Laden Evenementen

« All Evenementen

Besturen in verwarrende tijden

14/01/2018 om 08:00 tot 17:00

We leven in politiek opmerkelijke tijden. Ontwikkelingen die we tien jaar geleden ondenkbaar achtten zijn nu realiteit. Nationalisme en anti-globalisme zijn gemeengoed. Waar lange tijd economische groei de beleidsagenda bepaalde, gaat het maatschappelijke debat nu over ongelijkheid, tolerantie en identiteit. De politicus krijgt van allerlei kanten advies over de te volgens koers. Sommigen pleiten voor nieuwe ‘grote verhalen’, anderen denken dat ideologische vergezichten iets van het verleden zijn. Nu eens moet u naar de burger luisteren, dan weer een eigen visie de boventoon laten voeren. Wetenschappers verkondigen hun feiten en theorieën terwijl u zelf het gevoel heeft dat de werkelijkheid een andere is. Welke koers wilt u zelf varen?


Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor bestuurders, volksvertegenwoordigers, gemeentesecretarissen en directeuren strategie op lokaal, provinciaal of landelijk niveau.


Doel
Het doel van de leergang is om even rustig na te denken over enkele cruciale grote vraagstukken van de hedendaagse politiek. Het is de bedoeling dat u aan het eind van de leergang:

 • Uw eigen visie heeft onderzocht en deze ter discussie kunt stellen.

 • Andere perspectieven kunt waarderen, historisch kunt ‘plaatsen’ en kunt beoordelen.

 • Enkele extra begrippen heeft waarmee u de huidige politieke situatie kunt duiden.

 • Steviger in de discussies met uw omgeving kunt staan.


Programma

Module 1: Het Grote Verhaal
In deze module wordt ingegaan op het einde van de grote verhalen. Liberalisme, socialisme, communitarisme,  etc. passeren de revue. Wat zijn de historische achtergronden van de verschillende visies, wat zijn hun moderne varianten en wat zijn de belangrijkste criticasters?

Docenten: Marthe Kerkwijk,  Hans Peter Benschop


Modules 2 en 3: Nieuwe Verhalen

Modules 2 en 3 behandelen verschillende bronnen voor ´nieuwe verhalen´. Aan bod komen: de technotoop,  de energieke samenleving, de wederkerige samenleving en de Nederlandse identiteit. De opzet is steeds hetzelfde: twee prominente sprekers verkennen het thema. Vervolgens gaat u in groepen uiteen om zelf tot de belangrijkste conclusies, twijfels en vragen te komen. Die behandelen we vervolgens plenair met de sprekers. De toon van deze discussie is, ondanks het temparement van enkele sprekers, onderzoekend. We hoeven elkaar niet te overtuigen.

Docenten: Paul Scheffer, Evelien Tonkens, Arash Aazami, Maarten Doorman, Hans Boutellier, Wim de Ridder, Tsjalling Swierstra, Henk Oosterling.
 

Module 4: Conclusies
In deze module worden de lijnen vanuit de oude verhalen naar de nieuwe getrokken. Wat is oud, wat is nieuw? U bent ook zelf aan zet. U formuleert op basis van de eerste drie modules uw eigen leermomenten. Dat kan uw eigen Grote Verhaal zijn, of de reden waarom u definitief de Grote Verhalen terzijde legt. U presenteert deze visie en bespreekt die met medecursisten en filosofen.

Docenten: Hans Peter Benschop, Marthe Kerkwijk, Harry Kunneman

Deelname

Deelname aan deze opleiding bedraagt € 4.450,- inclusief het programma, lesmateriaal, 4 x lunch en koffie/thee.

Data

Vier maal een zondag, van 10.30 uur tot 17.00 uur.

zondag 14 januari 2018
zondag 11 februari 2018
zondag 11 maart 2018
zondag 8 april 2018

Docenten

 

Hans Peter Benschop (hoofddocent) leidt sinds 2008 het Trendbureau Overijssel. Een onafhankelijk bureau dat toekomst- verkenningen maakt voor de (politieke) besluitvorming. Afgelopen jaar heeft het Trendbureau aan Toekomstverkenning Cultuur gewerkt. Hans Peter is van huis uit filosoof. Hij is gepromoveerd op de achttiende eeuwse wijsbegeerte in Ierland. Hij was coördinator strategie bij de gemeente Apeldoorn en heeft bij het rijk gewerkt.

 

Harry Kunneman, em. prof. aan de Universiteit voor Humanistiek, introduceerdetermen als het dikke-ik, theemutscultuur, walkman-ego, trage vragen en normatieve professionaliteit. In het boek Werken aan trage vragen sprak hij met Denise Robbesom over zijn grote inspiratiebronnen en betrokken filosofie.

 

Arash Aazami wordt internationaal gezien als energie-expert en is veelgevraagd spreker. Zijn lezingen veranderen uw blik op energie, duurzaamheid en de wereld! Arash is ondernemer, systeem-innovator en vrij denker. Na een muziek-carriere in Europa en de Verenigde Staten, gevolgd door ondernemerschap in digitale innovaties werd Arash in 2006 leidinggevend aan een energie-leverancier.

 

Paul Scheffer was onder meer correspondent in Parijs en Warschau. Sinds 1990 schrijft hij voor NRC Handelsblad. Nu is hij hoogleraar Europese studies aan de universiteit van Tilburg. Paul Scheffer wordt gezien als de geestelijk vader van het nationale debat over de multiculturele samenleving. Het resultaat van zeven jaar zoeken naar nieuwe inzichten presenteerde hij in zijn boek Het land van aankomst.

 

Maarten Doorman is schrijver en ideeënhistoricus en als filosoof verbonden aan de Faculty of Arts and Social Sciences van Maastricht University en University College Maastricht. Maarten Doorman is bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland: filosofie, kunst en literatuur aan de Faculteit Geesteswetenschappen
van de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Marthe Kerkwijk is filosoof en programma-coördinator bij de ISVW. Ze gaf les aan de University of London, waar ze tevens haar proefschrift over Habermas schrijft. In Londen richtte ze de West London Philosophy School op, waar ze door middel van korte verhalen en gedachte-experimenten filosofielessen gaf. Momenteel is ze bezig met het schrijven van een boek over gedachte-experimenten.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Bildung scheurkalender 2018


  Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  dec 02

  Ethiek en politiek III: Immanuel Kant

  2 december om 10:30 tot 3 december om 14:30
  dec 04

  Hitlers Mein Kampf

  4 december om 10:30 tot 8 december om 17:00
  dec 10

  Willen, kiezen en handelen

  10 december om 10:00 tot 17:00
  dec 18

  Spinozaweek: de weg naar geluk

  18 december om 10:00 tot 22 december om 12:30
  dec 27

  Liefdeweek: kun je leren liefhebben?

  27 december om 10:30 tot 30 december om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte