Laden Evenementen

« All Evenementen

Big History

22 mei om 10:30 tot 26 mei om 17:00

De ISVW presenteert: de geschiedenis van het universum en de mensheid, in één week. Eén vloeiend verhaal, eindigend met een blik op de toekomst.

Toonaangevende wetenschappers delen met u de centrale inzichten uit hun vakgebied, zodat u grip krijgt op het grootste verhaal dat we als mens kunnen vertellen. Prof. Vincent Icke start bij de Big Bang en maakt u wegwijs in de ontwikkeling van sterren, planeten en natuurlijk de formatie van de planeet aarde. Prof. Salomon Kroonenberg duikt de geologische geschiedenis van de aarde in en zal inzichtelijk maken hoe de aarde werkt en hoe bijzonder ons huidige klimaat is. De evolutie van leven op aarde en hoe leven überhaupt is ontstaan zal worden verzorgd door prof. Nico van Straalen. Met dr. Fred Spier kijken we naar de ontwikkeling van de mens: wanneer liep de eerste mens rond en waar ontstonden de eerste samenlevingen? Met prof. Jos de Mul staan we stil bij de maakbaarheid van de mens en de toekomst van Homo sapiens 3.0.

Programma

 

Dag 1: De oerknal

Prof. dr. Vincent Icke

Alles wijst erop dat ons heelal wel degelijk een begin heeft gehad. Maar was dat een gigantische ontploffing, ergens in een overigens lege ruimte, zoals de naam “oerknal” suggereert?

 

Dag 2: De geologische geschiedenis van de aarde

Prof. dr. Salomon Kroonenberg

Wij leven in een tijd waarin we alle risico’s willen uitbannen. De geologische geschiedenis van de aarde leert ons dat dat zinloos is. Wie deze geschiedenis kent, ziet dat wij maar een onbetekenend ongelukje in een ons onverschillige natuur zijn.

 

Dag 3: De geschiedenis van het leven

Prof. dr. Nico van Straalen

De vraag naar het ontstaan van het leven is ondanks jaren van intensief onderzoek nog grotendeels onbeantwoord. Op dag 3 bespreken we de zoektocht naar het antwoord op deze ”vraag der vragen”: wat is de oorsprong van het leven?

 

Dag 4: De geschiedenis van de mens

Dr. Fred Spier

Op dag 4 gaan we de geschiedenis van de mensheid bekijken vanuit het perspectief van big history, waarin een overzicht van de geschiedenis wordt geboden vanaf de oerknal tot het heden. Hierbij zullen we de geschiedenis van onze soort niet vanuit een lokaal of regionaal perspectief te beschouwen, maar op een planetair niveau.

 

Dag 5: Over de toekomst van de mens

Prof. dr. Jos de Mul

Homo sapiens zou de eerste soort kunnen zijn die moedwillig de volgende stappen in haar evolutie plant. Op de laatste dag kijken we met Jos de Mul naar de toekomstige ontwikkeling van onze eigen soort.

Docenten

Prof. dr. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prof. dr. Salomon Kroonenberg is emeritus hoogleraar in de toegepaste geologie aan de TU Delft. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken De menselijke maat: de aarde over tienduizend jaar (2006, herziene uitgave in 2008) en De binnenplaats van Babel – Het raadsel van de spraakverwarring (2014). In 2011 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Dr. Fred Spier is universitair hoofddocent wereld- en mensheidsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam University College. Hij schreef Big History and the Future of Humanity (2010).

Prof. dr. Nico van Straalen is hoogleraar dierecologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In zijn onderzoek is hij voornamelijk geïnteresseerd in ecologische kwesties. Hij schrijft een wekelijkse column voor verschillende Nederlandse dagbladen.

Prof. dr. Jos de Mul is hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2002 werd zijn boek Cyberspace Odyssee bekroond met de Socrates Wisselbeker. Andere boeken van zijn hand zijn De domesticatie van het noodlot (2006) en Kunstmatig van nature (2014).

Data

Maandag 22 t/m vrijdag 26 mei 2017

Aanvang maandag 10.30 uur, einde vrijdag 17.00 uur

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • ISVW-programmagids

  Klik op de cover om te bladeren door onze gids. Wilt u de gids thuis ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@isvw.nl
 • Laatste kans!

  za 29

  Start: Filosofisch Kompas Plus

  29 april om 14:00 tot 17:00
  mei 06

  Interculturele filosofie: Afrikaanse filosofie

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 12:30
  mei 07

  Filosoferen met kinderen en jongeren

  7 mei om 10:30 tot 17:00
  mei 22

  Big History

  22 mei om 10:30 tot 26 mei om 17:00
  mei 27
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte