Laden Evenementen

Esthetica en kunstfilosofie: Gadamer

Gadamer
De actualiteit van het schone

Oorspronkelijke titel is De actualiteit van het schone en werd door Gadamer voorzien van de ondertitel: Kunst als spel, symbool en feest. In dit werk onderzoekt hij de relatie van de moderne kunst tot de klassieke kunst. Is er in de overgang van de klassieke traditie sprake van een breuk of van continuïteit. Het feit dat klassieke werken ons tot op de dag van vandaag weten te boeien betekent volgens hem dat het verleden niet voorbij is, maar voortdurend wordt geactualiseerd in het heden. Om deze actualisering van het verleden in het heden beter te begrijpen nodigt hij ons uit om na te denken over de betekenis van de woorden spel, symbool en feest. Hoe spelen zij een rol in ons leven en in de kunst?

Literatuur: Gadamer, Het schone. Boom (Kleine Klassieken) Amsterdam, 2010. (96 blz.)

Werkvormen

Hoorcollege, lezen en bespreken van tekstfragmenten en groepsgesprek met kijken en bespreken van afbeeldingen van kunstwerken.

Studiebelasting en huiswerk

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Deelnemers worden uitgenodigd om de tekst of een aanzienlijk deel ervan van tevoren te lezen. De teksten zijn niet gemakkelijk, maar van belang is om in kaart te brengen waar de tekst niet meer is te volgen en onder woorden te brengen wat nu eigenlijk onduidelijk is.

Literatuur voor weekend wordt aangeschaft door deelnemers. PowerPoint met afbeeldingen van relevante kunstwerken wordt na afloop op digitale leeromgeving geplaatst.

Data

Zaterdag 23 november 2019 10.30 uur tot zondag 24 november 2019 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 319,95 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 379,15 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt) Uitverkocht,

Arrangement 3: € 389,15 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt) Uitverkocht,

Arrangement 4: € 396,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Arthur d’Ansembourg is filosoof en docent esthetiek en kunstfilosofie. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2002 is hij als filosoof werkzaam in het volwassenenonderwijs. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en verzorgt hij filosofische rondleidingen in museale instellingen. In 2018 verscheen van zijn hand Er zit iets achter. Over filosofie en kunst (ISVW).