Laden Evenementen

Esthetica en kunstfilosofie: Lyotard

Lyotard
Lyotard en de schilderkunst

Lyotard is vooral bekend vanwege zijn introductie van de term postmodern in het filosofische debat van de jaren ’70 rondom het einde van de grote verhalen. Tegelijk is hij een denker die fundamentele vragen heeft gesteld over het eigen karakter van de moderne kunst van de avant-garde. Zijn reflecties beginnen bij de ontdekking van een incongruentie tussen teksten en beelden, luisteren/lezen/denke en kijken/gewaarworden. Dat maakt dat beelden en schilderijen iets bevatten dat zich niet laat representeren in de taal. Dat brengt hem ondermeer bij de vraag hoe te spreken en zich te verhouden tot datgene wat altijd vreemd in de kunstwerken die ons boeien. Om deze kwestie in beeld te krijgen lezen en bespreken we een aantal essays waarin hij stil staat bij de zeer uiteenlopende werken van Klee, Cezanne, Duchamp, Karel Appel en andere baanbrekende kunstenaars.

Literatuur: Deelnemers ontvangen een reader met teksten van Lyotard. Teksten zijn voornamelijk in het Engels, maar tevens enkele in het Nederlands vertaald teksten.

Werkvormen

Hoorcollege, lezen en bespreken van tekstfragmenten en groepsgesprek met kijken en bespreken van afbeeldingen van kunstwerken.

Studiebelasting en huiswerk

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Deelnemers worden uitgenodigd om de tekst of een aanzienlijk deel ervan van tevoren te lezen. De teksten zijn niet gemakkelijk, maar van belang is om in kaart te brengen waar de tekst niet meer is te volgen en onder woorden te brengen wat nu eigenlijk onduidelijk is.

Literatuur voor dit weekend wordt aangeboden in de vorm van een reader. PowerPoint met afbeeldingen van relevante kunstwerken wordt na afloop op digitale leeromgeving geplaatst.

Zaterdag 28 december 2019 10.30 uur tot zondag 29 december 2019 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 319,95 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 379,15 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 389,15 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 396,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Arthur d’Ansembourg is filosoof en docent esthetiek en kunstfilosofie. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2002 is hij als filosoof werkzaam in het volwassenenonderwijs. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en verzorgt hij filosofische rondleidingen in museale instellingen. In 2018 verscheen van zijn hand Er zit iets achter. Over filosofie en kunst (ISVW).

Gastdocent

Dr. Frans van Peperstraten is assistent professor filosofie aan de Universiteit Tilburg. Van zijn pen verschenen boeken over Lyotard, waaronder Jean-François Lyotard. Gebeurtenis en rechtvaardigheid (Kok Agora, 1995) en Sublieme mimesis. Kunst en politiek tussen nabootsing en gebeurtenis (Damon, 2005). Ook werd zijn onderzoekswerk gepubliceerd in het International Journal for Philosophy of Religion.