Laden Evenementen

Crash Course: Visieontwikkeling

Weten wat je wilt: het lijkt makkelijk, maar dat is het vaak niet. Niettemin wordt voortdurend van ons verwacht dat we een duidelijke, evenwichtige en overtuigende visie presenteren. Hoe pak je dat aan?

In deze crash course bepaal je je wil met beproefde, toegespitste vormen van socratisch onderzoek. Je voert dit proces van visieontwikkeling zó grondig uit dat je visie standhoudt: zowel in de tijd als tegenover opponenten.

Gedurende de dag onderzoeken we allereerst onze motieven: zowel de motieven waar we trots op zijn als de motieven die we in eerste aanleg liever buiten beschouwing laten. Vervolgens creëren we een maatstaf waarmee we deze motieven beoordelen. We onderzoeken op welke ervaringen die maatstaf gebaseerd is en hoe we hem op zijn scherpst kunnen formuleren.

We verdiepen ons in het fenomeen rechtvaardigheid: wat vraagt rechtvaardigheid van ons? Hoe hangt rechtvaardigheid samen met de kwaliteit en consistentie van het proces van visieontwikkeling?

Stap voor stap ontwikkelt iedere deelnemer een visie op een kwestie uit het eigen leven. We ronden de dag af door de ontwikkelde visie op de proef te stellen en de grenzen ervan te onderzoeken.

Aan het eind van de dag heeft elke deelnemer niet alleen een visie ontwikkeld, maar ook gereflecteerd op het achterliggende onderzoeksproces en geleerd hoe filosofie behulpzaam kan zijn bij het ontwikkelen van nieuw, persoonlijk denken én bij een leven in overeenstemming met dat denken.

Deze eendaagse cursus biedt iedere deelnemer direct inzetbare resultaten en geeft tegelijk een goede indruk van de succesvolle leergang Visieontwikkeling in organisaties.

Van deelnemers wordt verwacht dat ze bereid zijn een kwestie uit het eigen leven te onderzoeken en daarover op enkele momenten met mededeelnemers te praten. Wie zich inschrijft, krijgt behalve enkele vrijblijvende literatuursuggesties een welomschreven verzoek deze kwestie alvast op papier te zetten.

Data

Zaterdag 14 december 2019.

Aanvang om 10.00 uur, einde om 17.00 uur.

Deelname

Deelname aan de Crash Course, inclusief lunch, koffie/thee en certificering bedraagt € 275,- (€ 272,55 excl. btw). Diner na afloop of een voor- of na-overnachting is, onder voorbehoud van beschikbaarheid, apart te boeken via info@isvw.nl of 033-4650700. De Gold Card is niet van toepassing op deze cursus.

Docenten

Jan Ewout Ruiter studeerde filosofie en werkte als journalist en filmproducent. Als praktisch filosoof leidt hij gesprekken en trainingen in profit- en non-profitorganisaties. Met co-auteur Rudolf Kampers, tevens compagnon in Leren Filosoferen, schreef hij Filosoferen aan de keukentafel (Scriptum, 2015).
 
 
 
Luuk Stegmann studeerde klinische psychologie en persoonlijkheidsleer. Hij werkt als psychotherapeut in zijn eigen praktijk en daarnaast als trainer en adviseur. Hij was associé bij het Nieuwe Trivium en is medewerker bij Eidoskoop. De relatie tussen zelfonderzoek en rechtvaardigheid is een belangrijk aandachtpunt in zijn werk.