Laden Evenementen

« All Evenementen

Grote denkers

29/08/2018 om 10:30 tot 02/09/2018 om 17:15

Gordels om, we gaan in sneltreinvaart door de geschiedenis van de westerse filosofie!

Voor deze overzichtscursus hebben wij hedendaagse grote denkers uitgenodigd om over hun favoriete grote denkers uit de geschiedenis kort iets te vertellen: Frans de Haas over Plato, Paul van Geest over Augustinus, Frans Jacobs over Montaigne, Maarten van Buuren over Spinoza, en nog veel meer.

Gordel om, filosofie in sneltreinvaart!

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die weleens wil grasduinen in een selectie* van wat de westerse filosofie zoal te bieden heeft, voor wie wel eens van verschillende filosofen wil horen wat zij zoal bewonderen – of juist bekritiseren – in het werk van hun collega uit het verleden en uiteraard voor iedereen die een reis van drieduizend jaar wil maken in slechts vijf dagen.

*Geen enkele selectie, hoe zorgvuldig ook gekozen, kan pretenderen een representatie van de geschiedenis van de westerse filosofie te zijn. Noodzakelijkerwijs komen allerlei invloedrijke stemmen niet aan bod in het programma. Wij hopen dit voor een deel goed te maken in ons overige cursusaanbod.

Docent

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.

Prof. Frans de Haas is classicus en filosoof. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van de middeleeuwen en de oudheid en verbonden aan de Universiteit van Leiden, waar hij ook directeur is van het Instituut voor Filosofie.

Prof. Paul van Geest is theoloog. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Tilburg University en aan de Vrije Universiteit. Tevens is hij directeur van het onderzoeksinstituut Centrum voor Patristisch Onderzoek.

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmacoördinator bij de ISVW. Ze gaf les aan de University of London.

Prof. Rudi te Velde is theoloog en filosoof. Hij is als bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Wijsbegeerte van Thomas van Aquino in relatie tot het Hedendaagse Denken’ verbonden aan de Tilburg University.

Prof. Frans Jacobs is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef Twaalf emoties, Een filosofie van emoties en verlangens, (samen met Florian Jacobs) Markante denkers en De essentie van Montaigne.

Prof. Han van Ruler is bijzonder hoogleraar intellectuele geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prof. Maarten van Buuren was hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef meerdere boeken over Spinoza.

Jabik Veenbaas is een filosoof, schrijver, dichter en vertaler. Hij vertaalde onder meer Kants drie kritieken, samen met Willem Visser.

Jan Flameling is filosoof, geeft seminars en biedt workshops en cursussen aan op het gebied van praktische filosofie.

Prof. Laurens ten Kate is filosoof en religiewetenschapper. Hij werkt aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, waar hij bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme is. In 2016 verscheen zijn boek De vreemde vrijheid. Op zoek naar nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de eenentwintigste-eeuw.

Joyce Pijnenburg is historica, filosoof en filosofisch consulent. Zij is co-auteur van verschillende geredigeerde werken en is bezig met een proefschrift over Giordano Bruno en de kwestie van moderniteit.

Data

Woensdag 29 augustus – zondag 2 september 2018

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 17.15 uur

Deelname

Arrangement 1: € 951,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee en het boek Basisboek Westerse filosofie).
Arrangement 2: € 1.1.38,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1.178,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 1.208,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Bildung scheurkalender 2018


  Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  dec 02

  Ethiek en politiek III: Immanuel Kant

  2 december om 10:30 tot 3 december om 14:30
  dec 04

  Hitlers Mein Kampf

  4 december om 10:30 tot 8 december om 17:00
  dec 10

  Willen, kiezen en handelen

  10 december om 10:00 tot 17:00
  dec 18

  Spinozaweek: de weg naar geluk

  18 december om 10:00 tot 22 december om 12:30
  dec 27

  Liefdeweek: kun je leren liefhebben?

  27 december om 10:30 tot 30 december om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte