Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Grote denkers: 25 eeuwen westerse filosofie

29/08/2018 om 10:30 tot 02/09/2018 om 17:15

‘Een groot denker is iemand die je het gevoel geeft dat de wereld volslagen anders in elkaar zit dan je altijd hebt gedacht’ – Cornelis Verhoeven

Een prachtige reis van 2500 jaar maken in vijf dagen op het mooie Landgoed ISVW? Hedendaagse filosofen vertellen over hun favoriete grote denkers uit de geschiedenis. Met onder meer prof. Marli Huijer, dr. Erno Eskens, dr. Bert van den Berg, prof. Paul van Geest, Florian Jacobs, Gerko Tempelman, Marthe Kerkwijk, prof. Rudi te Velde, prof. Frans Jacobs, prof. Han van Ruler, prof. Maarten van Buuren, Prof. Paul van Tongeren, Prof. Joep Dohmen, Jabik Veenbaas, Jan Flameling, prof. Laurens ten Kate, dr. Miriam van Reijen, dr. Karen Vintges, Joyce Pijnenburg en Gerko Tempelman.

Hoe zullen we ons verhouden tot grote denkers? Lees een artikel uit Trouw opgenomen in de Programmakrant ISVW 2018.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die weleens wil grasduinen in een selectie* van wat de westerse filosofie zoal te bieden heeft, voor wie wel eens van verschillende filosofen wil horen wat zij zoal bewonderen – of juist bekritiseren – in het werk van hun collega uit het verleden en uiteraard voor iedereen die een reis van drieduizend jaar wil maken in slechts vijf dagen.

*Geen enkele selectie, hoe zorgvuldig ook gekozen, kan pretenderen een representatie van de geschiedenis van de westerse filosofie te zijn. Noodzakelijkerwijs komen allerlei invloedrijke stemmen niet aan bod in het programma. Wij hopen dit voor een deel goed te maken in ons overige cursusaanbod.

Sprekers

Pieter Pekelharing is universitair docent wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde verschillende boeken waaronder Gelijk (2006) samen met Paul de Beer en Jelle van der Meer en De macht van de megaonderneming (2016) samen met Joost Smiers en John Huijge.

 

 

 

 

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.

 

 

Prof. Marli Huijer is hoogleraar Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werd opgeleid tot huisarts en filosoof, was coördinator van de Junkiebond, promoveerde in de filosofie en was eerder bijzonder hoogleraar Gender en Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Maastricht.

 


Dr. Bert van den Berg
is universitair docent klassieke filosofie aan Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in Plato, Proclus en de neoplatoonse ethici.

 

 

Prof. Paul van Geest is theoloog. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Tilburg University en aan de Vrije Universiteit. Tevens is hij directeur van het onderzoeksinstituut Centrum voor Patristisch Onderzoek.

 

Gerko Tempelman is filosoof en theoloog en houdt zich graag bezig met de diepere menselijke drijfveren. Ook z’n eigen drijfveren trouwens. Vandaar dat zijn filosofische lezingen altijd interactief en zoekend zijn. Niet meedoen is geen optie. Vaak blijk je net iets anders in elkaar te zitten dan je dacht, zo denkt Gerko. Als docent filosofeert hij over de islam, religie, de middeleeuwen, waarheid en allerlei verschillende filosofen. Ook is hij actief als theaterfilosoof en in het najaar komt zijn boek ‘Ongeneeslijk Religieus’ uit. Op zijn YouTube-kanaal zijn video’s over Averroës en diens periode in de geschiedenis te vinden.

 

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmacoördinator bij de ISVW. Ze gaf les aan de University of London.

 

 

Prof. Rudi te Velde is theoloog en filosoof. Hij is als bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Wijsbegeerte van Thomas van Aquino in relatie tot het Hedendaagse Denken’ verbonden aan de Tilburg University.

 

 

Prof. Frans Jacobs is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef Twaalf emoties, Een filosofie van emoties en verlangens, (samen met Florian Jacobs) Markante denkers en De essentie van Montaigne.

 


Prof. Han van Ruler
is bijzonder hoogleraar intellectuele geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

 

Prof. Maarten van Buuren was hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef meerdere boeken over Spinoza.

 

 

Jabik Veenbaas is een filosoof, schrijver, dichter en vertaler. Hij vertaalde onder meer Kants drie kritieken, samen met Willem Visser. Daarnaast schreef hij het boek De Verlichting als kraamkamer (2013).

 

 

Jan Flameling is filosoof, geeft seminars en biedt workshops en cursussen aan op het gebied van praktische filosofie.

 

 

Prof. Laurens ten Kate is filosoof en religiewetenschapper. Hij werkt aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, waar hij bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme is. In 2016 verscheen zijn boek De vreemde vrijheid. Op zoek naar nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de eenentwintigste-eeuw.

 

Joyce Pijnenburg is historica, filosoof en filosofisch consulent. Zij is co-auteur van verschillende geredigeerde werken en is bezig met een proefschrift over Giordano Bruno en de kwestie van moderniteit.

 


Dr. Miriam van Reijen 
doceerde jarenlang filosofie aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij beoefent daarnaast zelf allerlei manieren van praktische filosofie. Ze promoveerde op Spinoza en publiceerde onder meer de boeken Grote denkers over emoties (2015) en Stoïcijnse levenskunst (2016).

 

Dr. Karen Vintges is filosoof en docent in Social and Political Philosophy aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is auteur van A New Dawn for the Second Sex.
Dohmen, Joep (2013) foto Leonie de Jong

 

 

Prof. Joep Dohmen is emeritus hoogleraar ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Momenteel is hij Lector Bildung aan het Centrum voor Humanistische Vorming. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie en aan de Bildung Academie van de Universiteit van Amsterdam. Hij legt op het moment de laatste hand aan zijn essay Moderne Bildung. Hoe jongeren hun leven vorm kunnen geven.

 

Prof. dr. Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef onder meer Leven is een kunst (2012), Het Europese nihilisme (2012), Dankbaar (2015) en Nietzsche (2016).

 

Florian Jacobs is filosoof en redacteur bij ISVW uitgevers. Hij publiceerde onder andere de dichtbundel Zwaan en zang.

 

 

Data

Woensdag 29 augustus – zondag 2 september 2018

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 17.15 uur

Deelname

Arrangement 1: € 951,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee en het boek Basisboek Westerse filosofie).
Arrangement 2: € 1.1.38,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1.178,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Uitverkocht.
Arrangement 4: € 1.208,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt). Uitverkocht.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 29

  Levinas in het gelaat

  29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30
  mei 03
  mei 06

  Uitverkocht: De kunst van het vragenstellen

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 17:00
  mei 11

  Crash Course: Socratische gespreksvoering

  11 mei om 10:00 tot 17:00
  mei 18

  Mystiek voor nu: zelfloosheid, gelatenheid en zen

  18 mei om 10:30 tot 19 mei om 12:30
  mei 19

  Kidscafé 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
  mei 19

  Filosofisch café – 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW