Laden Evenementen

Esthetica en kunstfilosofie: Merleau-Ponty

Merleau-Ponty
Oog en geest

In Oog en geest zet Merleau-Ponty helder en krachtig zijn ideeën over de waarneming en over de schilderkunst uiteen. Door te kijken met de ogen van schilders stelt hij ons in staat onze vertrouwde wereld in een nieuw licht te zien. Uit hun schilderijen spreekt een lichamelijke betrokkenheid die in contrast staat met het abstracte karakter van de wetenschappelijke en gecomputeriseerde wereld waarin we steeds meer leven. Schilderkunst richt zich niet tot ons vermogen om te theoretiseren, maar appelleert aan al onze zintuigen. Het boekje is eigenlijk een compacte samenvatting van heel zijn denkweg waarin hij aandacht heeft voor de verhouding tussen lichaam, geest en wereld, perspectief, kleur en beweging.

Literatuur: Merleau-Ponty, Oog en geest. Parrèsia, 2012. (85 blz.)

Werkvormen

Hoorcollege, lezen en bespreken van tekstfragmenten en groepsgesprek met kijken en bespreken van afbeeldingen van kunstwerken.

Studiebelasting en huiswerk

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Deelnemers worden uitgenodigd om de tekst of een aanzienlijk deel ervan van tevoren te lezen. De teksten zijn niet gemakkelijk, maar van belang is om in kaart te brengen waar de tekst niet meer is te volgen en onder woorden te brengen wat nu eigenlijk onduidelijk is.

Literatuur voor weekend wordt aangeschaft door deelnemers. PowerPoint met afbeeldingen van relevante kunstwerken wordt na afloop op digitale leeromgeving geplaatst.

Data

Zaterdag 26 oktober 2019 10.30 uur tot zondag 27 oktober 2019 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 319,95 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 379,15 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 389,15 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 396,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Prijzen zijn exclusief Oog en geest, dat deelnemers zelf aanschaffen op eigen gelegenheid.

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Arthur d’Ansembourg is filosoof en docent esthetiek en kunstfilosofie. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2002 is hij als filosoof werkzaam in het volwassenenonderwijs. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en verzorgt hij filosofische rondleidingen in museale instellingen. In 2018 verscheen van zijn hand Er zit iets achter. Over filosofie en kunst (ISVW).