Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Filosofisch café: woord & beeld

14/06/2015 om 15:00 tot 17:00

Tijdens dit filosofische café gaat Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis in gesprek met kunstenaars Roland Schimmel en Kinke Kooi.

Hoe kun je beelden in woorden vangen en omgekeerd? Wat maakt een beeld meditatief, wat is het verschil tussen het ‘Schone’ en het ‘Lekkere’ en waarom is ware inspiratie niet ‘top-down’ maar ‘bottom-up’? Het zijn vragen die Peter Henk Steenhuis aan 21 kunstenaars heeft voorgelegd, wat resulteerde in het boek Door het beeld / door het woord, waaraan ook onze eigen René Gude, denker des vaderlands en oud-directeur van de ISVW, meeschreef. René Gude is deze middag op video aanwezig. Hij geeft zijn duiding bij verschillende kunstwerken.

Naar aanleiding van de kunstwerken morrelt René Gude bijvoorbeeld aan de profane drie-eenheid van het Ware, het Goede en het Schone. Gude: “Kinke Kooi wijst ons op een belangrijke omissie. Sinds de oudheid is er de klassieke driedeling: het Goede, het Ware en het Schone. Die idealen zijn gebaseerd op respectievelijk de wil, het verstand en de zintuigen. Maar waar blijft de begeerte dan? De emoties? De wil is gericht op de toekomst en dus op wat er nog niet is. Begeertes zijn altijd heerlijk hier en nu, dat is iets heel anders. Ze zijn er dus één vergeten: het Lustvolle. Het is een doorbraak het Lustvolle als een aparte categorie te zien naast het Goede, het Ware en het Schone.” De visie van René Gude wordt vandaag weer voorgelegd aan de kunstenaars.

De kunstwerken van Kinke Kooi, Ronald Schimmel en 19 andere kunstenaar zijn vanaf 19 april 2015 te zien in De Ketelfactory in Schiedam.ketelfactory 2015

 

Toegang: € 25,00. Vrienden van de de ISVW hebben gratis toegang. Als u ter plekke vriend wordt, is de toegang eveneens gratis. Vrienden kunnen zich aanmelden via reserveringen@isvw.nl. Bent u geen Vriend, reserveer dan via onderstaande ticket.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • ISVW-programmagids

  Klik op de cover om te bladeren door onze gids. Wilt u de gids thuis ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@isvw.nl
 • Laatste kans!

  ma 22

  Big History

  22 mei om 10:30 tot 26 mei om 17:00
  za 27
  zo 28
  ma 29

  De kunst van het vragen stellen

  29 mei om 10:30 tot 30 mei om 17:00
  jun 11
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte