Laden Evenementen

Emancipatie!

Wat is er nodig voor gelijkheid en bevrijding?

Emancipatie is hard nodig want er is nog steeds seksisme, rasisme, homofobie, bifobie, transfobie, interseksediscriminatie, ableïsme, ageïsme en speciësisme, om enkele vormen van discriminatie te noemen. Maar wat is emancipatie precies, en van wie moet die emancipatie komen? Kunnen alleen zij die er zelf onder lijden zich verzetten, of is het een taak van iedereen om in actie te komen? Lijden de onderdrukkers misschien zelf ook onder de ongelijkheid, bijvoorbeeld door schuldgevoelens en rolpatronen die ook hen beperken? En kunnen onderdrukten en onderdrukkers de handen ineenslaan? Tijdens deze week duik je met Frank Meester diep in de emancipatie hand in hand met Donna Haraway, Immanuel Kant, Judith Butler, Simone de Beauvoir, John Stuart Mill, Kimberlé Crenshaw en Gayatri Chakravorty Spivak.

Studiebelasting en lesmateriaal

Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten of het boek vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Woensdag 23 augustus t/m zondag 27 augustus 2023.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Frank Meester is filosoof en publicist, bekend van columns in Filosofie Magazine en de Volkskrant, en verschillende boeken zoals De zijkant van de filosofie. Een dialoog over vrouwelijk denken (2021) met Aline d’Haese en Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen. Pleidooi voor inconsequentie (2021), dat genomineerd werd voor de Socratesbeker.