Laden Evenementen

Chinese filosofie

Herdenkingsweekend Karel van der Leeuw

Karel van der Leeuw (1940-2015) was docent oosterse wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialiteit was confucianisme. Hij schreef onder meer Het Chinese denken en was medesamensteller van het monumentale boek 25 eeuwen oosterse filosofie. In 2019 verscheen postuum zijn laatste boek Chinese filosofie. Essays over een wondere wereld.

Bij zijn overlijden was dit werk nog niet helemaal gereed. Vier van zijn vrienden, filosofen/sinologen Jan Bor, Burchard Mansvelt Beck, Jan De Meyer en Dianne Sommers hebben zich ingespannen om het verschijnen van het boek alsnog mogelijk te maken, zij schreven de nog ontbrekende hoofdstukken. Dit weekend spreken zij over een aantal bijzondere onderwerpen in de Chinese filosofie.

Studiebelasting

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Data

Zaterdag 25 april 2020 10.30 uur tot zondag 26 april 2020 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 319,95 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 379,15 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 389,15 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 396,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Jan Bor is filosoof. Na een training in de formele zen in Japan en Londen plaatste hij zich in de marge van de institutionele filosofie. Hij maakte een paar standaardwerken over de geschiedenis van de filosofie. Nu doet hij in zijn boeken een poging tot eigen denken. Mondriaan filosoof (Bert Bakker, 2015) vond weerklank bij de Nederlandse kenners van Mondriaan.
 
 
Burchard Jan Mansvelt Beck was tot zijn pensionering verbonden aan het Sinologisch Instituut van de universiteit Leiden als wetenschappelijk medewerker met als aandachtsgebieden de oude taal, filosofie, geschiedenis en cultuur. Van zijn hand verscheen o.a. Laozi Daodejing, opnieuw vertaald uit het Chinees naar de oudere tekstversie met commentaar van Heshanggong (Kosmos, 2002).

Jan De Meyer is sinoloog en literair vertaler. In 2007 zegde hij de universitaire wereld vaarwel om zich als eerbetoon aan de Chinese kluizenaars terug te trekken in de heuvels van de Morvan. Hij blijft onderzoek doen naar het taoïsme. Voor Uitgeverij Augustus vertaalde hij onder meer de klassieke taoïstische werken LIezi en Wunengzi. Hij was medeoprichter en redactielid van Het trage vuur, tijdschrift voor Chinese literatuur in vertaling.

Dianne Sommers is filosoof en studeerde klassiek Chinees aan het Sinologisch Instituut te Leiden. Zij schreef o.a. De Chinese fascinatie voor de geest (Libra & Libris, 2007) met daarin een vertaling van de Neiye, een klassieke tekst over innerlijk werk en zelfcultivering. Zij is acupuncturist en fysiotherapeut en als docent verbonden aan diverse opleidingen voor acupunctuur en natuurgeneeskunde.