Laden Evenementen

Leesweek: Arendts De menselijke conditie

‘Wat ik beoog is heel eenvoudig: nadenken over wat wij doen’

Filosofen hebben zich lang beziggehouden met het zoeken naar een eigenschap die alle mensen met elkaar gemeen hebben: zelfbewustzijn misschien? Cognitie? Taal? Volgens Hannah Arendt is het niet een gedeelde eigenschap die ons mens maakt, maar is het onze gedeelde wereld die het menselijk bestaan mogelijk maakt. Maar een wereld waarin mensen kunnen leven is geen gegeven: die behoeft zorg. Arendt wilde haar boek dan ook de titel Amor Mundi geven, liefde voor de wereld. Hoe is liefde voor de wereld mogelijk in een tijd met zoveel ellende? Arendt reikt de lezer de hand. Tijdens deze leesweek lezen we De menselijke conditie. Marthe Kerkwijk verbindt de hoofdthema’s uit deze klassieker met actuele thema’s.

Programma

In deze leesvierdaagse is anders van opzet dan je mogelijk van een ISVW-cursus gewend bent. Er is namelijk veel ruimte in het programma vrijgehouden voor zelfstandig lezen. Elke ochtend begint met een inleidend college, waarin de docent de aandacht vestigt op enkele centrale thema’s in de te lezen fragmenten van die dag, deze inbedt in het werk van Arendt, en verbindt aan actuele vraagstukken. Elke middag gaan we uiteen om geselecteerde fragmenten zelfstandig of in groepjes te lezen, en aan het einde van de middag komen we weer bijeen om deze fragmenten te bespreken. Ditmaal zijn de deelnemers aan zet. Wat valt je op? Welke vraag staat voor jou centraal? Welk inzicht levert de tekst op in het licht van actuele thema’s? Hierbij is ruimte voor cursisten om zelf ook het werk van Arendt aan voor hen urgente thema’s te verbinden. In de avond is er tijd om vrij te lezen. Aan het einde van de vierdaagse zullen snelle en gretige lezers het boek van kaft tot kaft gelezen hebben, maar de meesten van ons zullen dat niet halen. Dat geeft niets, want na afloop is iedereen voldoende beslagen ten ijs om de rest van het boek zelfstandig uit te lezen. Deze aanpak biedt deelnemers de gelegenheid om dieper in de tekst te duiken en zich actief te verhouden tot Arendts gedachten. Door onder begeleiding en in groepsverband de tekst te bespreken, krijgt de tekst veel meer betekenis dan wanneer je het boek alleen zou lezen.

Lesmateriaal

Voor deze cursus is het boek De menselijke conditie vereist. Je kunt dit aanschaffen via je lokale boekwinkel, via de uitgever of bestellen bij Peter Jansen van boekwinkel De vertraagde tijd: [email protected] of telefonisch: 06 836 00 236. Je bestelling kun je dan op 27 december ophalen bij Peter Jansen, die te vinden is bij de boekentafel in de lounge.

Leerdoelen

Tijdens onze leescursus leer je in de eerste plaats over de ideeën van Hannah Arendt die zij in De menselijke conditie presenteert. Tevens oefen je je in het lezen van een moeilijke – dat wil zeggen: rijke, informatiedichte, abstracte – primaire filosofische tekst. Je leert je duiding van deze tekst spiegelen aan die van anderen en inzichten uit deze tekst toepassen op hedendaagse kwesties.

Data

Woensdag 27 december t/m zaterdag 30 december 2023.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zaterdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 708,73 (inclusief 3 x diner met wijn, 4 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 879,58 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 909,58 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 932,08 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de ISVW. Ze is kenner van het werk van de Duitse filosoof Jürgen Habermas, van de Duits-Amerikaanse filosoof Hannah Arendt en de Nederlandse rechtsfilosoof Clara Wichmann. Ze schrijft over het sociale filosofie, vrouwen in de filosofie en kritische theorie. In haar werk richt Marthe zich vooral op het toegankelijk maken van filosofische vraagstukken voor een niet-academisch publiek.


×