Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Frontiers of Life Sciences

29 januari om 10:00 tot 2 februari om 17:00

 

Frontiers of Life Sciences is onderdeel van de succesvolle Frontiersreeks: wetenschapsweken over ‘hot and happening’ wetenschap, met vooraanstaande wetenschappers die hun onderzoek presenteren en u meenemen naar de frontlinies van hun eigen werk en dat van collega’s. Na Physics, Astronomy en Science staan ditmaal de Life Sciences centraal, met andere woorden, het onderzoek naar het leven zelf.

Een heerlijke wetenschapsweek over het leven zelf met prof. Vincent Icke (over het ontstaan van leven), prof. Johan Bouma (over het belang van de bodem bij het creëren van een duurzame wereld), prof. Jelle Reumer (over de evolutie van genen), prof. Marianne Rots (over moleculaire epigenetica), dr. Edze Westra (over Crispr-Cas), Guido de Wert (over ethiek en grenzen van de mogelijkheden genetische manipulatie), Pieter Gaillard (over nanotransporters en het brein), Gert van Dijk (fictieve Furaha planeet), Lude Franke (speuren in DNA), Menno Schilthuizen (over biodiversiteit) en Dorret Boomsma (over moleculair genetisch onderzoek tweelingen en gedragsgenetica ). De samenstelling, organisatie, begeleiding en een simulatiespel zijn in handen van Charlotte Icke-Lemmens.

Voor wie?
Deze week is bedoeld voor iedereen met 3 vwo-niveau of verder en een warme belangstelling voor dit onderwerp. Het blijkt uit ervaring ook een aanrader voor ouders met tieners dan wel grootouders met kleinkinderen.

Docenten

Eerder is aangekondigd dat prof. Louise Fresco één van de sprekers is. Zij is helaas alsnog verhinderd.

Prof. dr. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en werkte mee aan talloze televisieprogramma’s, van Klokhuis tot de Nationale Wetenschapsquiz. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en publicist en neemt hij vaak plaats aan tafel bij De Wereld Draait Door. Recentelijk publiceerde hij onder meer de boeken De principes van Huygens (2013), Zwaartekracht bestaat niet (2014) en Reisbureau Einstein, over buitenaardse buren (2017). Hij werkte mee aan tentoonstellingen en talloze tv- en radioprogramma’s.

 

Prof. Jelle Reumer is bioloog, hoogleraar Vertebrale Paleontologie in Utrecht, publicist en boeiend spreker over evolutie en ecologie. Hij was jarenlang directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en columnist bij het dagblad Trouw. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Wildpark Rotterdam (2015), Jelles weekdieren (2015), Kijk waar je loopt! (2016) en De getijgerde lijmspuiter (2017).

Prof. dr. Jelle Reumer (1953) studeerde biologie in Utrecht en promoveerde daar ook. Aan de universiteit van Amsterdam deed hij een postdoctorale studie bestuurskunde. Begonnen als docent biologie op een Christelijke Mavo te Naarden (1979), na de promotie gewerkt als free-lance onderzoeker bij het Academisch Ziekenhuis Utrecht, als desk-editor voor het tijdschrift Genetica (Martinus Nijhof/Junk uitgevers), post-doc (maître-assistent) aan de Université de Genève in Zwitserland (van 1984 tot 1986, onderzoek aan taxonomie van Afrikaanse klauwkikkers), post-doc (UD) bij de vakgroep dermatologie (faculteit Geneeskunde, Universiteit Utrecht, vakgebied huisstofecologie, 1986-1987) en vanaf 1 december 1987 tot 1 december 2015 als directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Vanaf 2005 tevens aangesteld als bijzonder hoogleraar in het vakgebied van de vertebratenpaleontologie bij de faculteit Geowetenschappen (Utrecht). Met ingang van 1 maart 2015 is deze aanstelling omgezet in  een gewoon hoogleraarschap Vertebrate Paleontology.

Enkele leuke nevenzaken: Buitengewoon Ambtenaar der Burgerlijke Stand (gerechtigd tot het sluiten van huwelijken en partnerschapsregistraties); Assessor Cièntific (wetenschappelijk adviseur) bij het Museu Balear de Ciències Naturals te Sóller, Mallorca; Columnist bij dagblad Trouw (de rubriek Jelle’s weekdier, elke zaterdag in De Verdieping) en Vroege Vogels, het radioprogramma van BNNVARA.

Prof. Reumer heeft een indrukwekkende lijst publicaties, en met name zijn populair wetenschappelijke boeken, over onder andere de natuur in steden, zijn bijzonder in trek met titels als ‘Kijk waar je loopt’, De vis die aan land kroop’, ‘Natuur als misverstand’, ‘ De getijgerde lijmspuiter’, ‘De mierenmens’, ‘Jelle’s weekdieren’, ‘Wildpark Rotterdam’, ‘Opgeraapt, opgevist, uitgehakt’.

 

Prof. dr. ir. Johan Bouma

Hoogleraar Bodemkunde Wageningen University
Lid KNAW sinds 1989

Zijn expertise is: Bodemkartering; Waterbeweging door kleigronden; Beoordeling bodemgeschiktheid; Effecten ruimtelijke variabiliteit op management; Precisie landbouw; Interactieve land-use planning in relatie met het beleid; duurzame voedselproductie wereldwijd en met name in ontwikkelingslanden.
Johan Bouma is nog onlangs in april 2017 onderscheiden met de prestigieuze Alexander Von Humboldt medal door de European Geosciences Union voor zijn onderzoek in ontwikkelingslanden.
In 2018 ontvangt prof. Bouma de Dukachev Medal op het Wereld Bodem Congres in Brazilië
The Jury stated: “Your research and teaching have contributed greatly to the improvement of the scientific understanding of soil in all contexts, which is one of the IUSS missions. You have been well recognized by soil scientist colleagues and deserve receiving the prestigious award. I truly trust that you will continue to support IUSS in making the people of the world aware of the importance of soil for the sustainability of humankind and ecosystems.”
De IUSS is de International Union of Soil Sciences met ongeveer 50000 leden in meer dan 100 landen. De medal wordt eens in de vier jaar toegekend en is de hoogste onderscheiding van de Union.
Johan Bouma studeerde bodemkunde aan de Wageningen University , waar hij cum laude afstudeerde in 1966. Hij promoveerde in soil management in 1969. Bouma verhuisde naar de United States voor een postdoc aan de University of Wisconsin–Madison, waar hij ook doceerde tot hij in 1975 naar Nederland terugkeerde. Hier werd hij hoofd van de afdeling bodemfysica bij Stiboka, het toenmalige Nederlandse Instituut voor Bodemkartering. Van 1983 tot 1986 was hij adjunct directeur van dit Instituut.
In 1986 werd Johan Bouma benoemd tot hoogleraar Bodemkunde aan de Wageningen University .. Als hoogleraar specialiseerde hij in bodem inventarisatie en land evaluatie. Hij begeleidde 40 promoties: waterbeweging in kleigronden (4), ruimtelijke variabiliteit (5), land evaluatie met accent op ontwikkelingslanden (24), precisie landbouw (4) en biologische landbouw en global change (3). Van 1998 tot 2003 was hij lid van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid).
Bouma werd verkozen tot Fellow of the Soil Science Society of America in 1985 en ontving in 2014 de Presidential Award van genoemde Society voor zijn bodemkundige onderzoek.
Hij werd in 2001 Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Een greepje uit  zijn publicaties:

 • How Alexander von Humboldt’s life story can inspire innovative soil research in developing countries
 • How to characterize ‘good’ and ‘greening’ in the EU Common Agricultural Policy (CAP)
 • The challenge of soil science meeting society’s demands in a “post-truth”,“fact free” world
  Engaging Soil Science in Transdisciplinary Research Facing “Wicked” Problems in the Information Society.
 • Soil science input in transdisciplinary projects in the Netherlands and Italy.
 • Managing soil variability at different spatial scales as a basis for precision agriculture.

 


Charlotte Icke-Lemmens is conceptontwikkelaar, initiator, en filmer. Zij was interim-manager en leidde vele organisatie-cultuur veranderingen en kwaliteitsprogramma’s in overheid en bedrijfsleven. Werkte ook voor radio en tv. Recente werken: tentoonstelling over Christiaan Huygens in Den Haag,  met bijbehorend boek en 11 filmpjes. De DVD box Alles voor 1 meisje, samen met Vincent Icke, evenals de dvd Are we Alone, over de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaards leven.

 

Dr. Edze Westra  is als onderzoeker verbonden aan het Environment and Sustainability Institute en het College of Life and Environmental Sciences van de University of Exeter (Verenigd Koninkrijk). Hij ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekende onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacteriën in de natuur.

 


Prof. Marianne Rots is hoogleraar Moleculaire Epigenetica aan de Universiteit van Groningen. Zij verkreeg een NWO Vidi beurs in 2007, en de Rosalind Franklin Fellowship in 2012. Haar oratie had de titel:  ‘Genen kun je trainen’. Een aardig youtube filmpje van haar is te vinden op https://youtu.be/nPcqrNr0Das. Zij kan de ontwikkeling beschrijven van de beschrijving van DNA, via het schaap Dolly naar de door haar opgezette nieuwe techniek van Epigenetische Editing, waarbij genen op commando aan- dan wel uitgezet kunnen worden. Haar onderzoek richt zich nu voornamelijk op kanker, maar zal zeker ook mogelijkheden bieden voor het behandelen van een breed scala aan ziektes. In het voorjaar gaf ze een Paradisolezing in de serie ‘helden van de wetenschap’.

Bij de Faculteit Medische Wetenschappen in Groningen werkt prof. Marianne Rots aan de Moleculaire Epigenetica. Onder haar leiding werkt haar vakgroep aan Artificiële Transcriptiefactoren, Epigetic editing, Met toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld kankercelmarkers, en regeneratieve geneeskunde, waarbij organen hersteld kunnen worden, maar ook alzheimer en de geheugenfuncties.

Aardige informatie is te vinden in het tijdschrift gezond nu, jaargang 2015, nummer 12: “zet de knop om”. Ook https://www.rug.nl/(…)io_p02_bn07_2015.pdf  over het aan en uit zetten van genomen.

Haar overige functies zijn: Associate and Commissioning Editor Clinical Epigenetics Work group leader Marie Curie Innovative Training Netword EpiPredict (www.EpiPredict.eu)  Vice-chair EU COST action EpiChemBio (www.EpiChemBio.eu)

 

Dr. Pieter  Gaillard studeerde biomedical sciences aan de  Universiteit van Utrecht en promoveerde in de farmacie in Leiden in het laboratorium van prof. Douwe Breimer. Pieter kreeg vele prijzen  als onderzoeker en publiceerde in vooraanstaande tijdschriften. Pieter ontwikkelde een Blood-Brain Barrier model in tissue-cultured cells. Met deze unieke kennis en kunde richtte hij zijn bedrijf to-BBB op in 2003. Hij kreeg investeerders en verkreeg in 2008 een licentie (the G-Technology®) van het Taiwanese research instituut ITRI als het nieuwe platform voor brain delivery. Met nanotechnology kunnen nu medicijnen diep in de hersenen worden afgeleverd. iets wat hiervoor onmogelijk was door de specifieke barrière daarvoor in de hersenen.  Om van wetenschappelijk onderzoek naar een toepasbaar product voor de medische markt te komen is een groot avontuur geweest, met uiterst succesvolle resultaten.

 

Prof. Guido de Wert is sinds 1 juni 2002 hoogleraar in de Ethiek van Voortplantingsgeneeskunde en Erfelijkheidsonderzoek aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Maastricht. Ook was hij wetenschappelijk secretaris van de Nederlandse Gezondheidsraad (1987-1989) en lector van gezondheidsethiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1994-1999). Aan de Erasmus Universiteit promoveerde hij tevens cum laude met zijn proefschrift Met het oog op de toekomst. Voortplantingstechnologie, erfelijkheidsonderzoek en ethiek. Hij publiceerde recent over de volgende onderwerpen: De embryowet, geslachtskeuze om medische redenen; verantwoordelijk implementeren van uitgebreide screening van dragers, niet-menselijkke primaten gebruiken voor menselijk voordeel: onderzoek en orgaantransplantatie; Lifestyle vaccinaties en algemene gezondheid: onderzoek naar beleidsalternatieven voor een vaccin om roken te stoppen. Ook publiceerde hij een verkennend stuk in het kader van het Joop-debat: met als titel: Geef junk geld voor geboortebeperking. Oud-minister Schippers vroeg Guido de Wert een artikel te schrijven over kweken van menselijke organen in dieren. Dit artikel is opgenomen in de stukken die voorafgaand aan de week wordt aangeboden en heeft als titel: ‘Half mens, half dier, moet dat mogen? Ja, onder voorwaarden wel’. Ook vooraf beschikbaar is het artikel: Ziekten uitbannen moet kunnen’.

Een varken met een menselijke nier? Of nog een stap verder: een varken met een menselijk hart? Technisch gezien wordt het waarschijnlijk mogelijk, maar moeten we het ook willen? In principe wel, zegt Guido de Wert, hoogleraar biomedische ethiek in Maastricht. De creatie van nieuwe wezens – deels dier, deels mens – zou talloze mensenlevens kunnen redden. Zo is het tekort aan donororganen mogelijk op te lossen door menselijke organen in dieren te kweken.

Lid ethische commissies van European Society of Human Reproduction and

Embryology (ESHRE) en de European Society of Human Genetics (ESHG)

De Wert is een van de meest vooraanstaande denkers in Nederland over haast futuristische, morele vraagstukken die zich aandienen door de snelle vooruitgang in de biotechnologie. Hij staat in een humanistische traditie. Zo bepleitte de hoogleraar eerder met succes een minder restrictieve wetgeving die het mogelijk maakt menselijke embryo’s te kweken voor wetenschappelijk onderzoek. In 2017 publiceerde De Wert samen met zijn collega Wybo Dondorp een essay waarin zij een lans breken voor het kweken van menselijke organen in dieren – onder voorwaarden. Ze schreven hun essay op verzoek van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Prof. dr. Dorret Boomsma is hoogleraar Gedragsgenetica, tweeling en familieonderzoek, genetische epidemiologie aan de V.U. in Amsterdam. Ook is ze Lid van de Sociaal  Wetenschappelijke Raad (SWR) en sinds 2001 KNAW lid. Haar vakgebieden zijn psychologie en genetica, met als leeropdracht gedragsgenetica.

 

 

Dr. Edze R. Westra (32) is als onderzoeker verbonden aan het Environment and Sustainability Institute en het College of Life and Environmental Sciences van de University of Exeter (Verenigd Koninkrijk). Hij krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekende onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacteriën in de natuur. Edze Westra studeerde moleculaire wetenschappen aan de Universiteit Wageningen, en promoveerde in 2013 aan diezelfde universiteit op een proefschrift dat zowel door de Nederlandse Vereniging voor Biochemie en Moleculaire Biologie als de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie werd bekroond. Kort na die promotie vertrok hij naar de University of Exeter, waar hij mede dankzij enkele grote beurzen in 2015 een vaste positie kreeg.

Westra is een rijzende ster op het snel groeiende onderzoeksterrein van CRISPR-Cas, een moleculair systeem waarmee bacteriën binnendringend virus-DNA herkennen en onschadelijk maken. Het wordt nu ook breed toegepast om de genetische code van DNA-moleculen in levende organismen met ultieme precisie aan te passen.
Edze Westra onderzoekt waar en wanneer in de natuur het CRISPR-Cas-systeem van belang is. Daarbij kijkt hij tegelijk naar structurele, biochemische, biofysische, evolutionaire en ecologische aspecten, wat traditioneel vaak gebeurt binnen gescheiden subdisciplines.

Hij (co)publiceerde vaak geciteerde artikelen in toonaangevende tijdschriften zoals Science en Nature.
Naast een Europese Marie Curie-beurs ontving hij grote stipendia van de Britse Natural Environment Research Council en de Wellcome Trust. Dankzij zijn aanstekelijke enthousiasme gaan de meeste van zijn studenten door op het pad van de wetenschap.
Tegelijk is hij ook voor het algemene publiek een gepassioneerde ambassadeur voor de wetenschap.

 

Prof. dr. J.G. van Dijk (Gert) is sinds 2002 hoogleraar Klinische Neurofysiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Dat vak is een deel van het specialisme neurologie en richt zich op aan aantal onderzoeken die bij patiënten kunnen worden verricht om de diagnose te achterhalen. Dat kan bv een EEG zijn (‘hersenfilmpje’), maar betreft ook onderzoeken van de spieren, zenuwen en bloedvaten. Zulke onderzoeken worden niet alleen gebruikt om op te sporen aan welke ziekte iemand lijdt, maar zijn ook zeer geschikt voor wetenschappelijk onderzoek aan diverse functies van het zenuwstelsel. Voorbeelden daarvan die tot de verbeelding spreken zijn bv hoe het werkt dat mensen letterlijk slap van het lachen kunnen worden bij de slaapziekte narcolepsie, of hoe iemand bewusteloos kan raken door een simpele prikkel als het zien van een naald.  Hij is een nationaal en internationaal expert op het gebied van wegrakingen, en met name de vormen die vallen onder flauwvallen (‘syncope’) en psychiatrische schijnbewusteloosheid.    Als hij niet werkt combineert hij zijn voorliefdes voor schrijven, (digitaal) schilderen, programmeren, vormgeven, biologie en wetenschap in een enkel project, namelijk het leven op de fictieve planeet ‘Furaha’. Dat project is gebaseerd op een combinatie van Newton en Darwin: met zowel de principes van biomechanica als die van evolutiebiologie in het achterhoofd onderzoekt hij en beeldt hij af, met schilderijen of computeranimaties, hoe dieren op een andere manier zouden kunnen staan, lopen, zwemmen of vliegen dan zij op aarde doen. Is dat serieuze harde wetenschap? Nee, natuurlijk niet; zie het als een samenspel van creativiteit, wetenschap en humor.
 

Prof. Menno Schilthuizen is hoogleraar ‘Kenmerkevolutie en biodiversiteit’ bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Bij Naturalis is Schilthuizen leider van de Focusgroep Character Evolution waarin nauw wordt samengewerkt met met partners als het Biologisch instituut van de Universiteit Leiden. Daarnaast doet Schilthuizen onderzoek naar huidige evolutionaire processen in gemeenschapsecologie. Hij bestudeert vooral door mensen veroorzaakte veranderingen in deze ecologie (bijvoorbeeld naar de evolutionaire effecten van invasieve planten op autochtone herbivore insecten). Verder was Schilthuizen betrokken bij de vormgeving van Europese Evolution Megalab. Schilthuizen is een zeer enthousiast ontsluiter van wetenschap voor een breed publiek. Hij schreef talloze artikelen over evolutie en biodiversiteit voor onder meer de Volkskrant, New Scientist en Natural History, en schreef twee populair-wetenschappelijke boeken over evolutie (Frogs, Flies & Dandelions; Oxford University Press) en ecologie (The Loom of Life; Springer). Hij werkt momenteel voor Penguin aan een boek over de evolutie van geslachtsorganen.

 

Prof. Dorret Boomsma is een Nederlandse biologisch psychologe. Ze werd in 1998 hoogleraar biologische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Boomsma verkreeg landelijke bekendheid door haar onderzoek op het gebied van gedragsgenetica en haar tweelingenonderzoek. Ze is tevens betrokken bij het Nederlands Tweelingen Register. Boomsma studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar ze in 1979 afstudeerde. In 1983 behaalde ze haar Master of Science in de psychofysiologie aan dezelfde universiteit. Tegelijkertijd volgde ze aan de Universiteit van Colorado een studie gedragskunde. In 1992 promoveerde ze op het onderwerp kwantitatieve genetica aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Prof. Lude Franke is adjunct-hoogleraar aan de afdeling Genetica van de Rijksuniversiteit Groningen/Universitair Medisch Centrum Groningen en hoofd Research and Education van de afdeling Genetica aan het UMCG. Als statistisch geneticus richt hij zich op het analyseren van gegevens over de genetica van complexe ziekten en auto-immuunziekten (zoals coeliakie). Dankzij een ERC Starting Grant (2014), een NWO VIDI-beurs (2014), een NWO VENI-beurs (2009) en een Horizon-beurs (2009) kan hij onderzoek uitvoeren naar moleculaire effecten van mutaties die ziektes veroorzaken. In zijn vrije tijd is Franke grafisch ontwerper. Deze gelukkige combinatie van vaardigheden kan het leven van een genetisch onderzoeker behoorlijk makkelijker maken: als je je onderzoek visueel kunt uitleggen, begrijpen meer mensen wat je bedoelt. Lude Franke is een van de ‘founding members’ van de Young Academy Groningen. Lude Franke is in 2017 benoemd tot lid van De Jonge Akademie van de KNAW.

Data

Maandag 29 januari – vrijdag 2 februari 2018

Aanvang maandag 10.00 uur tot vrijdag 15.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 891,50 (inclusief 4x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee).
Arrangement 2: € 1078,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1118,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 1148,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  za 22

  Democratie voor dieren

  22 december om 10:30 tot 23 december om 12:30
  za 22

  Op leven en dood: De moderne tijd

  22 december om 10:30 tot 23 december om 12:30
  do 27

  Foute denkers

  27 december om 10:30 tot 30 december om 17:00
  jan 02

  Filosofie en film: Absurd!

  02/01/2019 om 10:30 tot 06/01/2019 om 12:30
  jan 02

  Heideggers vraag naar de techniek

  02/01/2019 om 10:30 tot 06/01/2019 om 12:30
  jan 04

  ISVW Vrijdagavondsalon – 4 januari 2019

  04/01/2019 om 18:00 tot 22:00
  jan 12

  Inleiding in de filosofie: De samenleving

  12/01/2019 om 10:30 tot 13/01/2019 om 12:30
  jan 12

  Liefde en doodsdrift; Eros en Thanatos in de literatuur

  12/01/2019 om 10:30 tot 13/01/2019 om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW