Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Frontiers of Physics and Science

23/10/2017 om 10:30 tot 27/10/2017 om 15:30

 

Wilt u zich een week lang, samen met astronoom Vincent Icke, onderdompelen in de Theorie van Alles, de schoonheid van wiskunde, botsende zwarte gaten, dagelijkse quanta, kernfysica, klimaatverandering en holografie? Schrijf u dan snel in voor de Frontiers of Physics and Science!

Vanwege de grote belangstelling voor de eerste twee Frontiers of Physics weken in 2015 en 2016, en de Frontiers of Astronomy week begin juli 2017, herbergt de ISVW voor de vierde maal een grote wetenschapweek waarin dit keer topwetenschappers Vincent Icke, Nobelprijswinnaar prof. Gerard ’t Hooft, prof. Appy Sluijs, Sharon van Geffen, prof. Gijs Nelemans, prof. Niek Lopes Cardozo en dr.ir. Julia Cramer u een week lang bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen in de bètawetenschappen. De organisatie, voorbereiding en begeleiding zijn weer in de vertrouwde handen van Charlotte Lemmens.

Nieuwste inzichten in de bètawetenschap
Elke dag vertellen de vooraanstaande bètawetenschappers over nieuwe inzichten op het gebied van hun onderzoek, nieuwe vragen die daaruit voortkomen en de grenzen van onze huidige kennis. Prof. dr. Gerard ’t Hooft bijt het spits af op maandagmiddag, dit keer over ‘de Theorie van Alles’. Op de meeste ochtenden verzorgt Prof. Vincent Icke een inleiding die de deelnemers voorbereidt op wat er ’s middags door de gastspreker wordt gepresenteerd. Charlotte Lemmens organiseert voor de avonden een passend, licht en divers programma. Dit kan uiteraard overgeslagen worden zonder een achterstand op te lopen in de dagprogramma’s in de rest van de week.

Topwetenschap voor iedereen
Deze weken met topwetenschappers zijn een aanrader voor gezinnen met tieners, grootouders met kleinkinderen of senioren en zijn ook makkelijk te boeken in je eentje. Je trekt als groep met elkaar op en de maaltijden worden samen genuttigd. Het is een keer totaal wat anders en een fijne combinatie van samen zijn met wetenschapsliefhebbers in een prachtige omgeving met een bijzonder programma. Een beetje de DWDD University, maar dan als vakantie! Het maximaal aantal deelnemers per week is 125. Bekijk het programma van Frontiers of Physics and Science. Hier kunt u een beeld krijgen van de sfeer van het Landgoed ISVW.

Over ISVW
Al ruim een eeuw is de Internationale School voor Wijsbegeerte het kennisinstituut waar filosofie en praktijk elkaar ontmoeten. De ISVW maakt filosofie en wetenschap toegankelijk voor iedereen op zoek naar verdieping en inzicht. Als cursist wordt u ontvangen op Landgoed ISVW, dat is gelegen op 6 hectare eigen bosgebied grenzend aan Landgoed Den Treek-Henschoten. De perfecte omgeving om te filosoferen, wandelen, dineren en het glas te heffen op het leven. De ISVW is een non-profitorganisatie. Alle inkomsten uit zaalverhuur, de hotelvoorzieningen en de uitgeverij komen volledig ten goede aan de filosofiebeoefening en wetenschap.

 

Sprekers


Prof. Gerard ’t Hooft spreekt over het holografisch principe en de snaartheorie, met wat gedachten over zin en onzin van een ‘theorie van alles’. Hij is toonaangevend theoretisch natuurkundige, nobelprijswinnaar (1999) en schreef ook voor algemeen publiek, waaronder Bouwstenen van de schepping; Tijd in machten van tien en Planetenbiljart.

 

 

 

Prof. dr. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en werkte mee aan talloze televisieprogramma’s, van Klokhuis tot de Nationale Wetenschapsquiz. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en publicist en neemt hij vaak plaats aan tafel bij De Wereld Draait Door. Recentelijk publiceerde hij onder meer de boeken De principes van Huygens (2013) en Zwaartekracht bestaat niet (2014).

 

 

Charlotte Icke-Lemmens is conceptontwikkelaar, initiator, en filmer. Zij was organisatie adviseur en leidde vele organisatie-cultuur veranderingen en kwaliteitsprogramma’s in overheid en bedrijfsleven. Werkte ook voor radio en tv. Recente werken: tentoonstelling over Christiaan Huygens in Den Haag,  met bijbehorend boek en 11 filmpjes. De DVD box Alles voor 1 meisje, samen met Vincent Icke, evenals de dvd Are we Alone, over de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaards leven.

 

 

 

 

Prof. dr. Appy Sluijs is hoogleraar paleoceanografie aan de Universiteit Utrecht, waar hij tevens promoveerde. Hij ontving in 2007 de Outstanding Young Scientists Award van de European Geosciences Union en was daarmee de jongste wetenschapper ooit die deze prijs won, waarna hij nog verschillende andere wetenschapsprijzen in de wacht sleepte. Zijn onderzoeksgroep doet onderzoek in alle marine wetenschappen, in samenwerking met een breed scala aan internationale instituties.

 

Sharon van Geffen onderzoekt het effect dat het veranderende klimaat heeft op het gedrag van gletschers die verschuivingen vertonen. Ze werkt ook mee aan tal van communicatieve uitingen van haar vakgroep, bedoeld om het algemene publiek te betrekken bij hun onderzoek en resultaten daarvan. Sharon heeft een (wetenschappelijke en esthetische) fascinatie voor sneeuwvlokken, zoals te zien is op dit filmpje.

 

 

 

Prof. dr. Gijs Nelemans studeerde Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar witte dwergen, zwarte gaten en neutronensterren in nauwe dubbelsterren, twee sterren die om elkaar heen draaien. Nelemans is met ingang van 1 februari 2017 benoemd tot hoogleraar Gravitational wave astrophysics en hoofd van de afdeling sterrenkunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.

 

Prof. dr. Niek Lopes Cordoza studeerde experimentele natuurkunde in Utrecht en promoveerde op onderzoek op het gebied van kernfusie. Na enkele jaren bij JET, de grootste fusiereactor ter wereld in Culham (bij Oxford), werkte hij bij FOM-Rijnhuizen als Head of Research Unit Euratom-FOM. Zijn onderzoek werd door NWO gestimuleerd met een Pioniersubsidie en in 2003 ontving hij de Koninklijke Shell prijs voor duurzame ontwikkeling en energie. Als hoogleraar aan de TU/e was hij tot dusver promotor van circa twintig jonge onderzoekers. Naast zijn onderzoek ontwikkelde hij de Fusion Road Show voor scholieren en was hij actief in de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. Ook was hij van 2001 tot 2004 hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde. Lopes Cardozo is momenteel vice-voorzitter van de Governing Board van de Europese Domestic Agency voor ITER, ‘Fusion for Energy’ en voorzitter van de Stichting FOM (Fundamenteel Onderzoek der Materie). Een filmpje over zijn werk is hier te vinden.

 

Dr. ir. Julia Cramer werkt als outreach coordinator bij QuTech, waar zij tevens is gepromoveerd in quantum computing en quantum Internet. Momenteel doet zij postdoc onderzoek en wijdt zij zich aan het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek.

Data

Maandag 23 – vrijdag 27 oktober 2017.
Aanvang maandag 10.30 uur, einde vrijdag 15.30 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 933,50 (inclusief 5 x lunchbuffet, 4 x diner met wijn en koffie/thee).
Arrangement 2: € 1.120,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1.160,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
Arrangement 4: € 1.190,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Programmakrant ISVW

 • Laatste kans!

  jul 07

  Japanse filosofie: de weg van de Staat

  7 juli om 10:30 tot 8 juli om 12:30
  jul 11
  jul 16

  Filosofisch wandelen

  16 juli om 10:30 tot 20 juli om 12:30
  jul 16

  Griekse tragedies

  16 juli om 10:30 tot 20 juli om 12:30
  jul 18

  Stoïcijnse levenskunst

  18 juli om 10:30 tot 22 juli om 12:30
  jul 23

  Vrije markt en democratie

  23 juli om 10:30 tot 27 juli om 12:30
  jul 23

  Voorbij het verstand. Een mystieke kritiek van de rede

  23 juli om 10:30 tot 27 juli om 12:30
  jul 25

  Tao & qigong

  25 juli om 10:30 tot 29 juli om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte