Laden Evenementen

« All Evenementen

Grote denkers in de oosterse filosofie

19 augustus om 10:30 tot 23 augustus om 17:00

Na groot succes van de summerschool Grote denkers, 2500 jaar westerse filosofie in de zomer van 2018 biedt ISVW op verzoek van velen een nieuwe overzichtscursus. Ditmaal vliegen we oostwaarts, waar in India wijsheidsteksten uit de twaalfde eeuw voor de christelijke jaartelling te vinden zijn. In deze vedische teksten, opgetekend in het Sanskriet, komt de vraag of het universum altijd al bestaan heeft of uit het niets is voortgekomen aan de orde. Een aantal eeuwen later, terwijl in Athene Socrates op de markt rondloopt, zoekt Siddharta in India naar verlichting, wat hem de naam Boeddha oplevert. Tegelijkertijd zoekt Confucius in China naar een deugdenleer om in het turbulente Zhou-rijk enige houvast te bieden. Net als in de westerse traditie roept ook in het oosten van Azië elke filosofische stroming een tegenbeweging op. In India redetwisten de volgelingen van Boeddha met voorstanders van de hindoeïstische filosofie van Shankara, terwijl in China het tijdperk van de Strijdende Staten aanbreekt. Politieke onrust betekent een bloeiperiode voor de ‘honderd scholen’ van de filosofie, waarin de taoïstische filosoof Zhuang Zi, in navolging van Lao Zi, pleit voor vrijheid, spontaniteit en non-conformisme als tegengeluid tegen de deugdenleer en het conservatisme van Confucius.

Japan mengt zich vanaf de zesde eeuw met een heel eigen filosofisch geluid in de traditie. Het shintoïsme, dat als de oorspronkelijke religie van Japan wordt beschouwd, kent fascinerende filosofische ideeën. Zo stelde de vijftiende-eeuwse shintofilosoof Kanetomo dat het menselijk lichaam een miniatuuruitvoering was van het universum. Vanaf de achtste eeuw ontstond, naast het shintoïsme, het zenboeddhisme met als voornaam vertegenwoordiger de dertiende-eeuwse zenmeester Dōgen Zenji.

In vroegmoderne tijden ontstond in India een bloei van analytische filosofie, de Navya-Nyaya-school. Ook in China ontstond hernieuwde interesse in metafysica, epistemologie en taalfilosofie. De rijke debatten over de vraag naar wat we kunnen weten bieden overtuigend tegenwicht tegen het eendimensionale beeld van oosterse filosofie dat soms in het westen heerst: het beeld van spirituele toevlucht voor de uitgedroogde westerse ziel.

Tot op de dag van vandaag zijn de vier hoofdstromingen in de oosterse filosofie – het boeddhisme, het hindoeïsme, het confucianisme en het taoïsme – invloedrijk. Vooral het praktische karakter van hedendaagse vormen van deze filosofieën trekt geïnteresseerden uit alle windrichtingen. Vooral de laatste eeuwen is een filosofische ontmoeting te zien tussen oost en west, met Kitaro Nishida en zijn Kyotoschool in de twintigste eeuw als een van de belangrijkste manifestaties daarvan.

Wat leer je?

Deze cursus biedt een overzicht van invloedrijke denkers, teksten en stromingen in de oosterse filosofische traditie. Hierbij dient opgemerkt te worden dat ‘oosters’ in dit verband uiteraard een Eurocentrisch begrip is, aangezien we het hier uiteraard hebben over de filosofie uit het Rijk van het Midden en verre omstreken. Tevens beperken we ons hier tot India, China en Japan met, indien noodzakelijk, enige uitstapjes naar Tibet, Nepal of Korea. Beperkingen als deze zijn altijd noodzakelijk wanneer men een selectie moet maken, maar dat neemt niet weg dat we met grote spijt interessante filosofische stromingen, niet in het minst het zoroastrianisme, buiten beschouwing moeten laten. Ook binnen de door onszelf opgelegde begrenzingen kan geen enkel overzicht volledig zijn. Toch komt uit de gekozen denkers en stromingen een beeld naar voren van de filosofische vragen waar men in deze gebieden, door de eeuwen heen, mee worstelde. Dat is het voornaamste leerdoel van deze cursus.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 29 contacturen en circa 15 uur zelfstudie.

Data

Maandag 19 t/m vrijdag 23 augustus 2019.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 17.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 954,50 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1.146,70 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.186,70 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.216,70 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wilt u korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of u in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Michel Dijkstra is filosoof en onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Hij studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet aan de Universiteit Groningen. Sindsdien specialiseert hij zich in de oosterse filosofie. Hij publiceerde onder andere Basisboek Oosterse filosofie (ISVW 2016) en redigeerde Inleiding in de taoïstische filosofie (ISVW 2015).
 
 
Dr. Rico Sneller is filosoof en docent filosofische antropologie aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde onder meer Wild Beasts of the Philosophical Desert (2014, met Hein van Dongen en Hans Gerding) en Pluraliteit van de levenskunsten (2018, met Tatjana Kochetkova en Nelleke Canters).
 
 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 25

  Filosofie en kunst in Verlichting en Romantiek

  25 februari om 10:30 tot 1 maart om 12:30
  mrt 09

  Examendag basiscursus Op leven en dood I

  9 maart om 10:30 tot 17:00
  mrt 11

  De kunst van het vragenstellen

  11 maart om 10:30 tot 12 maart om 17:00
  mrt 16

  Jacques Derrida en de deconstructie van leven en dood

  16 maart om 10:30 tot 17 maart om 12:30
  mrt 17

  Kidscafé – 17 maart 2019

  17 maart om 15:00 tot 17:00
  mrt 17

  Filosofisch café – 17 maart 2019

  17 maart om 15:00 tot 17:00
  mrt 23

  Masterclass Foucault – weekend 2

  23 maart om 10:30 tot 24 maart om 12:30
  mrt 29

  Nacht van de Filosofie Rotterdam

  29 maart om 20:00 tot 30 maart om 00:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW