Laden Evenementen

« All Evenementen

Grote denkers

29 augustus om 10:30 tot 2 september om 17:15

‘Een groot denker is iemand die je het gevoel geeft dat de wereld volslagen anders in elkaar zit dan je altijd hebt gedacht’ – Cornelis Verhoeven

Een prachtige reis van 2500 jaar maken in vijf dagen op het mooie Landgoed ISVW? Hedendaagse filosofen vertellen over hun favoriete grote denkers uit de geschiedenis. Met onder meer prof. Maarten Doorman, prof. Marli Huijer, dr. Erno Eskens, prof. Frans de Haas, prof. Paul van Geest, Florian Jacobs, Marthe Kerkwijk, prof. Rudi te Velde, prof. Frans Jacobs, prof. Han van Ruler, prof. Maarten van Buuren, Prof. Paul van Tongeren, Prof. Joep Dohmen, Jabik Veenbaas, Jan Flameling, prof. Laurens ten Kate, dr. Miriam van Reijen, dr. Karen Vintges en Joyce Pijnenburg.

 

Hoe zullen we ons verhouden tot grote denkers? Aan het begin van de Maand van de Filosofie, waarin Plato, Nietzsche en Spinoza nog vaker dan u gewend bent aan u voorbij zullen trekken, moesten we die vraag maar eens aansnijden. En dan vooral de vraag of we de doden wel met respect behandelen. Want daar hebben ze toch recht op. Juist omdat ze niet meer in staat zijn te protesteren als ze misbruikt worden.

 

Hoe zou de dode filosoof zélf gelezen willen worden? Toch allereerst als gesprekspartner. Als er wordt gedebatteerd over democratie, dat Spinoza dan mee mag doen. Als het gaat over taal en waarheid – dat Wittgenstein dan mag inbreken op de discussie. Dat we al denkend steeds ook blijven bedenken: ho even, wat zou Kant daarvan zeggen? En Heidegger dan? Zolang een dode denker nog zó meedoet aan de discussie, is hij niet helemaal dood. Of alleen in lichamelijke zin. Waterdicht is die benadering niet. Want Spinoza mag dan veel moois gezegd hebben over democratie, kunnen we het denksysteem waarin hij die ‘vooruitstrevende’ ideeën inbedt – een denksysteem uit de zeventiende eeuw – eigenlijk nog wel serieus nemen? Maar goed, wie filosofen alleen maar als exponent van hun tijd ziet, maakt hen toch iets te snel onschadelijk. Feit is dat een tekst uit het verre verleden ons nog altijd kan raken, zelfs al is die ooit anders bedoeld dan we als 21steeeuwers kunnen achterhalen. Sterker nog: juist het ándere, vreemde en onmodieuze van een dode denker kan ons wekken uit de dogmatische sluimer waarin we altijd weer dreigen in te dommelen. De grote denker wil ons raken, ook na zijn dood. Van essayist en filosoof Cornelis Verhoeven is de uitspraak: “Een groot denker is iemand die je het gevoel geeft dat de wereld volslagen anders in elkaar zit dan je altijd hebt gedacht.” Dat zijn ervaringen om naar op zoek te gaan.

Bron: Trouw, 2 april 2016.

 

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die weleens wil grasduinen in een selectie* van wat de westerse filosofie zoal te bieden heeft, voor wie wel eens van verschillende filosofen wil horen wat zij zoal bewonderen – of juist bekritiseren – in het werk van hun collega uit het verleden en uiteraard voor iedereen die een reis van drieduizend jaar wil maken in slechts vijf dagen.

*Geen enkele selectie, hoe zorgvuldig ook gekozen, kan pretenderen een representatie van de geschiedenis van de westerse filosofie te zijn. Noodzakelijkerwijs komen allerlei invloedrijke stemmen niet aan bod in het programma. Wij hopen dit voor een deel goed te maken in ons overige cursusaanbod.

Sprekers

Prof. Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht en is bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland vanwege het Duitsland Instituut aan de Vrije Universiteit en medewerker van  De Groene Amsterdammer.

 

 

 

 

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.

 

 

Prof. Marli Huijer is bijzonder hoogleraar Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Lector Filosofie en Beroepspraktijk aan De Haagse Hogeschool. Ze werd opgeleid tot huisarts en filosoof, was coördinator van de Junkiebond, promoveerde in de filosofie en was eerder bijzonder hoogleraar Gender en Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Maastricht.

Prof. Frans de Haas is classicus en filosoof. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van de middeleeuwen en de oudheid en verbonden aan de Universiteit van Leiden, waar hij ook directeur is van het Instituut voor Filosofie.

 


Prof. Paul van Geest
is theoloog. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Tilburg University en aan de Vrije Universiteit. Tevens is hij directeur van het onderzoeksinstituut Centrum voor Patristisch Onderzoek.

 

 

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmacoördinator bij de ISVW. Ze gaf les aan de University of London.

 

 

Prof. Rudi te Velde is theoloog en filosoof. Hij is als bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Wijsbegeerte van Thomas van Aquino in relatie tot het Hedendaagse Denken’ verbonden aan de Tilburg University.

 

 

Prof. Frans Jacobs is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef Twaalf emoties, Een filosofie van emoties en verlangens, (samen met Florian Jacobs) Markante denkers en De essentie van Montaigne.

 


Prof. Han van Ruler
is bijzonder hoogleraar intellectuele geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

 

Prof. Maarten van Buuren was hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef meerdere boeken over Spinoza.

 

 

Jabik Veenbaas is een filosoof, schrijver, dichter en vertaler. Hij vertaalde onder meer Kants drie kritieken, samen met Willem Visser. Daarnaast schreef hij het boek De Verlichting als kraamkamer (2013).

 

 

Jan Flameling is filosoof, geeft seminars en biedt workshops en cursussen aan op het gebied van praktische filosofie.

 

 

Prof. Laurens ten Kate is filosoof en religiewetenschapper. Hij werkt aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, waar hij bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme is. In 2016 verscheen zijn boek De vreemde vrijheid. Op zoek naar nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de eenentwintigste-eeuw.

 

Joyce Pijnenburg is historica, filosoof en filosofisch consulent. Zij is co-auteur van verschillende geredigeerde werken en is bezig met een proefschrift over Giordano Bruno en de kwestie van moderniteit.

 


Dr. Miriam van Reijen 
doceerde jarenlang filosofie aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij beoefent daarnaast zelf allerlei manieren van praktische filosofie. Ze promoveerde op Spinoza en publiceerde onder meer de boeken Grote denkers over emoties (2015) en Stoïcijnse levenskunst (2016).

 

Dr. Karen Vintges is filosoof en docent in Social and Political Philosophy aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is auteur van A New Dawn for the Second Sex.
Dohmen, Joep (2013) foto Leonie de JongProf. Joep Dohmen is emeritus hoogleraar ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Momenteel is hij Lector Bildung aan het Centrum voor Humanistische Vorming. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie en aan de Bildung Academie van de Universiteit van Amsterdam. Hij legt op het moment de laatste hand aan zijn essay Moderne Bildung. Hoe jongeren hun leven vorm kunnen geven (Ambo, najaar 2016).

 

Prof. dr. Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef onder meer Leven is een kunst (2012), Het Europese nihilisme (2012), Dankbaar (2015) en Nietzsche (2016).

 

Florian Jacobs is filosoof en redacteur bij ISVW uitgevers. Hij publiceerde onder andere de dichtbundel Zwaan en zang. In zijn vrije tijd schrijft hij een boek over het leven en het werk van Dostojevski.

 

 

Data

Woensdag 29 augustus – zondag 2 september 2018

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 17.15 uur

Deelname

Arrangement 1: € 951,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee en het boek Basisboek Westerse filosofie).
Arrangement 2: € 1.1.38,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1.178,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 1.208,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Programmakrant ISVW

 • Laatste kans!

  wo 25

  Søren Kierkegaard: filosoof? theoloog? acteur? Schrijver!

  25 april om 10:30 tot 29 april om 12:30
  ma 30

  Mens en natuur in het Antropoceen

  30 april om 10:30 tot 4 mei om 12:30
  mei 05

  De essentie van Montaigne

  5 mei om 10:30 tot 6 mei om 12:30
  mei 05

  Esthetica en kunstfilosofie: het sublieme in de kunst

  5 mei om 10:30 tot 6 mei om 12:30
  mei 06
  mei 12

  Japanse filosofie: de weg der goden

  12 mei om 10:30 tot 13 mei om 12:30
  mei 13

  Filosoferen met kinderen en jongeren

  13 mei om 10:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte