Laden Evenementen

Esthetica en kunstfilosofie: Deleuze

Deleuze
Francis Bacon. Logica van de gewaarwording

Bacon is volgens Deleuze een schilder die verborgen krachten weet te vangen en zichtbaar te maken. Als we naar zijn werken kijken dan zien we weerzinwekkende en vervormde lichamen die ons iets laten gewaarworden van de diepere lagen van ons lichamelijke bestaan. Hoewel op het eerste gezicht chaotisch lijkt het erop dat ze zich ontvouwen volgens een specifieke logica die Deleuze in kaart wil brengen. Met het oog daarop belicht hij in 17 hoofdstukken telkens een techniek of een stijlelement om vervolgens tot een reflectie op het gehele werk van Bacon te komen.

Literatuur: Deleuze, Francis Bacon. Logica van de gewaarwording. Octavo, 2015.

Werkvormen

Hoorcollege, lezen en bespreken van tekstfragmenten en groepsgesprek met kijken en bespreken van afbeeldingen van kunstwerken.

Studiebelasting en huiswerk

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Deelnemers worden uitgenodigd om de tekst of een aanzienlijk deel ervan van tevoren te lezen. De teksten zijn niet gemakkelijk, maar van belang is om in kaart te brengen waar de tekst niet meer is te volgen en onder woorden te brengen wat nu eigenlijk onduidelijk is.

Literatuur voor weekend wordt aangeschaft door deelnemers. PowerPoint met afbeeldingen van relevante kunstwerken wordt na afloop op digitale leeromgeving geplaatst.

Data

Zaterdag 25 januari 2020 10.30 uur tot zondag 26 januari 2020 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 319,95 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 379,15 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 389,15 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 396,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Prijzen zijn exclusief Logica van de gewaarwording, dat deelnemers op eigen gelegenheid aanschaffen.

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Arthur d’Ansembourg is filosoof en docent esthetiek en kunstfilosofie. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2002 is hij als filosoof werkzaam in het volwassenenonderwijs. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en verzorgt hij filosofische rondleidingen in museale instellingen. In 2018 verscheen van zijn hand Er zit iets achter. Over filosofie en kunst (ISVW).