Laden Evenementen

« All Evenementen

De Nobelprijzen van de toekomst

15 oktober om 10:00 tot 19 oktober om 17:00

…en de pijlers waarop zij rusten.

De wetenschap met sprongen van een halve eeuw

 

Wie zich afvraagt welke ontdekkingen in de toekomst met een Nobelprijs bekroond zullen worden, moet eerst terug in de tijd. Wat waren de grote ontdekkingen omstreeks 1950/60? Wat zijn we in de vijftig jaar daarna opgeschoten? Zijn er lijnen zichtbaar die mogelijke richtingen aangeven voor de volgende halve eeuw? Werkt de wetenschap nu anders? Wat zouden we op staande voet willen weten? Gaat dat lukken? Op de vijf cursusdagen worden de volgende thema’s behandeld: De moleculen van het leven; Nanofysica; Geneeskunde (presentatie door Erik Fokke, arts, opleider); De Aarde in beeld; De gloed van de Oerknal. De cursus geeft een overzicht van de vooruitgang in de wetenschap op een tijdschaal van ongeveer een mensenleven, met uitleg en verklaring van ontwikkelingen in experiment, theorie en toepassing.

Data

Maandag 15 oktober t/m vrijdag 19 oktober 2018

Aanvang maandag om 10.00 uur, einde vrijdag om 17.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 933,50 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).
Arrangement 2: € 1.120,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1.160,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
Arrangement 4: € 1.190,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Docent

Prof. dr. Vincent Icke is bijzonder hoogleraar Kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde theoretische Natuurkunde en Sterrenkunde te Utrecht, en promoveerde in 1972 te Leiden op het ontstaan van sterrenstelsels en grote-schaal structuur in het Heelal. Hij deed postdoctoraal onderzoek werkte op uitnodiging van Prof. Martin Reese aan de universiteiten van Sussex en Cambridge, en daarna aan het California Institute of Technology (Caltach) in Pasadena en werd vervolgens hoogleraar in Minnesota.
Zijn belangstelling in het onderzoek gaat voornamelijk uit naar drie onderwerpen. Ten eerste de kosmologie: het ontstaan van structuur in het Heelal en de invloed van vacuümfluctuaties op de dynamica van het Heelal (de kosmologische constante, ofwel “Waarom weegt de ruimte niets?”). Ten tweede de hydrodynamica van hoog-energetische en relativistische stromingen van gas rondom stervende sterren en compacte objecten, zoals planetaire nevels, supernovae en accretieschijven. Ten derde de stralings-hydrodynamica van koele gassen waarin stof en straling een rol spelen, zoals jonge sterren en AGB-sterren.
Vincent Icke werd door de Leidse Universiteit naar Nederland gehaald, waar hij op basis van zijn uitzonderlijke outreach activiteiten in Amerika als eerste hoogleraar naast zijn wetenschappelijk onderzoek en het onderwijs ook wetenschapscommunicatie in zijn leeropdracht toegevoegd kreeg.

Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en werkte mee aan talloze televisieprogramma’s, van Klokhuis tot de Nationale Wetenschapsquiz. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en publicist (waaronder 20 boeken voor het bredere publiek) geeft talloze voordrachten en neemt hij regelmatig plaats aan tafel bij De Wereld Draait Door, Nieuwsuur en de Wereld van Morgen. Bij het radioprogramma de Nieuwsbv werkt hij o.a. mee aan ‘Het allermooiste” een gesproken column. Hij is te zien in films als ‘Hollands Licht’ van de gebroeders Kroon en ‘Spinoza’ van Robin Lutz. Zijn echtgenote, Charlotte Lemmens maakte een aantal dvdboxen van zijn optredens, zoals: ‘Grote Natuurkundige Theorieën’ en ‘Alles voor één meisje’. Recentelijk publiceerde hij onder meer de boeken De principes van Huygens (2013) en Zwaartekracht bestaat niet (2015) en een boek over het onderzoek naar buitenaards leven, Reisbureau Einstein, op zoek naar buitenaardse buren (2017)
Hij schrijft regelmatig in de populaire pers, zowel dag- en weekbladen als maandbladen (Zenit, Natuurwetenschap & Techniek, Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde).

Gastspreker
Erik Fokke werkte de afgelopen 30 jaar arts in Amsterdam, zowel intramuraal (gynaecologie en urologie) als extramuraal (huisarts). Daarnaast was hij de afgelopen 17 jaar als docent en onderwijsprogrammeur betrokken bij de huisartsopleiding VUmc. Daarvoor werkte hij als KWF-fellow in het AMC en in de Verenigde Staten (NIH) aan de ontrafeling van de betrokkenheid van HPV 16 bij baarmoederhalskanker en aan de transformerende eiwitten van papillomavirussen. Tijdens zijn studie geneeskunde werkte hij mee aan het onderzoek naar het mechanisme van de antigene variatie bij de verwekker van de Afrikaanse slaapziekte, Trypanosoma brucei.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Programmakrant ISVW

 • Laatste kans!

  ma 20

  De mens: het dier dat zichzelf wil begrijpen

  20 augustus om 10:30 tot 24 augustus om 12:30
  ma 20

  Anders denken: postmoderne openheid

  20 augustus om 10:30 tot 24 augustus om 12:30
  ma 27

  Interculturele filosofie

  27 augustus om 10:30 tot 31 augustus om 12:30
  ma 27

  Denken nu!

  27 augustus om 10:30 tot 31 augustus om 12:30
  wo 29

  Grote denkers: 25 eeuwen westerse filosofie

  29 augustus om 10:30 tot 2 september om 17:15
  wo 29

  Wegens succes verlengd: Mogobe Ramose in Arminius

  29 augustus om 20:00 tot 22:00
  sep 02

  Spinoza’s Ethica in Utrecht

  2 september om 10:30 tot 12:30
  sep 09

  Spinoza’s Ethica in Amsterdam

  9 september om 10:30 tot 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte