Laden Evenementen

Henri Bergson. De creatieve evolutie (II) (Wordt verplaatst)

In overeenstemming met de aangekondigde landelijke coronamaatregelen die gelden tot 1 juni 2020 wordt dit evenement verplaatst. Zie rijksoverheid.nl voor meer informatie. Nieuwe data worden z.s.m. gecommuniceerd via isvw.nl. Heb je je aangemeld? Wij nemen z.s.m. contact met je op.

De creatieve evolutie is het belangrijkste werk van de Franse filosoof Henri Bergson (1859- 1941). Als De creatieve evolutie in 1907 verschijnt, staat de evolutieleer van Darwin volop in de belangstelling. Bergson staat achter het idee van de evolutie, maar verzet zich tegen de al te mechanistische visie ervan. Volgens Bergson is de evolutie van het leven een scheppende impuls – élan vital – die ononderbroken iets onvoorspelbaar nieuws creeert. Een ander belangrijk idee van Bergson is dat de ‘wetenschappelijke’ tijd die wij hanteren misschien wel van praktisch nut is, maar dat die niet overeenkomt met de werkelijke tijd die wij ervaren.

Tijdens deze masterclass onder leiding van Bergsonkenner dr. Hein van Dongen duiken we in twee weekends diep in deze invloedrijke tekst. Je leest vooraf in uw eigen tempo De creatieve evolutie in de nieuwe vertaling door Joke van Zijl, zodat je goed voorbereid deel kunt nemen aan deze verdiepende weekends.

Studiebelasting

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 10 uur in beslag.

Data

Zaterdag 9 mei 2020 10.30 uur tot zondag 10 mei 2020 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 319,95 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 379,15 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt) Uitverkocht,

Arrangement 3: € 389,15 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt) Uitverkocht,

Arrangement 4: € 396,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Let op! De creatieve evolutie (ISVW Uitgevers, 2018) is niet inbegrepen bij deze cursusbedragen, maar is wel vereist. Klik hier om het boek te bestellen.

In overeenstemming met de aangekondigde landelijke coronamaatregelen die gelden tot 1 juni 2020 wordt dit evenement verplaatst. Zie rijksoverheid.nl voor meer informatie. Nieuwe data worden z.s.m. gecommuniceerd via isvw.nl. Heb je je aangemeld? Wij nemen z.s.m. contact met je op.

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Deze cursus is wegens coronamaatregelen verzet van voorjaar 2020 naar een nog aan te kondigen datum en is toegankelijk tegen de toen geldende voorwaarden. Houders van een goldcard tot 31 augustus 2020 of tot 31 december 2020 hebben daarom voor deze cursus recht op goldcardkorting.

Docent

Dr. Hein van Dongen is filosoof. Hij doceert aan verschillende onderwijsinstellingen en is bestuurder van de stichting Filosofie Oost-West. Ook is hij filosofisch consulent. In zijn werk probeert hij filosofie praktisch toe te passen door zich te richten op het dagelijks leven. In 2014 publiceerde Van Dongen Bergson, een introductie tot de belangrijkste ideeën van Henri Bergson over tijd en leven.