Laden Evenementen

Foute denkers

Wat te doen met gevaarlijke ideeën?

‘Moeten we Sade verbranden?’ – Simone de Beauvoir

Wat te doen met gevaarlijke ideeën? Je hoort ons bij de ISVW wel eens met trots beweren dat je van filosofie een beter mens wordt, maar is dat wel zo? De geschiedenis van de filosofie stemt tot nadenken: filosofen waren lang niet altijd lieverdjes. Er zijn er die slaven hielden, de nazi’s steunden of studentes misbruikten, maar echt gevaarlijk zijn die denkers die gevaarlijke – maar o zo verleidelijke – ideeën de wereld in hielpen. Ideeën die gebruikt zijn om onderdrukking, nu of in het verleden, te rechtvaardigen. Hoe bieden we weerstand tegen gevaarlijke gedachten? Moeten we het werk van foute denkers verbranden, of zijn we onszelf juist verplicht kennis te nemen van hun werk? De ISVW kijkt het beest in de bek en vraagt Hans Achterhuis, Arnold Heumakers, Gijs van Donselaar, Jan Flameling, Eite Veening, Gert Jan Roskammer, Florian Jacobs, Marthe Kerkwijk en vele anderen eens flink uit te halen naar hun favoriete foute denker.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 24 augustus t/m vrijdag 28 augustus 2020.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 781,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 974,85 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.014,85 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.044,85 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Gespreksleider

Ton Maas is gespreksleider tijdens deze summerschool. Hij werkte lange tijd als interviewer bij de Ikon en als muziekrecensent bij de Volkskrant. Hij is cultureel antropoloog en studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij kenner van het werk van Gregory Bateson en is hij actief als vertaler Engels-Nederlands.

Sprekers

Prof. dr. Hans Achterhuis studeerde theologie en filosofie. Als hoogleraar was hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Wageningen en de Universiteit Twente. Zijn meest recente publicatie heet Coetzee, een filosofisch leesavontuur (Lemniscaat, 2018). In 2011 werd hij door de stichting Maand van de filosofie uitgeroepen tot Denker des Vaderlands.

Dr. Eite Veening is een van de grondleggers van de filosofische consultatie in Nederland. Na een lange loopbaan als docent/manager, een promotie als filosoof en ruim 25 jaar een eigen praktijk (en actieve jaren in de Nederlandse organisatie voor filosofisch consulenten, de VFP) is hij nu gepensioneerd en doet hij meer dan ooit wat een filosoof graag doet: lezen, nadenken en schrijven. In 2019 publiceerde hij zijn ‘grote boek’: Triadisme. mensen, werelden, puzzels, zorg (BraveNewBooks).

Dr. Arnold Heumakers is docent en schrijver. Van 1992 tot 2016 was docent Culturele Studies/Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast was hij decennialang medewerker en recensent van de Volkskrant en NRC Handelsblad. Hij promoveerde in 2015 op De esthetische revolutie, dat nadien uitgegeven werd bij Boom.

Dr. Gijs van Donselaar is universitair docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef onder meer The Right to Exploit (Oxford UP, 2009). Hij is publiceerde daarnaast in het Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte en de Volkskrant en werkte mee aan Als vuur: opstellen voor Govert den Hartogh ter gelegenheid van zijn emeritaat (Boom, 2009).

Jan Flameling studeerde filosofie in Groningen, Amsterdam, Keulen en Berkeley. In 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Hij geeft trainingen in morele oordeelsvorming aan o.a. organisatieadviseurs, artsen, en medewerkers van de openbare ministeries. Samen met Hans Baaijens publiceerde hij Oosterse denkers in de polder (ISVW, 2012).

Florian Jacobs is filosoof en uitgever bij ISVW uitgevers. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde zowel fictie als non-fictie, waaronder Markante denkers (met prof. Frans Jacobs, ISVW, 2016) en de dichtbundel Zwaan en zang (ISVW, 2017).

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmacoördinator bij de ISVW. Ze gaf colleges politieke en sociale filosofie aan de University of London en richtte de West London Philosophy School op. Ze geeft workshops over gedachte-experimenten en schrijft een boek over de logica van het gebroken hart, dat in 2019 uitkomt bij ISVW Uitgevers.

Gert Jan Roskammer is anglist en medewerker bij de ISVW redactie. Hij studeerde Engelse taal & cultuur en Letterkunde aan de Universiteit van Groningen. Hij specialiseert zich in genderstudies en studeerde af op de betrekkingen tussen maatschappij en Engelstalige queer literatuur in de tweede helft van de 20e eeuw.