Laden Evenementen

Filosofie in de Lage Landen

“Proeft den gheesten,
ghelooftse niet al,
Ghelooft my oock niet,
zydy niet mal.”

Dirck Volckertszoon Coornhert

Er is bij u om de hoek prachtig gefilosofeerd, maar u weet het niet. Daar gaan we iets aan doen. We onderzoeken in deze summerschool het leven en werk van intrigerende en veelal miskende denkers uit de Lage Landen. U krijgt een vrolijk en diepgravend overzicht van de geschiedenis van de filosofie in onze regio. We lezen tekstfragmenten van soms vergeten Nederlandse en Vlaamse toppers als Siger van Brabant, Dirck Volckertszoon Coornhert, Rudolphus Agricola, Anna-Maria van Schuurman, W.J. ’s Gravesande en Clara Wichmann-Meijer. Natuurlijk staan we ook even stil bij de bekendere denkers als Erasmus en Spinoza, maar de nadruk ligt op de minder bekende filosofen. In de loop van de summerschool kruipen we naar het heden om te eindigen met recente denkers in het Nederlandse taalgebied.

Op de dinsdagmiddag gaan we op excursie naar Deventer (eigen vervoer), waar de op zoek gaan naar de sporen van de Moderne Devoten, Thomas a Kempis en Erasmus. We wandelen langs de Latijnse School en bezoeken Museum de Waag.

Aan het slot van deze week hebt u geroken aan de mooiste teksten uit de filosofie van de Lage Landen en begrijpt u hoe de westerse filosofie zich hier ontwikkelde. U heeft ook zijdelings kennisgenomen van de buitenlandse denkers die in Nederland werkten. We lezen hun vaak geestige commentaren op de plaatselijke cultuur en gewoontes: ‘De Hollander is een wijs en goed geordend schepsel die geen behoefte voelt om ergens in uit te blinken; hij hecht meer waarde aan het ware en het duurzame. Hij heeft meer braafheid dan edelmoedigheid, meer gezond verstand dan vernuft en verbeeldingskracht, meer volharding dan warm gevoel.’ Tot slot begrijpt u waarom denkers in en van Lage Landen, ondanks hun vermeende gebrek aan edelmoedigheid, behoorlijk invloedrijk waren. ‘Alle landen hebben van Holland geleerd,’ aldus de achttiende-eeuwse Duitse filosoof Johann Gottfried Herder. ‘De mentaliteit die daar heerste, breidde zich overal uit.’ En juist omdat dit gebeurde, verloren de Lage Landen hun centrumfunctie in de filosofie en raakten schitterende denkers in de vergetelheid.

Uw docent is dr. Erno Eskens, auteur van o.a. de Filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen en programmadirecteur van de ISVW. Gastdocenten: Florian Jacobs en prof. Frans Jacobs.

Voor wie?

Deze week is met name bedoeld voor iedereen die wil weten wat er gedacht is in Nederland en Vlaanderen, voor mensen die verrast willen worden door prachtige gedachten van minder bekende denkers.

Doelstellingen

Aan het einde van de week begrijpt u dat de geschiedenis van de filosofie ook een geografische dimensie heeft. U begrijpt waarom juist in Nederland de westerse filosofie een bloeiperiode meemaakte. U heeft dan kennisgemaakt met denkers waar u wel eens van hebt gehoord, maar die u waarschijnlijk nooit hebt bestudeerd. U begrijpt ook dat ‘Dé geschiedenis van de westerse filosofie’ een construct is en dat deze geschiedenis zich op iedere plek anders ontrolt.

Werkvormen

De week is een mix van colleges en close reading. Er is een middagexcursie naar Deventer en voeren we steeds een kort gesprek naar aanleiding van inzichten die we tegenkomen in het werk van de Nederlandse en Vlaamse denkers. Ook draaien we een film, enkele korte video’s en bekijken we een video-college van een onlangs overleden Samuel Ijsseling.

Lesmateriaal

Bij de week hoort een omvangrijke reader met primaire teksten. Mocht u het boek antiquarisch vinden, dan is de Filosofische Reisgids voor Nederland en Vlaanderen van Erno Eskens een aanrader (maar zeker geen must).

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) circa 15 uur zelfstudie.

Data

Maandag 8 t/m vrijdag 12 juli 2019.

Aanvang maandag 10.30 – einde vrijdag 12.30 met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt) Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wilt u korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of u in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Hoofddocent

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte. Hij studeerde af op Nietzsche en publiceerde recentelijk met André de Vries het boek Amor fati (ISVW 2017). Hij publiceerde onder meer Democratie voor dieren (Atlas 2009) en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie (ISVW 2014) en is als bestuurder betrokken bij de Stichting Dier & Recht.

Gastdocenten

Florian Jacobs is filosoof en redacteur bij ISVW uitgevers. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde zowel fictie als non-fictie, waaronder Markante denkers (met prof. dr. Frans Jacobs, ISVW 2016) en de dichtbundel Zwaan en zang (ISVW 2017). Hij heeft gepubliceerd bij de tijdschriften Filosofie Magazine en Filosofie en meerdere websites.

Prof. Frans Jacobs is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef Twaalf emoties, Een filosofie van emoties en verlangens, (samen met Florian Jacobs) Markante denkers en De essentie van Montaigne. In 2018 verschenen ook De essentie van Schopenhauer en Op zoek naar Proust van zijn hand.