Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Democratie voor dieren

22/12/2018 om 10:30 tot 23/12/2018 om 12:30

‘Horen alle belangen In een democratie gewogen te worden? Hebben dieren belangen? Mag je zomaar aan het knopje van de weegschaal draaien?’

De grondwet stelt dat gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden. Wat als we dat principe nou eens zouden toepassen op dieren? Zou het gebroken been van de koe dan op dezelfde manier behandeld moeten worden als het breekbare been van de mens? En zouden dieren dan ook vertegenwoordigd moeten worden in onze rechtbanken en in onze politieke systemen. Met dr. Erno Eskens denken we na over manieren om dieren en andere levende wezens een stem te geven in onze democratie.

Mensen zijn personen voor de wet. Dieren, planten en natuurgebieden zijn dat niet. Zo was het althans eeuwenlang geregeld. Maar het afgelopen jaar is hier verandering in gekomen. In Argentinië kreeg orang-oetan Cecilia persoonsrechten, waardoor ze niet langer tegen haar zin opgesloten mag worden. In India en Nieuw-Zeeland werden bepaalde rivieren en natuurgebieden opgewaardeerd tot rechtspersonen. Ook zij kunnen nu, opnieuw met behulp van voogden, naar de rechter stappen. Saoedi-Arabië besloot tegelijk om robot Sophia tot staatsburger te maken, waardoor ook zij rechten kreeg. Waar eindigt deze ontwikkeling? Kunnen we straks door de mug, een plant of een robot worden gedagvaard? Zo ja, moeten we daar bang voor zijn?

In deze weekendcursus kijken we vooral naar de veranderende status van het dier. Vanaf Aristoteles kennen we de zogenaamde ladder van de natuur. Op deze ladder staat het wezen met het meeste intellect (God) bovenaan, en bungelen de dieren ergens onderaan. De man staat er boven de iets dierlijkere vrouw, de vrouw staat boven het dierlijke kind, en de slaaf is de meest dierlijke mensensoort, omdat het zichzelf, net als het dier, geen levensdoelen kan stellen. Sinds de middeleeuwen wordt er aan de poten van de ladder gezaagd. Het hiërarchische denken is sinds Erasmus in verval geraakt. In enkele eeuwen tijd ontstond de moderne democratie met haar gelijkheidsbeginsel. Het leidde tot de introductie van mensenrechten en tot een opmerkelijke emancipatie van slaven, vrouwen en kinderen, wezens die traditioneel met dierlijkheid en lichamelijkheid werden geassocieerd. Terwijl de mechanisering van de veeteelt opkwam, bleef de emancipatie van het dier achter. Nog altijd kunnen we de handtekening van Aristoteles in onze dierenwetten en in onze stallen herkennen.

Filosofen mopperen steeds luider over de achterstelling van het dier. Is deze nog wel te verantwoorden? We bekijken de commentaren van Peter Singer, Gary Francione, Tom Regan, Eva Meijer, Frans de Waal, Donaldson & Kymlicka en anderen. Als we hun ideeën serieus nemen, dan moeten we op zoek naar nieuwe uitgangspunten voor betere dierenwetten. Er zijn inmiddels enkele aanzetten tot een Universele Verklaring van de rechten van het dier. We bespreken deze met elkaar en beredeneren wat een dergelijke verklaring in de praktijk zou betekenen. We kijken ook naar de rechtszaken rond de Amerikaanse chimpansee Tommy en rond de Argentijnse orang-oetan Cecilia. Deze leidden tot de vraag: kan een dier ‘een persoon’ zijn met persoonsrechten? En wat is een persoon eigenlijk? Op de zaterdagavond onderzoeken we met elkaar welke persoonsrechten je aan welke dieren kunt toekennen.

Op de zondagochtend buigen we ons ons over de manier waarop de wetenschap praat over dieren en planten. Het gedrag van mensen, dieren en planten wordt door wetenschappers in verschillende discoursen geduid. Is dit terecht of hebben we te maken met ‘wetenschappelijk soortisme’? Tot sluit buigen we ons over de moeilijkste vraag: als dieren belangen hebben, als belangen gewogen moeten worden in de politiek, hoe wegen we dan de belangen van dieren en andere wezens in de politiek? Hoe kunnen we dieren een stem geven in de politiek?

Studiebelasting

Dit weekend bestaat uit circa 9 contacturen, (optioneel) circa 20 uur zelfstudie om het boek te lezen, tijdens of na afloop van het weekend.

Data

Zaterdag 22 en zondag 23 december 2018.

Aanvang zaterdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 322,40 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch, koffie/thee en het boek Een beestachtige geschiedenis van de filosofie).

Arrangement 2: € 379,95 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 389,95 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 379,45 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Docent

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij werkt als programmadirecteur en uitgever bij de ISVW. Hij publiceerde onder meer Democratie voor dieren (Atlas 2009) en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie (ISVW 2014) en is als bestuurder betrokken bij de Stichting Dier & Recht. Hij werkt op dit moment aan een nieuw boek over de bescherming van al wat leeft en geeft u alvast een voorproefje daarvan.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 29

  Levinas in het gelaat

  29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30
  mei 03
  mei 06

  De kunst van het vragenstellen

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 17:00
  mei 11

  Crash Course: Socratische gespreksvoering

  11 mei om 10:00 tot 17:00
  mei 18

  Mystiek voor nu: zelfloosheid, gelatenheid en zen

  18 mei om 10:30 tot 19 mei om 12:30
  mei 19

  Kidscafé 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
  mei 19

  Filosofisch café – 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW