Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Geannuleerd: Bildungsconferentie ‘Burgerschap, wat is dat eigenlijk?’

2 februari om 10:00 tot 17:00

Kunstwerk van Stefan Gritsch

 

5de landelijke Bildungsconferentie

Dit evenement is geannuleerd. U kunt zich niet meer aanmelden.

Locatie

Internationale School voor Wijsbegeerte
Dodeweg 8
3832 RD Leusden

Aanleiding

Onderwijsminister Arie Slob gaat de wet voor het vak burgerschap in het primair en voortgezet onderwijs aanpassen. De lessen zijn volgens hem te vrijblijvend en de huidige regels geven ‘te weinig richting. Vandaar een bildungsconferentie over dilemma’s in het burgerschapsonderwijs.

Bevestigde sprekers

Oud-minister prof. Joris Voorhoeve opent de dag met een lezing over vredesonderwijs. Wat kunnen we leren voor het burgerschapsonderwijs leren van internationale conflicten? En wat doen we als de internationale conflicten overslaan naar de klas. Verder bevestigde sprekers: Prof. Cok Bakker (over normatieve professionaliteit en burgerschap), Mathi Vijgen & Dick de Wolff (over de stand van zaken van het bildungsonderwijs), Dick Kleinlugtenbelt (morele dilemmatraining), Daan van Riet & Anouk Zuurmond (Onderzoekswerkplaats Burgerschap: Democratisering van Kritisch Denken), Fronnie Biesma (over tussenruimte en het filosofisch gesprek), dr. Erno Eskens (Zijn dieren burgers of hamburgers?), Ruben Sinkeldam over rijden door rood licht terwijl de politie toekijkt), Corma Ruijgrok (vier benaderingen van een dilemma), Jaap Patist (bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen), Gertie Blaauwendraad (visie op burgerschap) en Ole Nieling (kunstenaar op zoek naar burgerschap). Verder zijn er stands van de leernetwerken bildung (Henk Sissing), Bildung speciaal (Gerard van Stralen) en een boekenstand.

Verder beoogde (nog niet bevestigde) sprekers
Bert Otten (over het aanwakkeren van maatschappelijk engagement) en Lisa Hu (Stichting Terra Nova – Democratisch Design)

Beoogd programma

Vanaf 9.00 uur

Inloop met koffie/thee. Kies bij entree uw workshops.

10.00 uur

Ontvangst door Mathi Vijgen en Dick de Wolff . Over het samengaan van Bildung en Burgerschap.

10.15 uur

Openingslezing door prof. Joris Voorhoeve over vredesonderwijs en burgerschap.

11.10 uur:

Koffie/thee.

11.30 uur

1) Zeepkist en stands. Op de zeepkist (10 minutensessies) treft u o.a. de volgende sprekers:

– 11.40 uur: Ole Nieling: over het belang van burgerlijke ongehoorzaamheid in (lokale) politiek.

– 12.00 uur: Ruben Sinkeldam over rijden door rood licht terwijl de politie toekijkt.

Stands:

– Netwerk bildung voor PO, VO, MBO (Henk Sissing).

– Burgerschap en speciaal onderwijs (Gerard van Stralen).

– Boekenstand met onderwijsboeken (Peter Jansen).

2) Workshops en tafelgesprekken

 • Van Eedenzaal: Dilemmatraining door filosoof Dick Kleinlugtenbelt.
 • Reimanzaal: Curriculumontwikkeling volgens SLO en Curriculum.nl.
 • Mennickezaal: Meedenksessie met docenten Daan van Riet en Anouk Zuurmond over het opzetten van burgerschapsonderwijs in het mbo.

12.30 uur

Lunch.

13.45 uur

1) Zeepkist en stands. Op de zeepkist (10 minutensessies) treft u o.a. de volgende sprekers:

– 13.55 uur: Verrassing.

– 14.15 uur: Dr. Erno Eskens: Dieren zijn burgers, geen hamburgers.

– 14.35 uur: Wees spontaan en spring zelf op de zeepkist.

2) Workshops en tafelgesprekken

 • Van Eedenzaal: Gertie Blaauwendraad over visie op burgerschap.
 • Mennickezaal: Jaap Patist over burgerschapsonderwijs in een gepolariseerde samenleving. De HU-methode.
 • Reimanzaal: Een dilemma fysiek en interactief verkennen met Corma Ruijgrok. In deze workshop verken je een dilemma op vier stoelen. Er is een stoel voor denken, voelen, verruimend denken en verruimend voelen. Hoe verhouden de stoelen zich tot elkaar en welk verhaal ervaren de toehoorders als authentiek?

14.45 uur

Koffie/thee.

15.15 uur: 

1) Zeepkist en stands. Op de zeepkist (10 minutensessies) treft u o.a. de volgende sprekers:

– Wil jij hier 10 minuten op de zeepkist? mail naar erno.eskens@isvw.nl

– 15.15 uur: prof. Jan Bransen namens Bildung Platform Nijmegen

2)  Workshops en tafelgesprekken

 • Van Eedenzaal: prof. Cok Bakker over normatieve professionalisering en dilemma’s.
 • Mennickezaal: Bert Otten (pvda) over het aanwakkeren van maatschappelijk engagement en initiatief.
 • Reimanzaal:  Fronnie Biesma over ‘de tussenruimte en het filosofisch gesprek; over de wereld tussen ons’, met dus veel Hannah Arendt

16.15 uur

De slotborrel wordt u aangeboden.

Over de sprekers

Prof. dr. Joris Voorhoeve is liberaal politicus (D66) en sinds 1980 hoogleraar internationale ontwikkelingen aan diverse universiteiten. Hij was van 1991 tot 1994 directeur van het Instituut Clingendael, en de daaropvolgende vier jaar minister van Defensie. Hij is voorzitter van de raad van toezicht bij Oxfam Novib. Sinds 2013 maakt hij deel uit van de Adviesraad Internationale Vraagstukken.

Prof. dr. Cok Bakker is theoloog/religiewetenschapper en onderwijskundige. Hij werkt als hoogleraar ‘Didactiek van Levensbeschouwelijke vorming’ bij de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht en als lector normatieve professionalisering aan de HU. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen onderwijs en levensbeschouwing in brede zin.

Anouk Zuurmond is verbonden aan de Hogeschool Utrecht, waar ze werkt als lerarenopleider en docent filosofie. Als onderzoekster is ze verbonden aan het lectoraat Normatieve Professionalisering van de HU. In de onderzoekswerkplaats begeleidt ze docenten in visievorming en professionalisering. Ze promoveert binnenkort aan de Universiteit van Amsterdam op literatuur en Europese identiteitsvormingsprocessen.

Daan van Riet is verbonden aan het ROC Midden Nederland. Hier werkt hij als hoofd van het Expertisecentrum Kritisch Denken en als docent filosofie. Hij coördineert daarnaast de onderzoekswerkplaats. Met de ISVW werkt hij samen aan een onderwijsmethode over bildung voor het mbo. Daarnaast studeert hij filosofie aan de Universiteit van Tilburg.

Mathi Vijgen is operations manager en programma manager aan de Hogeschool Utrecht. Hij is lid van het College van Bestuur van de ITV Hogeschool in Utrecht en voorzitter van de Landelijke Regiegroep Bildung, een samenwerkingsverband tussen lerarenopleidingen in hogescholen en universiteiten. Hij studeerde Duitse taal en linguïstiek aan de Universiteit van Utrecht.

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij werkt als programmadirecteur en uitgever bij de ISVW. Hij publiceerde onder meer Democratie voor dieren (Atlas 2009) en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie (ISVW 2014) en is als bestuurder betrokken bij de Stichting Dier & Recht. Hij werkt op dit moment aan een nieuw boek over de bescherming van al wat leeft en geeft u alvast een voorproefje daarvan.

Dick de Wolff is directeur bedrijfsvoering, en educatie, onderzoek en studentzaken bij de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is hij decaan van de Educatiefaculteit, Hogeschool Utrecht. Hij is voorloper Lerarenagenda Bildung bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en initiatiefnemer van de landelijke bildungsconferentie.

Gerard van Stralen werkte meer dan veertig jaar in het onderwijs in een grote verscheidenheid van functies, o.a. bij de Faculteit Educatie van de Hogeschool Utrecht. Hij is samen met René Gude, directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte, hoofdredacteur van de bundel En denken. Bildung voor leraren (ISVW 2017). Daarnaast stelde hij het boek Bildung speciaal (ISVW 2018) samen.

Gertie Blaauwendraad is senior adviseur en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht. Ze promoveerde in maart 2018 op ‘Toch liever geen idioot?! Beelden van de goede burger en de ideale samenleving in het burgerschapsonderwijs in het licht van de theorie van Normatieve Professionalisering’. In haar onderzoek staat de brede definitie van burgerschap centraal.

Bert Otten was in Hengelo wethouder van onder meer sociale zaken en landelijk vice-voorzitter van de PvdA. Momenteel werkt hij bij RadarAdvies in Amsterdam. Otten was eerder informateur in Almelo en Leeuwarden. Daarnaast was hij voorzitter van de Kamer Gesubsidieerde Arbeid van de VNG en bestuurlijk trekker participatie van de sociale pijler van de G32.

Ole Nieling is een interdisciplinaire lifestyle kunstenaar. Vanuit een wereldperspectief doet hij spelenderwijs onderzoek in het spanningsveld van muziek, beeldende kunst, performance, nieuwe media en ambacht. Om nieuwe invalshoeken te vinden en continu zijn eigen kunnen op de proef te stellen, mixt Ole deze al bekende vakken met disciplines waar hij geen ervaring mee heeft.

Jaap Patist is docent bij de Lerarenopleiding Geschiedenis van het Instituut Archimedes, Hogeschool Utrecht. Hij studeerde af aan de Universiteit van Utrecht. Hij geeft lezingen over o.a. de omgang met de klassenomgeving. Recentelijk sprak hij zichzelf uit over de lesgeving van de Holocaust, waaronder in een lezing genaamd Lesgeven over de Holocaust in een polariserende samenleving’.

Corma Ruijgrok is senior coach en trainer en daarnaast opleider bij de Archimedes Lerarenopleiding, voorheen de Faculteit Educatie van de Hogeschool Utrecht. Ze is getraind als omgangskundige, lichaamsgericht therapeut en supervisor en heeft naast haar werk in het onderwijs vele persoons- en lichaamsgerichte trainingsgroepen, individuele cliënten en supervisanten begeleid.

Fronnie Biesma onderneemt, adviseert, coacht, traint, schrijft, vertelt verhalen en filosofeert. Een groot deel van haar leven werkte ze in de wereld van mensen op de vlucht en mensenrechten. Ze is oprichtster van Stichting de Vrolijkheid en ook de Werkelijkheid. Ze is nu verbonden aan Ondertussen, een netwerk van mensen ooit gevlucht of nog nooit die bouwen aan tussenruimtes in tijd en ruimte tussen asielzoekerscentra en de omgeving, waar mensen samen werken, leren, ondernemen en verhalen en netwerken delen.

Dick Kleinlugtenbelt is socioloog en filosoof. Hij werkt als senior beleidsmedewerker kwaliteit en ethiek in de geestelijke gezondheidszorg. Hij begeleidt socratische gesprekken en verzorgt trainingen gespreksleider moreel beraad, onder meer bij het VU-MC. Hij publiceerde in 2018 bij Damon een serie boeken genaamd Mensbeelden en levenkunst, Levenskunst 2 en Moderne levenskunsten 3.

Ruben Sinkeldam is lid van de Landelijke Regiegroep Bildung en is actief als studiecoach en leraar voor internationale studenten bij Saxion. Hij studeert Kunsteducatie aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Daarnaast is hij actief als interactief artiest en is hij verantwoordelijk voor de bildungsmodule van het Saxion-project ‘Minor Doing Business in China’.

Organisatie

De Landelijke Bildungsconferentie is een initiatief van de Landelijke Regiegroep Bildung, waarvan de Hogeschool Utrecht de voorloper is.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 25

  Filosofie en kunst in Verlichting en Romantiek

  25 februari om 10:30 tot 1 maart om 12:30
  mrt 09

  Examendag basiscursus Op leven en dood I

  9 maart om 10:30 tot 17:00
  mrt 11

  De kunst van het vragenstellen

  11 maart om 10:30 tot 12 maart om 17:00
  mrt 16

  Jacques Derrida en de deconstructie van leven en dood

  16 maart om 10:30 tot 17 maart om 12:30
  mrt 17

  Kidscafé – 17 maart 2019

  17 maart om 15:00 tot 17:00
  mrt 17

  Filosofisch café – 17 maart 2019

  17 maart om 15:00 tot 17:00
  mrt 23

  Masterclass Foucault – weekend 2

  23 maart om 10:30 tot 24 maart om 12:30
  mrt 29

  Nacht van de Filosofie Rotterdam

  29 maart om 20:00 tot 30 maart om 00:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW