Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Frontiers of Astronomy

3 juli om 10:30 tot 7 juli om 12:30

 

logo_nrcacademie_basis_pmskopie-620x75

 

Wie heeft er niet als kind, liggend in het gras, naar de sterren gekeken en zich afgevraagd of er op een andere planeet heel ver weg iemand anders ook in het gras naar de sterren ligt te kijken? Wie werd er niet duizelig bij het nadenken over het ontstaan van planetenstelsels? In de Frontiers of Astronomy week gaan we ons, samen met vooraanstaande wetenschappers, een week lang verdiepen in de grote raadselen van het universum. Bestaat zwaartekracht? Had Einstein gelijk? Zijn er exoplaneten waar we op kunnen leven? Wat kunnen we leren van donkere materie en zwarte gaten en wat zijn zwaartekrachtgolven? Wat kan straks in 2024 de Extremely Large Telescope? Welk onderzoek is het meest innovatief en waar wordt naar gezocht? Vooraanstaande Nederlandse en internationale sterrenkundigen vertellen over de nieuwste onderzoeken waarmee zij antwoorden op deze vragen aan het licht brengen.

Vincent Icke leidt ‘s ochtends het thema van de dag in waarna het woord is aan onderzoekers die met beide benen in het heelal staan, zoals Ignas Snellen, Frans Snik, Samaya Issanke, Koen Kuijken, Harold Linnartz en Simon Portegies Zwart. Wetenschapsjournalist Govert Schilling gaat in gesprek met de zaal en de experts en ‘s avonds is er ruimte voor verwondering, die geprikkeld wordt door een gevarieerd avondprogramma.

Van buitenaardse intelligentie tot supercomputers; in deze week zoeken we, met behulp van de nieuwste inzichten uit de sterrenkunde, de grenzen op van het menselijk voorstellingsvermogen.

De cursus wordt georganiseerd en begeleid door Charlotte Lemmens. Zij stelt ook het avondprogramma samen.

Data

Maandag 3 juli t/m vrijdag 7 juli 2017

Aanvang maandag 10.30 uur, einde vrijdag 12.30 uur met afsluitende lunch. 

Deelname

Arrangement 1: € 886,00 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunchbuffet en koffie/thee).
Arrangement 2: € 1.068,00 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt). Let op: nog maar een tweepersoonskamer beschikbaar.
Arrangement 3: € 1.108,00 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamer. Uitverkocht

Docenten

Prof. dr. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en werkte mee aan talloze televisieprogramma’s, van Klokhuis tot de Nationale Wetenschapsquiz. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en publicist en neemt hij vaak plaats aan tafel bij De Wereld Draait Door. Recentelijk publiceerde hij onder meer de boeken De principes van Huygens (2013) en Zwaartekracht bestaat niet (2015). Momenteel werkt hij aan een boek over het onderzoek naar buitenaards leven. Het verschijnt in september onder de titel: Reisbureau Einstein, op zoek naar buitenaardse buren.

Charlotte Icke-Lemmens is conceptontwikkelaar, initiator, en filmer. Zij was organisatie adviseur en leidde vele organisatie-cultuur veranderingen en kwaliteitsprogramma’s in overheid en bedrijfsleven. Werkte ook voor radio en tv. Recente werken: tentoonstelling over Christiaan Huygens in Den Haag,  met bijbehorend boek en 11 filmpjes. De DVD box ‘Alles voor 1 meisje, samen met Vincent Icke, evenals de dvd ‘Are we Alone’, over de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaards leven.

 

Govert Schilling is wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde. Zijn bijdragen verschenen in bijna alle wetenschappelijke week- en maandbladen in zowel binnen- als buitenland. Hij schreef circa dertig boeken.

Prof. dr. Ignas Snellen is hoogleraar astronomie aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar exoplaneten en de atmosferen daarvan en heeft een methode ontwikkeld om met telescopen vanaf de aarde onderzoek te doen zonder verstoring van de aardse atmosfeer.


Prof. dr. Harold Linnartz is directeur van het Sackler laboratorium voor astrofysica, waar hij met zijn team met testopstellingen antwoorden zoekt op de grote vragen uit de kosmochemie. aldus: ‘Unlocking the chemistry of the heavens’. Zo streeft hij naar het vergroten van het begrip over ontstaan van leven en het vinden van aanwijzingen en bewijzen daarvoor. Opgeleid en gewerkt in Nederland, Duitsland en Zwitserland.


Prof. dr. Koenraad Kuijken is hoogleraar aan de Sterrewacht Leiden sinds 2002, waar hij onderzoek doet naar sterrenstelsels en kosmologie, in het bijzonder met betrekking tot de distributie van donkere materie. Kuijken kreeg in 2016 een grote subsidie van NWO om te onderzoeken welke inzichten de ESA Euclid-missie in 2020 zal opleveren.


Dr. ir. Frans Snik is onderzoeker aan de Sterrewacht Leiden. Hij gaat met een beurs van de European Research Council een techniek ontwikkelen waarmee hij aardachtige exoplaneten kan bestuderen.


Prof. Simon Portegies Zwart is hoogleraar numerieke sterdynamica aan de Universiteit Leiden. Met behulp van supercomputers simuleert hij de botsing van zwarte gaten. Hij maakt deel uit van het AMUSE-project, dat als doel heeft een software-kader te ontwikkelen voor astrofysische simulaties.


Dr. Samaya Nissanke is Radboud Excellence Fellow aan de Radboud Universiteit Nijmegen en een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van de zwaartekrachtgolvensterrenkunde. Zij is de leider van het Radboud Virgo Gravitational Wave team, dat deel uitmaakt van de internationale LIGO-Virgo Scientific Collaborations.

 

Helaas is Prof. dr. Michael Garrett, die graag aanwezig had willen zijn, verhinderd. Hijzelf en zijn werk komen echter volop aan bod in het avondprogramma. Zie het programma voor meer details.
Prof. dr. Michael Garrett (onder voorbehoud) is directeur van het Jodrell Bank Centre for Astrophysics in Manchester en buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Voorheen was hij directeur van ASTRON. Hij won in 2013 de IBM Faculty Award voor zijn onderzoek naar algoritmes waarmee buitenaardse intelligentie kan worden ontdekt. Prof. Garratt is Vice president van de Permanente Internationale Seti Commissie.

 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • Bildung scheurkalender 2018


  Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  di 17

  De al dan niet vrije wil – een eeuwenoud debat

  16 oktober om 10:30 tot 19 oktober om 17:15
  vr 20

  Den Haag – Filosofie op de kaart

  20 oktober om 13:00 tot 17:00
  za 21

  START: Sokratisch gespreksleider

  21 oktober om 10:30 tot 22 oktober om 17:00
  ma 23

  Frontiers of Physics and Science

  23 oktober om 10:30 tot 27 oktober om 15:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte