Laden Evenementen

« All Evenementen

Frontiers of Astronomy

6 augustus om 10:30 tot 10 augustus om 17:15

In de week Frontiers of Astronomy verdiept u zich een week lang in de grote raadselen van het universum. 

Wie heeft er niet als kind, liggend in het gras, naar de sterren gekeken en zich afgevraagd of er op een andere planeet heel ver weg iemand anders ook in het gras naar de sterren ligt te kijken? En wie is er niet duizelig geworden bij het nadenken over het ontstaan van sterrenstelsels?

In de week Frontiers of Astronomy verdiept u zich een week lang in de grote raadselen van het universum. Van buitenaardse intelligentie tot supercomputers, van kosmochemie tot donkere materie, van zwaartekrachtgolven tot het ontstaan van sterrenstelsels. Vooraanstaande onderzoekers en excellente sprekers voeren u op begrijpelijke en aantrekkelijke wijze aan de hand van de nieuwste theoretische inzichten en de laatste ontdekkingen mee in hun wereld.

Wat leer je?

Vincent Icke leidt ‘s ochtends het thema van de dag in waarna het woord is aan onderzoekers die met beide benen in het heelal staan. Elke dag vertellen de vooraanstaande bètawetenschappers over nieuwe inzichten op het gebied van hun onderzoek, nieuwe vragen die daaruit voortkomen en de grenzen van onze huidige kennis. De cursus wordt georganiseerd en begeleid door Charlotte Lemmens. Zij stelt ook het avondprogramma samen.

Topwetenschap voor iedereen

Voor wie?

Deze week met topwetenschappers zijn een aanrader voor gezinnen met tieners, grootouders met kleinkinderen of senioren en zijn ook makkelijk te boeken in je eentje. Je trekt als groep met elkaar op en de maaltijden worden samen genuttigd. Het is een keer totaal wat anders en een fijne combinatie van samen zijn met wetenschapsliefhebbers in een prachtige omgeving met een bijzonder programma.

Docenten

 

Prof. dr. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en werkte mee aan talloze televisieprogramma’s, van Klokhuis tot de Nationale Wetenschapsquiz. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en publicist en neemt hij vaak plaats aan tafel bij De Wereld Draait Door. Recentelijk publiceerde hij onder meer de boeken De principes van Huygens (2013), Zwaartekracht bestaat niet (2014) en Reisbureau Einstein, over buitenaardse buren (2017). Hij werkte mee aan tentoonstellingen en talloze tv- en radioprogramma’s.

Charlotte Icke-Lemmens is conceptontwikkelaar, initiator, en filmer. Zij was organisatie adviseur en leidde vele organisatie-cultuur veranderingen en kwaliteitsprogramma’s in overheid en bedrijfsleven. Werkte ook voor radio en tv. Recente werken: tentoonstelling over Christiaan Huygens in Den Haag,  met bijbehorend boek en 11 filmpjes. De DVD box ‘Alles voor 1 meisje, samen met Vincent Icke, evenals de dvd ‘Are we Alone’, over de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaards leven.

Prof. Dr. Simon Portegies Zwart
Hoogleraar Numerieke sterdynamica, ster en sterrenstelsel dynamica.
Onlangs in de publiciteit met zijn ‘Little Green Machine” een supercomputer die niet meer een hele kamer beslaat, maar op de fiets vervoerd kan worden. Zijn motto: Space, the final frontier. These are the voyages of the Simon Portegies Zwart. Its continuing mission to explore strange new worlds, to seek out new challenges in science, to boldly go where no one has gone before…
Supercomputers helpen Simon Portegies Zwart het heelal beter te begrijpen. ‘Onderzoek naar de ruimte kun je niet in een laboratorium doen, maar in een computer kun je wel zwarte gaten op elkaar laten botsen.’ Hij is hoofdredacteur van de Journal of computational astrophysics en senior scientist bij het internationale RIKEN Particle Simulation Team. Simon Portegies Zwart promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij bekleedde diverse functies bij de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Tokio, Boston University en het Massachusetts Institute of Technology en kwam als KNAW-fellow terug in Nederland. Hij won vele prijzen en eervolle benoemingen.
Zijn onderzoeksinteresses liggen bij Computational Gravitational Dynamics, Stellar and Binary Evolution, Galaxy Dynamics, Modeling Dense Stellar Systems, Supermassive Black Holes, Binary Population Synthesis and High-performance Computing. Portegies Zwart maakt deel uit van het AMUSE (Astrophysical Multipurpose Software Environment) team. Het doel van dit project is om een software-kader te bieden voor astrofysische simulaties waarin bestaande codes uit verschillende domeinen, zoals sterdynamica, stellaire evolutie, hydrodynamica en stralingsoverdracht gemakkelijk kunnen worden gekoppeld.

Dr. ir. Frans Snik
Frans Snik werkt aan diverse astronomische instrument projecten bij de Sterrewacht Leiden. Zijn onderzoeksinteresses liggen binnen astronomische polarimetrie, (exo)planetaire atmosfeer karakterisering en zonne- en stellaire magnetische velden. De Leidse exoplaneetonderzoeker Frans Snik krijgt een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Met de beurs van 1,5 miljoen euro gaat hij technologie ontwikkelen om de atmosferen en oppervlakken van aardachtige exoplaneten te bestuderen.
Snik licht in een reactie de nieuwe onderzoeksmethoden toe: ‘Met onze vloeibaar-kristal coronograaf onderdrukken we de felle halo van sterlicht. Zo kunnen we exoplaneten direct in beeld krijgen. En in combinatie met spectroscopie en met polarisatie-metingen kunnen we dan de eigenschappen van exoplaneten in ongekend detail achterhalen.’ Eerst gaat Snik met zijn techniek waarnemingen doen met de grootste huidige telescopen. Daarna wil hij de technologie toepassen bij de European Extremely Large Telecope (E-ELT) in Chili. Met die reuzentelescoop, die in 2024 af moet zijn, kunnen astronomen voor het eerst direct naar leefbare planeten rondom nabije sterren op zoek gaan. Snik: ‘Als we dan een rotsachtige exoplaneet op de juiste afstand van de ster vinden, zetten we meteen ons arsenaal aan technieken in om zo’n planeet te karakteriseren en misschien zelfs aanwijzingen voor buitenaards leven te vinden.’


Frans Snik in De Wereld Draait Door over kunstproject Rainbow Station
Gepubliceerd 11 december 2014
De Leidse astronomen Frans Snik en Michiel Rodenhuis hebben de techniek aangeleverd voor het kunstwerk Rainbow Station. Deze grote geprojecteerde regenboog van licht is sinds 11 december elke dag na zonsondergang op de buitenkant van het Centraal Station van Amsterdam te zien. ‘We moesten licht ontwerpen dat de machinisten niet mocht verblinden.’
Uitzending gemist? Bekijk het hier online:
DWDD – uitzending van 11 december 2014

Prof. dr. Jo van den Brand
‘We kunnen wilde ideeën over het Heelal eindelijk testen. Iedereen dacht dat hij gek was, maar Jo van den Brand gooide het roer van zijn vakgroep om en wedde op het goede paard. Nu hij het mogelijk maakt om zwaartekrachtgolven te meten, wordt er veel meer duidelijk over de kosmos die nu nog grotendeels onzichtbaar is. ‘Dit is de meest spannende tijd om natuurkundige te zijn.’
• Jo van den Brand is directeur van de Subatomaire Fysica groep aan de VU in Amsterdam, hij specialiseert in de kern-, deeltjes- en astrodeeltjes- fysica.
• Hij werkte in Stanford en de Indiana Cooler Facility
• Hij was lid van het detection committee van de Astroparticle Physics European Consortium ApPEC.
• Jo van den Brand is lid, woordvoerder en initiator van tal van internationale samenwerkingsverbanden en programma’s met betrekking tot zwaartekrachtsgolven, botsende zwarte gaten, astroparticle physics,  de Einstein-telescoop en de Virgo samenwerking.
• De focus van het huidige onderzoek van Jo van den Brand is gericht op Gravitational physics with advanced interferometry. Hoogleraar aan de VU in Amsterdam, Heeft bij Cern gewerkt,  Onderzoeker bij Nikhef en bij de European Gravitational Observatory : Ego, de counterpart van Virgo en Lego, , interferometer installaties waar recent de zwaartekrachtsgolven gemeten zijn. Hij leverde met zijn groep cruciale bijdragen aan het Virgo experiment bij Pisa en doet tegelijkertijd een onderzoek naar de validiteit van de Algemene relativiteitswet,met behulp van gemeten zwaartekrachtsgolven.
• Op 11 februari 2016 vierde Jo de eerste meting van zwaartekrachtsgolven onder andere in DWDD, samen met o.a. Gijs Nelemans, Chris van den Broeck, Vincent Icke en Govert Schilling. (uitzending gemist)
• Van den Brand wil deze gravitatiegolven direct waarnemen met behulp van laser-interferometrie, door deelname aan bestaande internationale projecten, zoals Virgo, alsook de geplande projecten LISA en de Einstein-telescoop. Deze laatste heeft een prominente plaats op de Europese roadmap voor de astrodeeltjesfysica en een ontwerpstudie heeft steun vanuit de EU gekregen. Het Nederlandse programma brengt unieke analytische en technische kennis in, die onontbeerlijk is voor het succes van dit internationale experiment. ” Dit FOM-programma biedt belangrijke mogelijkheden voor precisiemetingen van de effecten van sterke en dynamische gravitatievelden. Dergelijke metingen onthullen elk eventueel mankement in het zo solide en succesvolle bouwwerk van Einsteins Algemene Relativiteitstheorie en zullen ons de weg wijzen naar de echte theorie van gravitatie”, zegt Jo van den Brand.

Prof. dr. Edward P.J. van den Heuvel
Ed van den Heuvel is astrofysicus en houdt zich bezig met zwarte gaten;, evolutie van sterren en planeten; neutronensterren en hoge energie astrofysica.
Hij is een onderzoeker van internationaal erkende topkwaliteit, hetgeen ondermeer moge blijken uit het eredoctoraat van de Universiteit van Leuven (1994) en vele uitnodigingen om op internationale congressen ‘invited reviews’ te geven.
De uitnodiging van de National Science Foundation om de internationale, zes maanden durende workshop over neutronsterren te organiseren in 1991 in Santa Barbara (Californië) was een zeer inhoudelijke eervolle erkenning. Ook het voorzitterschap van de Fachberat van het Max-Planck-Instituut te Heidelberg geeft zijn internationale gezag aan.
Zijn wetenschappelijke prestaties zijn zowel kwantitatief als kwalitatief van zeer hoog niveau. Prof. van den Heuvel heeft door zijn baanbrekende studies naar de vorming en evolutie van compacte sterren, vooral in dubbelsterren, een kader geschapen waarbinnen de belangrijkste thema’s van onderzoek in de hoge-energie astrofysica van deze objecten in hoge mate worden bepaald. Hij heeft sterk bijgedragen aan de koppeling van de radiosterrenkunde en de röntgen- en gammasterrenkunde en aan de communicatie tussen de astrofysici werkzaam in deze oorspronkelijk gescheiden onderzoekgebieden.
Onder Ed van den Heuvels inspirerende leiding is sinds het midden van de jaren zeventig een van de meest vooraanstaande onderzoekgroepen op het gebied van de hoge-energie astrofysica tot stand gekomen. Gesproken kan worden van een internationaal erkende topgroep. Hij heeft zijn werk steeds zo ingericht dat excellente jonge onderzoekers worden aangetrokken en tot uitstekende prestaties komen. Meer dan 25 promovendi heeft hij begeleid, waarvan een aantal inmiddels hoogleraar is geworden. De vele zijn mede door zijn zeer inspirerende uitstraling bereikt. Hij werkt samen met vele binnen- en buitenlandse onderzoekers en draagt zijn vakgebied ook buiten de grenzen daarvan uit.
Hij is voorzitter van ASTRON, directeur van het Centrum voor Hoge Energie Astrofysica van UvA en VU, voorzitter van de Nederlandse onderzoeksschool voor de Astronomie NOVA, voorzitter van SRON, en bestuurslid van Artis.
Hij kreeg in 1995 de Spinozapremie (Nederlands hoogste onderscheiding voor wetenschappelijk werk)
Zijn onderzoek richtte zich daarna specifiek op compacte sterren en de hiermee verbonden fundamenteel-fysische aspecten zoals gravitatiegolven.
Ook zijn initiatief om de radiotelescoop Westerbork voor nieuwe onderzoeksgebieden in de toekomst geschikt te maken, verdient een vermelding.
Ed van den Heuvel is een gepassioneerd ambassadeur van de sterrenkunde door heel veel en enthousiaste publiekslezingen te houden. Een video van zo’n voordracht is te zien op: https://vimeo.com/51513943

Prof. dr. Carsten Dominik

Alles wat we willen weten over de ALMA telescoop, en welk onderzoek daarmee gedaan kan worden is het terrein van Prof. Carsten Dominik.
Carsten Dominik studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Berlijn. Hij deed post-doc’s  bij NASA, in Leiden en Amsterdam en werd in 2008 als hoogleraar benoemd in Nijmegen. Vanaf 2014 is hij hoogleraar Sterrenkunde, in het bijzonder de studie van vorming en evolutie van planeten en sterren, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA.
Hij doet onderzoek naar de vorming en evolutie van sterren en planeten. Hij houdt zich vooral bezig met de structuur en evolutie van protoplanetaire schijven rond jonge sterren. Deze schijven zijn de geboorteplaatsen van nieuwe planeten, zogenoemde exoplaneten, buiten ons eigen zonnestelsel.
Dominik doet onder meer onderzoek door waarneming met grote telescopen als de Herschel space telescope. Onder leiding van Dominik is, in samenwerking met ETH Zürich, een belangrijk deel van een nieuw instrument (SPHERE, bedoeld voor de studie van planeten en schijven) gebouwd voor de Very Large Telescope (VLT) in Chili. In zijn onderzoek focust hij zich op numerieke modelberekeningen om de evolutie van protoplanetaire schijven te analyseren en de vorming van nieuwe planeten na te bootsen en te bestuderen. De zoektocht naar aardachtige planeten gaat in de toekomst steeds meer samenwerking met andere disciplines zoals aardwetenschappen en studies van planeetatmosferen vragen. Het bevorderen van deze samenwerking zal een belangrijk speerpunt van Dominiks werk aan de UvA worden.
Carsten Dominik is sinds 1999 verbonden aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek van de UvA. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Exoplaneten aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dominik is coördinator van het netwerk Vorming en evolutie van sterren en planeten bij Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Hij heeft tal van wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, onder meer in Nature, Science, Astronomy and Astrophysics en The Astrophysical Journal.

Dr. Anthony Brown
Dr. Anthony Brown studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Leiden.
Hij deed postdoc’s in leiden, Mexico, Garching (ESO) en werd in 2007 aangesteld als senior onderzoeker in Leiden.
Anthony Brown is voorzitter van het Gaia Data Processing and Analysis Consortium , bestaande uit ca 450 sterrenkundigen en IT-ers uit heel Europa. Anthony Brown past de gegevens die van de Hipparcos en Gaia missies verkregen worden toe op de huidige onderzoeksvragen in de astronomie. Hij brengt de geschiedenis van de structuur- en stervorming van de Gould’s gordel in beeld, de substructuur in de Halo van de Melkweg, hij bestudeert hyper-snelle sterren, die als tracers dienen voor de halo van de Melkweg.
Anthony Brown richt zich ook op de evolutionaire geschiedenis van ons zonnestelsel, en past geavanceerde statistische methodes toe op de interpretatie van strometrische gegevens. Hij heeft sinds 1997 veel bijgedragen aan de GAIA-missie.
Prof. dr. J.G. (Gert) van Dijk
hoogleraar Klinische neurofysiologie Universiteit van Leiden en LUMC.
Gert van Dijk is niet alleen wetenschapper en clinicus, hij is ook beeldend kunstenaar.
De combinatie daarvan, met ook een grote belezenheid en fantasie heeft hem geinspireerd tot het maken van een boek en filmpjes over een imaginaire planeet waar leven voorkomt: Furaha.
Van dat leven, die bijzondere vormen die ontstaan bij andere omstandigheden dan op Aarde, zoals een andere zwaartekracht, en sommige andere grondstoffen, heeft hij hele mooie flora en fauna geconstrueerd, geschilderd, geanimeerd tot filmpjes en er een wetenschappelijke basis onder gelegd.
The best of both worlds biedt hij in zijn sprankelende en geestige presentatie van planeet Furaha.
Een voorproef is te vinden op http://planetfuraha.blogspot.nl

Data

Maandag 6 – vrijdag 10 augustus 2018

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 17.15 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 891,50 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch, koffie/thee).
Arrangement 2: € 1.078,50 (arrangement 1 met standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1.118,50 (arrangement 1 met pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 1.148,50 (arrangement 1 met comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Filosofie voor organisaties

 • Laatste kans!

  za 24

  Populisme en triadisme

  24 februari om 10:30 tot 25 februari om 17:00
  ma 26

  Filosofie en kunst in de Barok

  26 februari om 10:30 tot 2 maart om 12:30
  ma 26

  Het raadsel van de tijd

  26 februari om 10:30 tot 2 maart om 17:00
  mrt 04

  Nietzsche (wegens succes herhaald)

  4 maart om 13:00 tot 17:00
  mrt 06
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte