Laden Evenementen

« All Evenementen

Frontiers of Life Sciences

29/01/2018 om 10:00 tot 02/02/2018 om 17:00

Frontiers of Life Sciences is onderdeel van de succesvolle Frontiersreeks: wetenschapsweken over ‘hot and happening’ wetenschap, met vooraanstaande wetenschappers die hun onderzoek presenteren en u meenemen naar de frontlinies van hun eigen werk en dat van collega’s. Na Physics, Astronomy en Science staan ditmaal de Life Sciences centraal, met andere woorden, het onderzoek naar het leven zelf.

Een heerlijke wetenschapsweek over het leven zelf met prof. Vincent Icke (over het ontstaan van leven), prof. Louise Fresco (over voedselproductie en genetische modificatie), prof. Jelle Reumer (over de evolutie van genen), prof. Marianne Rots (over moleculaire epigenetica), dr. Edze Westra (over Crispr-Cas), prof. Gert-Jan van Ommen (over genetische epidemiologie en bio-informatica: het Genoom van Nederland), Guido de Wert en Pieter Gaillard (over nanotransporters en het brein). De samenstelling, organisatie, begeleiding en een simulatiespel zijn in handen van Charlotte Icke-Lemmens.

Voor wie?
Deze week is bedoeld voor iedereen met 3 vwo-niveau of verder en een warme belangstelling voor dit onderwerp. Het blijkt uit ervaring ook een aanrader voor ouders met tieners dan wel grootouders met kleinkinderen.

Docenten

Prof. dr. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en werkte mee aan talloze televisieprogramma’s, van Klokhuis tot de Nationale Wetenschapsquiz. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en publicist en neemt hij vaak plaats aan tafel bij De Wereld Draait Door. Recentelijk publiceerde hij onder meer de boeken De principes van Huygens (2013), Zwaartekracht bestaat niet (2014) en Reisbureau Einstein, over buitenaardse buren (2017). Hij werkte mee aan tentoonstellingen en talloze tv- en radioprogramma’s.

 

Prof. Jelle Reumer is bioloog, hoogleraar Vertebrale Paleontologie in Utrecht, publicist en boeiend spreker over evolutie en ecologie. Hij was jarenlang directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en columnist bij het dagblad Trouw. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Wildpark Rotterdam (2015), Jelles weekdieren (2015), Kijk waar je loopt! (2016) en De getijgerde lijmspuiter (2017).

Prof.dr.ir. Louise O. Fresco is sinds 1 juli 2014 voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Hamburgers in het Paradijs is Fresco’s magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Haar specialisme is de toekomst van ons voedsel in tijden van gentechnologie, van klimaatverandering, megastallen en ‘slow food’.

 

 

 

Charlotte Icke-Lemmens is conceptontwikkelaar, initiator, en filmer. Zij was interim-manager en leidde vele organisatie-cultuur veranderingen en kwaliteitsprogramma’s in overheid en bedrijfsleven. Werkte ook voor radio en tv. Recente werken: tentoonstelling over Christiaan Huygens in Den Haag,  met bijbehorend boek en 11 filmpjes. De DVD box Alles voor 1 meisje, samen met Vincent Icke, evenals de dvd Are we Alone, over de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaards leven.

 

 

Dr. Edze  Westra  is als onderzoeker verbonden aan het Environment and Sustainability Institute en het College of Life and Environmental Sciences van de University of Exeter (Verenigd Koninkrijk). Hij ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekende onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacteriën in de natuur.

 

 

Marianne Rots is hoogleraar Moleculaire Epigenetica aan de Universiteit van Groningen. Zij verkreeg een NWO Vidi beurs in 2007, en de Rosalind Franklin Fellowship in 2012. Haar oratie had de titel:  ‘Genen kun je trainen’. Een aardig youtube filmpje van haar is te vinden op https://youtu.be/nPcqrNr0Das. Zij kan de ontwikkeling beschrijven van de beschrijving van DNA, via het schaap Dolly naar de door haar opgezette nieuwe techniek van Epigenetische Editing, waarbij genen op commando aan- dan wel uitgezet kunnen worden. Haar onderzoek richt zich nu voornamelijk op kanker, maar zal zeker ook mogelijkheden bieden voor het behandelen van een breed scala aan ziektes. In het voorjaar gaf ze een Paradisolezing in de serie ‘helden van de wetenschap’.

 

Dr. Pieter  Gaillard studeerde biomedical sciences aan de  Universiteit van Utrecht en promoveerde in de farmacie in Leiden in het laboratorium van prof. Douwe Breimer. Pieter kreeg vele prijzen  als onderzoeker en publiceerde in vooraanstaande tijdschriften. Pieter ontwikkelde een Blood-Brain Barrier model in tissue-cultured cells. Met deze unieke kennis en kunde richtte hij zijn bedrijf to-BBB op in 2003. Hij kreeg investeerders en verkreeg in 2008 een licentie (the G-Technology®) van het Taiwanese research instituut ITRI als het nieuwe platform voor brain delivery. Met nanotechnology kunnen nu medicijnen diep in de hersenen worden afgeleverd. iets wat hiervoor onmogelijk was door de specifieke barrière daarvoor in de hersenen.  Om van wetenschappelijk onderzoek naar een toepasbaar product voor de medische markt te komen is een groot avontuur geweest, met uiterst succesvolle resultaten.

 

Prof. dr. G.M.W.R. (Guido) de Wert is sinds 1 juni 2002 hoogleraar in de Ethiek van Voortplantingsgeneeskunde en Erfelijkheidsonderzoek aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Maastricht. Hij studeerde ethiek/theologie in Nijmegen. Sinds 1984 is hij betrokken bij het Instituut van Health, Ethics and Society (HES), dat in 2001 onderdeel werd van de Universiteit Maastricht. Ook was hij wetenschappelijk secretaris van de Nederlandse Gezondheidsraad (1987-1989) en lector van gezondheidsethiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1994-1999). Aan de Erasmus Universiteit promoveerde hij tevens cum laude met zijn proefschrift Met het oog op de toekomst. Voortplantingstechnologie, erfelijkheidsonderzoek en ethiek.

Hij publiceerde recent over de volgende onderwerpen: De embryowet, geslachtskeuze om medische redenen; verantwoordelijk implemenmteren van uitgebreide screening van dragers, niet-menselijkke primaten gebruiken voor menselijk voordeel: onderzoek en orgaantransplantatie; Lifestyle vaccinaties en algemene gezondheid: onderzoek naar beleidsalternatieven voor een vaccin om roken te stoppen. Ook publiceerde hij een verkennend stuk in het kader van het Joop-debat: met als titel: Geef junk geld voor geboortebeperking.

Oud-minister Schippers vroeg Guido de Wert een artikel te schrijven over kweken van menselijke organen in dieren. Dit artikel is opgenomen in de stukken die voorafgaand aan de week wordt aangeboden en heeft als titel: ‘Half mens, half dier, moet dat mogen? Ja, onder voorwaarden wel’. Ook vooraf beschikbaar is het artikel: Ziekten uitbannen moet kunnen’.

Data

Maandag 29 januari – vrijdag 2 februari 2018

Aanvang maandag 10.00 uur tot vrijdag 15.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 891,50 (inclusief 4x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee).
Arrangement 2: € 1078,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1118,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 1148,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Bildung scheurkalender 2018


  Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  dec 02

  Ethiek en politiek III: Immanuel Kant

  2 december om 10:30 tot 3 december om 14:30
  dec 04

  Hitlers Mein Kampf

  4 december om 10:30 tot 8 december om 17:00
  dec 10

  Willen, kiezen en handelen

  10 december om 10:00 tot 17:00
  dec 18

  Spinozaweek: de weg naar geluk

  18 december om 10:00 tot 22 december om 12:30
  dec 27

  Liefdeweek: kun je leren liefhebben?

  27 december om 10:30 tot 30 december om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte