Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Foute denkers

27/12/2018 om 10:30 tot 30/12/2018 om 17:00

‘Filosofen hebben de wereld tot nu toe slechts geïnterpreteerd; het komt erop aan haar te veranderen’

Tussen Kerst en Oudjaar verdiepen we ons in denkers met een randje: denkers waar je niet omheen kunt, en die ook akelige gedachten hebben geformuleerd. De week begint met Plato, misschien wel de invloedrijkste denker uit de hele geschiedenis van de filosofie. Hij is degene die de dialoog bepleit en die vol sympathie schrijft over de geleerde onwetendheid van zijn leraar Socrates. Maar Plato trok ook naar Syracuse om daar dictator te worden en komt in zijn Politeia op de proppen met een hiërarchisch gelaagde samenleving. Kunnen we Plato nog redden of is het een goed foute denker? Dr. Eite Veening heeft het antwoord.

Historicus dr. Thomas von der Dunk vertelt over het expliciete en impliciete geweld bij de politieke denker Machiavelli en de heilige Thomas More. Wat blijft er bij nadere bestudering over van de gedachte dat Machiavelli de machtswellust predikte en Thomas More de ideale, harmonische wereld? Is het niet eerder zo dat het geweld bij Thomas More impliciet is en dat Machiavelli tenminste het lef heeft om ervoor uit te komen?

Friedrich Nietzsche komt persoonlijk naar de ISVW om uit te leggen waarom hij helemaal geen fout denker is (precies zoals dr. Erno Eskens ook altijd zegt). Nietzsche laat zich kritisch interviewen door Marthe Kerkwijk.

‘Het volk is dat deel
van de natie, dat niet
weet wat het wil’ –
Hegel

Een andere grote en zeer invloedrijke denker is Hegel. Deze filosoof vond vrijwel alle niet Europese culturen ‘primitief’ en meende dat het denken in het westen, bij hemzelf om precies te zijn, een hoogtepunt bereikte. Prof. Frans Jacobs heeft een hekel aan Hegel en legt uit waarom. Maar hij staat ook stil bij enkele schitterende gedachten van de markante filosoof.

Martin Heidegger is misschien wel het prototype van de goed-foute denker. In de ‘zwarte schriften’, die pas recentelijk zijn gepubliceerd, is Heidegger ronduit antisemitisch. Het was al lang bekend dat hij heulde met het nazisme en zich de SS-badge opspeldde. Waarom nemen we Heidegger dan nog zo serieus? Is het zeer vernuftige en invloedrijke begrippenapparaat van Heidegger doordrongen van nazisme? Die vragen worden beantwoord door dr. Emanuel Rutten.

Hij laat zien hoe diep het nazisme is doorgedrongen in het zeer vernuftige en invloedrijke begrippenapparaat van Heidegger.

Machteld Allen bespreekt de filosofie van Sayyid Qutb, de filosoof die aan de basis staat van de moslim broederschap. Ze staat ook stil bij Ibn Taymiyya, de denker die Qutb diepgaand beïnvloedde.

Alexander Dugin

Prof. Hans Achterhuis spreekt over de Amerikaanse denker Ayn Rand. Zij inspireerde een hele generatie neoliberale denkers. Alles is volgens haar in geld uit te drukken. Zelfs de liefde.

Tot slot behandelt Florian Jacobs de hedendaagse Russische denker Alexander Dugin, ofwel de raspoetin van Poetin.

Kortom, een intrigerende week. Want hoe verwerpelijk sommige van hun gedachten ook zijn, je kunt niet zomaar om de genoemde foute denkers heen. Deze cursus leert ons om kritisch en waakzaam met meeslepende ideeën om te gaan. Gespreksleider deze week is Ton Maas.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 30 contacturen en (optioneel) circa 15 uur zelfstudie.

Data

Donderdag 27 december t/m zondag 30 december 2018.

Aanvang donderdag om 10.30 uur, einde zondag om 17.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 760,25 (inclusief 3 x diner met wijn, 4 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 900,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 930,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 953,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Over de sprekers

Prof. dr. Hans Achterhuis studeerde theologie en filosofie. Als hoogleraar was hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Wageningen en de Universiteit Twente. Achterhuis schreef een groot aantal invloedrijke boeken, waaronder De utopie van de vrije markt (Lemniscaat 2010). Zijn meest recente publicatie heet Het rijk van de schaarste (Lemniscaat 2018). In 2011 werd hij door de stichting Maand van de filosofie uitgeroepen tot Denker des Vaderlands.

Prof. dr. Frans Jacobs is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds zijn emeritaat stort hij zich enthousiast op randgebieden van de filosofie, zoals Dante, Montaigne en Proust. In 2018 verscheen bij de ISVW Op zoek naar Proust. Eerder schreef hij o.a. Een filosofie van emoties en verlangens (Nieuwezijds 2008), De essentie van Montaigne (ISVW 2017) en De essentie van Schopenhauer (ISVW 2018).

Dr. ir. Emanuel Rutten is filosoof. Hij is onderzoeker en docent bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het onderzoeks- en onderwijsterrein van Emanuel omvat de relatie tussen geloof en wetenschap, het evalueren van de rationaliteit van seculiere en religieuze wereldbeelden, kennisleer en speculatief realisme, logica en retorica, en esthetiek. In 2018 verscheen bij Leesmagazijn Uitgevers Het retorische weten.

Prof. dr. Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij publiceerde vele academische schriften over West-Europese literatuur, met nadruk op de Franse literatuur. Hij schreef naast werken over Spinoza, waaronder De essentie van Spinoza (ISVW 2016) en een vertaling van Spinoza’s Ethica (Ambo Anthos 2017), ook recentelijk De essentie van Proust (ISVW 2018).

Dr. Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en radio- en televisiecommentator. Hij promoveerde in 1994 op de politieke en ideologische aspecten van de monumentencultus in het Heilige Roomse Rijk. Daarna was hij onderzoeker aan de universiteiten van Utrecht, Leiden en Amsterdam. Hij publiceerde o.a. De uitgestelde ondergang van de wereld (Gibbon 2015) en De lange schaduw der Germanen (Amsterdam UP 2016).

Dr. Eite Veening is een van de grondleggers van de filosofische consultatie in Nederland. Na een lange loopbaan als docent/manager, een promotie als filosoof en ruim 25 jaar een eigen praktijk (en actieve jaren in de Nederlandse organisatie voor filosofisch consulenten, de VFP) is hij nu gepensioneerd en doet hij meer dan ooit wat een filosoof graag doet: lezen, nadenken en schrijven.

Friedrich Nietzsche is een Duitse filosoof. Hij schreef onder meer het boek Jenseits von Gut und Böse waarin hij uitlegt dat het denken in termen van goed en fout fnuikend is voor de levenswil. Dit zal hij, ondanks alle geruchten over zijn overlijden, tijdens de week kort uitleggen.

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmacoördinator bij de ISVW. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de University of London. Ze gaf colleges politieke en sociale filosofie aan de University of London en richtte de West London Philosophy School op. Ze was co-redacteur van Towards a Kenotic Vision of Authority in the Catholic Church (2015).

Machteld Allen promoveert op Ibn Taymiyya’s denken aan de Universiteit Leiden.

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte. Hij studeerde af op Nietzsche en publiceerde recentelijk met André de Vries het boek Amor fati (ISVW 2017). In dat boek staat de nietzscheaanse vraag of je je kunt verzoenen met je lot door ja te zeggen tegen de wereld centraal.

Ton Maas is gespreksleider tijdens deze cursusweek. Hij werkte lange tijd als interviewer bij de Ikon en als muziekrecensent bij de Volkskrant. Hij is cultureel antropoloog en studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij kenner van het werk van Gregory Bateson en is hij actief als vertaler Engels-Nederlands.

Florian Jacobs is filosoof en redacteur bij ISVW uitgevers. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde zowel fictie als non-fictie, waaronder Markante denkers (met prof. dr. Frans Jacobs, ISVW 2016) en de dichtbundel Zwaan en zang (ISVW 2017). Hij heeft gepubliceerd bij de tijdschriften Filosofie Magazine en Filosofie en meerdere websites.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 29

  Levinas in het gelaat

  29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30
  mei 03
  mei 06

  Uitverkocht: De kunst van het vragenstellen

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 17:00
  mei 11

  Crash Course: Socratische gespreksvoering

  11 mei om 10:00 tot 17:00
  mei 18

  Mystiek voor nu: zelfloosheid, gelatenheid en zen

  18 mei om 10:30 tot 19 mei om 12:30
  mei 19

  Kidscafé 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
  mei 19

  Filosofisch café – 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW