Laden Evenementen

« All Evenementen

Frontiers of Life Sciences

29/01/2018 om 10:00 tot 02/02/2018 om 17:00

 

 

Frontiers of Life Sciences is onderdeel van de succesvolle Frontiersreeks: wetenschapsweken over ‘hot and happening’ wetenschap, met vooraanstaande wetenschappers die hun onderzoek presenteren en u meenemen naar de frontlinies van hun eigen werk en dat van collega’s. Na Physics, Astronomy en Science staan ditmaal de Life Sciences centraal, met andere woorden, het onderzoek naar het leven zelf.

Een heerlijke wetenschapsweek over het leven zelf met prof. Vincent Icke (over het ontstaan van leven), prof. Louise Fresco (over voedselproductie en genetische modificatie), prof. Jelle Reumer (over de evolutie van genen), prof. Marianne Rots (over moleculaire epigenetica), dr. Edze Westra (over Crispr-Cas), Guido de Wert (over ethiek en grenzen van de mogelijkheden genetische manipulatie), Pieter Gaillard (over nanotransporters en het brein), Gert van Dijk (fictieve Furaha planeet), Lude Franke (speuren in DNA), Menno Schilthuizen (over biodiversiteit) en Dorret Boomsma (over moleculair genetisch onderzoek tweelingen en gedragsgenetica ). De samenstelling, organisatie, begeleiding en een simulatiespel zijn in handen van Charlotte Icke-Lemmens.

Voor wie?
Deze week is bedoeld voor iedereen met 3 vwo-niveau of verder en een warme belangstelling voor dit onderwerp. Het blijkt uit ervaring ook een aanrader voor ouders met tieners dan wel grootouders met kleinkinderen.

Docenten

Prof. dr. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en werkte mee aan talloze televisieprogramma’s, van Klokhuis tot de Nationale Wetenschapsquiz. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en publicist en neemt hij vaak plaats aan tafel bij De Wereld Draait Door. Recentelijk publiceerde hij onder meer de boeken De principes van Huygens (2013), Zwaartekracht bestaat niet (2014) en Reisbureau Einstein, over buitenaardse buren (2017). Hij werkte mee aan tentoonstellingen en talloze tv- en radioprogramma’s.

 

Prof. Jelle Reumer is bioloog, hoogleraar Vertebrale Paleontologie in Utrecht, publicist en boeiend spreker over evolutie en ecologie. Hij was jarenlang directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en columnist bij het dagblad Trouw. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Wildpark Rotterdam (2015), Jelles weekdieren (2015), Kijk waar je loopt! (2016) en De getijgerde lijmspuiter (2017).

 

 

Prof. ir. Louise O. Fresco is sinds 1 juli 2014 voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Hamburgers in het Paradijs is Fresco’s magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Haar specialisme is de toekomst van ons voedsel in tijden van gentechnologie, van klimaatverandering, megastallen en ‘slow food’.

 

 

 

Charlotte Icke-Lemmens is conceptontwikkelaar, initiator, en filmer. Zij was interim-manager en leidde vele organisatie-cultuur veranderingen en kwaliteitsprogramma’s in overheid en bedrijfsleven. Werkte ook voor radio en tv. Recente werken: tentoonstelling over Christiaan Huygens in Den Haag,  met bijbehorend boek en 11 filmpjes. De DVD box Alles voor 1 meisje, samen met Vincent Icke, evenals de dvd Are we Alone, over de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaards leven.

 

 

Dr. Edze Westra  is als onderzoeker verbonden aan het Environment and Sustainability Institute en het College of Life and Environmental Sciences van de University of Exeter (Verenigd Koninkrijk). Hij ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekende onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacteriën in de natuur.

 

 

 

Prof. Marianne Rots is hoogleraar Moleculaire Epigenetica aan de Universiteit van Groningen. Zij verkreeg een NWO Vidi beurs in 2007, en de Rosalind Franklin Fellowship in 2012. Haar oratie had de titel:  ‘Genen kun je trainen’. Een aardig youtube filmpje van haar is te vinden op https://youtu.be/nPcqrNr0Das. Zij kan de ontwikkeling beschrijven van de beschrijving van DNA, via het schaap Dolly naar de door haar opgezette nieuwe techniek van Epigenetische Editing, waarbij genen op commando aan- dan wel uitgezet kunnen worden. Haar onderzoek richt zich nu voornamelijk op kanker, maar zal zeker ook mogelijkheden bieden voor het behandelen van een breed scala aan ziektes. In het voorjaar gaf ze een Paradisolezing in de serie ‘helden van de wetenschap’.

 

Dr. Pieter  Gaillard studeerde biomedical sciences aan de  Universiteit van Utrecht en promoveerde in de farmacie in Leiden in het laboratorium van prof. Douwe Breimer. Pieter kreeg vele prijzen  als onderzoeker en publiceerde in vooraanstaande tijdschriften. Pieter ontwikkelde een Blood-Brain Barrier model in tissue-cultured cells. Met deze unieke kennis en kunde richtte hij zijn bedrijf to-BBB op in 2003. Hij kreeg investeerders en verkreeg in 2008 een licentie (the G-Technology®) van het Taiwanese research instituut ITRI als het nieuwe platform voor brain delivery. Met nanotechnology kunnen nu medicijnen diep in de hersenen worden afgeleverd. iets wat hiervoor onmogelijk was door de specifieke barrière daarvoor in de hersenen.  Om van wetenschappelijk onderzoek naar een toepasbaar product voor de medische markt te komen is een groot avontuur geweest, met uiterst succesvolle resultaten.

 

Prof. Guido de Wert is sinds 1 juni 2002 hoogleraar in de Ethiek van Voortplantingsgeneeskunde en Erfelijkheidsonderzoek aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Maastricht. Ook was hij wetenschappelijk secretaris van de Nederlandse Gezondheidsraad (1987-1989) en lector van gezondheidsethiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1994-1999). Aan de Erasmus Universiteit promoveerde hij tevens cum laude met zijn proefschrift Met het oog op de toekomst. Voortplantingstechnologie, erfelijkheidsonderzoek en ethiek. Hij publiceerde recent over de volgende onderwerpen: De embryowet, geslachtskeuze om medische redenen; verantwoordelijk implementeren van uitgebreide screening van dragers, niet-menselijkke primaten gebruiken voor menselijk voordeel: onderzoek en orgaantransplantatie; Lifestyle vaccinaties en algemene gezondheid: onderzoek naar beleidsalternatieven voor een vaccin om roken te stoppen. Ook publiceerde hij een verkennend stuk in het kader van het Joop-debat: met als titel: Geef junk geld voor geboortebeperking. Oud-minister Schippers vroeg Guido de Wert een artikel te schrijven over kweken van menselijke organen in dieren. Dit artikel is opgenomen in de stukken die voorafgaand aan de week wordt aangeboden en heeft als titel: ‘Half mens, half dier, moet dat mogen? Ja, onder voorwaarden wel’. Ook vooraf beschikbaar is het artikel: Ziekten uitbannen moet kunnen’.

 

Prof. Gert van Dijk studeerde Veehouderij en Genetica aan Wageningen University en Economie aan de University of Aberdeen, Scotland, waar hij ook zijn doctoraat behaalde. Voor TNO was hij directeur onderzoek en vervolgens werd hij het hoofd van het Centre for Agricultural Policy aan Wageningen University. In 1990 werd hij aangesteld als Professor of Theory and Practice of Cooperation aan deze universiteit en werd Director General of the National Council of Cooperatives in 1990. In 2007 werd hij aangesteld als President van de European Federation of Agricultural Cooperatives in Brussel. Gerelateerd aan deze positie is hij betrokken bij diverse nationale en internationale organisaties. Daarnaast is hij een lid van de Raad van Toezicht van verscheidene bedrijven en non-profit organisaties.

 

Prof. Menno Schilthuizen is hoogleraar ‘Kenmerkevolutie en biodiversiteit’ bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Bij Naturalis is Schilthuizen leider van de Focusgroep Character Evolution waarin nauw wordt samengewerkt met met partners als het Biologisch instituut van de Universiteit Leiden. Daarnaast doet Schilthuizen onderzoek naar huidige evolutionaire processen in gemeenschapsecologie. Hij bestudeert vooral door mensen veroorzaakte veranderingen in deze ecologie (bijvoorbeeld naar de evolutionaire effecten van invasieve planten op autochtone herbivore insecten). Verder was Schilthuizen betrokken bij de vormgeving van Europese Evolution Megalab. Schilthuizen is een zeer enthousiast ontsluiter van wetenschap voor een breed publiek. Hij schreef talloze artikelen over evolutie en biodiversiteit voor onder meer de Volkskrant, New Scientist en Natural History, en schreef twee populair-wetenschappelijke boeken over evolutie (Frogs, Flies & Dandelions; Oxford University Press) en ecologie (The Loom of Life; Springer). Hij werkt momenteel voor Penguin aan een boek over de evolutie van geslachtsorganen.

 

Prof. Dorret Boomsma is een Nederlandse biologisch psychologe. Ze werd in 1998 hoogleraar biologische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Boomsma verkreeg landelijke bekendheid door haar onderzoek op het gebied van gedragsgenetica en haar tweelingenonderzoek. Ze is tevens betrokken bij het Nederlands Tweelingen Register. Boomsma studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar ze in 1979 afstudeerde. In 1983 behaalde ze haar Master of Science in de psychofysiologie aan dezelfde universiteit. Tegelijkertijd volgde ze aan de Universiteit van Colorado een studie gedragskunde. In 1992 promoveerde ze op het onderwerp kwantitatieve genetica aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Prof. Lude Franke is adjunct-hoogleraar aan de afdeling Genetica van de Rijksuniversiteit Groningen/Universitair Medisch Centrum Groningen en hoofd Research and Education van de afdeling Genetica aan het UMCG. Als statistisch geneticus richt hij zich op het analyseren van gegevens over de genetica van complexe ziekten en auto-immuunziekten (zoals coeliakie). Dankzij een ERC Starting Grant (2014), een NWO VIDI-beurs (2014), een NWO VENI-beurs (2009) en een Horizon-beurs (2009) kan hij onderzoek uitvoeren naar moleculaire effecten van mutaties die ziektes veroorzaken. In zijn vrije tijd is Franke grafisch ontwerper. Deze gelukkige combinatie van vaardigheden kan het leven van een genetisch onderzoeker behoorlijk makkelijker maken: als je je onderzoek visueel kunt uitleggen, begrijpen meer mensen wat je bedoelt. Lude Franke is een van de ‘founding members’ van de Young Academy Groningen. Lude Franke is in 2017 benoemd tot lid van De Jonge Akademie van de KNAW.

Data

Maandag 29 januari – vrijdag 2 februari 2018

Aanvang maandag 10.00 uur tot vrijdag 15.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 891,50 (inclusief 4x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee).
Arrangement 2: € 1078,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1118,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 1148,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Bildung scheurkalender 2018


  Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  ma 18

  Spinozaweek: de weg naar geluk (uitverkocht!)

  18 december om 10:00 tot 22 december om 12:30
  wo 27

  Liefdeweek: kun je leren liefhebben?

  27 december om 10:30 tot 30 december om 12:30
  wo 27

  De spelende mens

  27 december om 10:30 tot 30 december om 17:00
  zo 31

  Bruisend Oud & Nieuw 2017

  31 december om 17:00
  jan 02

  Filosofie en film: ‘An imitation of life’

  02/01/2018 om 10:30 tot 06/01/2018 om 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte