Laden Evenementen

Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie 2023

Diversiteit, tijd en menswaardigheid

Lang deden westerse denkers alsof alleen Europa en Noord-Amerika een belangwekkende filosofische traditie kenden. Niets is minder waar!

Door kennis te maken met filosofieen uit Afrika en Latijns- Amerika kun je een frisse kijk ontwikkelen, die in onze huidige tijd van pas komt. Zo biedt de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole een alternatief voor het denken in opposities en toont een tijdgenoot van Descartes, Zera Yacob dat kritische argumentatie niet een puur westers fenomeen is. Ook komen de esthetica van Maria Zambrano, de politieke filosofie van de vroegmoderne Inca-filosoof Poma de Ayala en de Logica Mexicana van Antonio Rubia aan bod. Ook komt aan de orde hoe we vanuit onze westerse positie recht kunnen doen aan andere filosofische tradities, vooral tradities die gevormd zijn door de gevolgen van kolonialisme. Wat betekent dat voor antwoorden op grote filosofische vragen, zoals ‘Wat is tijd?’, ‘Wat te doen met onderlinge verschillen?’ of ‘Wat is menswaardigheid?’

Met Renate Schepen en gastbijdragen van Marthe Kerkwijk, Henk Haenen, Wil Heeffer en Juul van der Laan.

Let op: bij mooi weer kan een wandeling deel uitmaken van het programma. Comfortabele wandelschoenen zijn daarom aan te raden.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Woensdag 19 juli t/m zondag 23 juli 2023.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Renate Schepen is onafhankelijk filosoof. Haar onderzoek richt zich op interculturele filosofie en dialoog. Ze geeft advies, lezingen en lessen en schreef meerdere boeken. In augustus 2022 verscheen haar boek Kimmerle’s Intercultural Philosophy and Beyond. The ongoing Quest for Epistemic Justice bij Routledge. Ze onderzoekt daarin hoe we recht kunnen doen aan verschillende bronnen van kennis. Renate promoveerde aan de Universiteit van Wenen (with honours) en studeerde daarvoor in Amsterdam, Accra en Montevideo. Meer informatie: doordacht.net.

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij het cursusinstituut van de ISVW. Aan Heythrop College, University of London, gaf ze hoorcolleges en werkgroepen. Ze is kenner van het werk van de Duitse filosoof Jürgen Habermas en de plek van religieuze argumenten bij wetgeving. Ook schrijft ze over het pragmatisme, vrouwen in de filosofie, kritische theorie en de filosofie van vertaling. In haar werk richt Marthe zich vooral op het toegankelijk maken van filosofische vraagstukken voor een niet-academisch publiek. Daartoe richtte ze, voordat ze in dienst trad bij de ISVW, de West London Philosophy School op, waar ze wekelijkse inlooplessen filosofie gaf aan geïnteresseerden. Ze publiceerde in Philosophy Now (Engelstalig filosofiemagazine), in Religious Pluralism: a resource book en is co-editor van het boek Towards a Kenotic Vision of Authority in the Catholic Church.

 

Juul van der Laan is een onafhankelijke kunstenaar-filmmaker en freelance onderzoeker die zich op haar gemak voelt bij het navigeren door de overlappende domeinen van wetenschap, filosofie en kunst op een interculturele, wereldwijde schaal. Met een nieuwsgierige en open geest brengt ze licht in minder bekende verhalen en geschiedenissen.

 

Henk Haenen studeerde in Amsterdam geschiedenis en filosofie en promoveerde in 2006 op Afrikaans denken: ontmoeting, dialoog en frictie. Een filosofisch onderzoek. In 2016 publiceerde hij Ubuntu en Nelson Mandela. Afrikaanse filosofie van verzoening (Damon, tweede, herziene druk 2018).


 

Wil Heeffer studeerde filosofie in Tilburg, Amsterdam en Rotterdam. Hij volgde colleges bij Jürgen Habermas en Richard Bernstein aan het Inter-University Centre of Postgraduate Studies in Dubrovnik. Verdere expertise ontwikkelde hij via colleges van Enrique Dussel, de Argentijns-Mexicaanse grondlegger van de bevrijdingsfilosofie, en Heinz Kimmerle, de grondlegger van de interculturele filosofie in Nederland. In Cuba werkte hij mee aan conferenties over het werk van José Martí.


×