerschool nemen Arendt-experts je mee langs de belangrijkste thema’s in Arendts werk. Aan het eind van de cursus kun je volop meepraten over deze belangrijke filosoof. Marthe Kerkwijk modereert de week.

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de ISVW. Ze doceerde sociale en politieke filosofie aan de Universiteit van Londen. Met gastlezingen van onder meer Hans Achterhuis, Laurens ten Kate, Dirk De Schutter, Maurits de Jongh, Els van Peborgh, Geert van Eekert, Heidi Dorudi, Klaas Rozemond en Anthony Longo.

Studiebelasting en lesmateriaal

Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten of het boek vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Maandag 28 augustus t/m vrijdag 1 september 2023.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Sprekers

Dirk De Schutter is emeritus hoogleraar aan KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de KU Leuven en aan de Georgetown University, Washington D.C. Van zijn hand verschenen de laatste jaren vele Nederlandse vertalingen van teksten van Hannah Arendt.

Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar filosofie aan de Universiteit Twente. Hij maakte furore met zijn boeken over welzijn, schaarste, utopisch denken, religie en geweld. Zijn nieuwste boek is Ik wil begrijpen. De onbkenede Hannah Arendt (Lemniscaat, 2022). Achterhuis was Denker des Vaderlands van 2011 tot 2013.

Maurits de Jongh Is universitair docent politieke filosofie aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde aan Science Po in Parijs en had onderzoeksverblijven in Frankfurt, Leiden, en aan de Yale universiteit. Zijn onderzoek situeert zich op het kruispunt tussen filosofie, economie en rechtvaardigheid.

Laurens ten Kate is filosoof en religiewetenschapper. Hij is hoofddocent godsdienstfilosofie en religiestudies aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Tevens is hij bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religie en Humanisme. Ten Kate schreef een Encyclopedie van de filosofie (Boom, 2007). In 2017 verscheen van hem in samenwerking met Marcel Poorthuis 25 eeuwen theologie. Teksten en toelichtingen (Boom, 2017).

Els van Peborgh promoveerde, na een loopbaan als actrice, in 2019 aan het departement wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek ging over het concept vergeving bij Hannah Arendt. Momenteel werkt ze onder meer aan een filosofisch boek over leven met een kind met autisme.

Klaas Rozemond is filosoof en jurist en werkt als universitair hoofddocent strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij publiceerde Het zelfgekozen levenseinde (ISVW), Het menselijke kwaad (Boom) en De laatste filosoof en samen met Jet Nijkamp en Co Woudsma Het aardse leven en Filosofie voor de zwijnen, dat op de shortlist stond voor de Socrates Wisselbeker. In 2023 verschijnt bij Noordboek zijn nieuwste boek, over morele verbetering.

Heidi Dorudi is filosoof, auteur, en vertaler. Ze studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam met een masterthesis over metafysica bij Hannah Arendt. Op dorudi.nl blogt ze over intersectionaliteit, critical thinking, feminisme, en meer.

Anthony Longo promoveert aan de Universiteit Antwerpen. In zijn onderzoek bekijkt hij de digitale transformatie van de publieke ruimte, onder meer door de lens van Hannah Arendt. Hij is mede-oprichter van De virtuele mens vzw, een filosofisch platform dat kritische reflectie op de digitale samenleving faciliteert.
Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de ISVW, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in sociale en politieke filosofie, dat ze doceerde aan de Universiteit van London.