Laden Evenementen

« All Evenementen

Grote denkers

29 augustus om 10:30 tot 2 september om 17:15

 

 

Gordels om, we gaan in sneltreinvaart door de geschiedenis van de westerse filosofie!

Voor deze overzichtscursus hebben wij hedendaagse grote denkers uitgenodigd om over hun favoriete grote denkers uit de geschiedenis kort iets te vertellen: Frans de Haas (over Plato), Paul van Geest (over Augustinus), Frans Jacobs (over Montaigne), Maarten van Buuren (over Spinoza), Marli Huijer (over Foucault), Rudi te Velde (Scholastiek en Aristotelisme), Erno Eskens (over presocratici), Han van Ruler (Descartes), Marthe Kerkwijk (Arendt), Jabik Veenbaas (Kant), Jan Flameling (Levinas), Laurens ten Kate (neoplatonisme) en Joyce Pijnenburg (Renaissance), Miriam van Reijen (stoïcijnen) en Karen Vintges (Simone de Beauvoir).

Gordel om, filosofie in sneltreinvaart!

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die weleens wil grasduinen in een selectie* van wat de westerse filosofie zoal te bieden heeft, voor wie wel eens van verschillende filosofen wil horen wat zij zoal bewonderen – of juist bekritiseren – in het werk van hun collega uit het verleden en uiteraard voor iedereen die een reis van drieduizend jaar wil maken in slechts vijf dagen.

*Geen enkele selectie, hoe zorgvuldig ook gekozen, kan pretenderen een representatie van de geschiedenis van de westerse filosofie te zijn. Noodzakelijkerwijs komen allerlei invloedrijke stemmen niet aan bod in het programma. Wij hopen dit voor een deel goed te maken in ons overige cursusaanbod.

Docent

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.

 

 

Prof. Marli Huijer is bijzonder hoogleraar Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Lector Filosofie en Beroepspraktijk aan De Haagse Hogeschool. Ze werd opgeleid tot huisarts en filosoof, was coördinator van de Junkiebond, promoveerde in de filosofie en was eerder bijzonder hoogleraar Gender en Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Maastricht.

Prof. Frans de Haas is classicus en filosoof. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van de middeleeuwen en de oudheid en verbonden aan de Universiteit van Leiden, waar hij ook directeur is van het Instituut voor Filosofie.

 


Prof. Paul van Geest
is theoloog. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Tilburg University en aan de Vrije Universiteit. Tevens is hij directeur van het onderzoeksinstituut Centrum voor Patristisch Onderzoek.

 

 

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmacoördinator bij de ISVW. Ze gaf les aan de University of London.

 

 

Prof. Rudi te Velde is theoloog en filosoof. Hij is als bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Wijsbegeerte van Thomas van Aquino in relatie tot het Hedendaagse Denken’ verbonden aan de Tilburg University.

 

 

Prof. Frans Jacobs is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef Twaalf emoties, Een filosofie van emoties en verlangens, (samen met Florian Jacobs) Markante denkers en De essentie van Montaigne.

 


Prof. Han van Ruler
is bijzonder hoogleraar intellectuele geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

 

Prof. Maarten van Buuren was hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef meerdere boeken over Spinoza.

 

 

Jabik Veenbaas is een filosoof, schrijver, dichter en vertaler. Hij vertaalde onder meer Kants drie kritieken, samen met Willem Visser.

 

 

Jan Flameling is filosoof, geeft seminars en biedt workshops en cursussen aan op het gebied van praktische filosofie.

 

 

Prof. Laurens ten Kate is filosoof en religiewetenschapper. Hij werkt aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, waar hij bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme is. In 2016 verscheen zijn boek De vreemde vrijheid. Op zoek naar nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de eenentwintigste-eeuw.

 

Joyce Pijnenburg is historica, filosoof en filosofisch consulent. Zij is co-auteur van verschillende geredigeerde werken en is bezig met een proefschrift over Giordano Bruno en de kwestie van moderniteit.

 


Dr. Miriam van Reijen 
doceerde jarenlang filosofie aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij beoefent daarnaast zelf allerlei manieren van praktische filosofie. Ze promoveerde op Spinoza en publiceerde onder meer de boeken Grote denkers over emoties (2015) en Stoïcijnse levenskunst (2016).

 

Dr. Karen Vintges is filosoof en docent in Social and Political Philosophy aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is auteur van A New Dawn for the Second Sex.

 

 

Data

Woensdag 29 augustus – zondag 2 september 2018

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 17.15 uur

Deelname

Arrangement 1: € 951,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee en het boek Basisboek Westerse filosofie).
Arrangement 2: € 1.1.38,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1.178,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 1.208,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Filosofie voor organisaties

 • Laatste kans!

  za 24

  Populisme en triadisme

  24 februari om 10:30 tot 25 februari om 17:00
  ma 26

  Filosofie en kunst in de Barok

  26 februari om 10:30 tot 2 maart om 12:30
  ma 26

  Het raadsel van de tijd

  26 februari om 10:30 tot 2 maart om 17:00
  mrt 04

  Nietzsche (wegens succes herhaald)

  4 maart om 13:00 tot 17:00
  mrt 06
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte