Laden Evenementen

« All Evenementen

De actualiteit van Hannah Arendt

27 mei om 10:30 tot 31 mei om 12:30

Toen Donald Trump tot president van de VS werd verkozen, verzestienvoudigden de verkoopcijfers van een boek uit 1951, waarvan tot dan toe slechts enkele tientallen in de VS werden verkocht. Het betrof The Origins of Totalitarianism van Hannah Arendt. En daar bleef het niet bij. Hannah Arendt duikt sindsdien wekelijks op in kranten en tv-programma’s over thema’s die ogenschijnlijk weinig met elkaar van doen hebben, zoals onderwijs, fake news, populisme of vluchtelingen, terwijl tien jaar geleden haar werk nauwelijks een plaats had in het curriculum van studies filosofie, laat staan daarbuiten. Het werk van de twintigste-eeuwse politiek denker resoneert klaarblijkelijk met de wereld van nu. Hoe komt dat? Haar boeken staan niet bepaald bekend als toegankelijke kost. Toch zijn de overeenkomsten tussen de vraagstukken waarmee Arendt worstelt en de eenentwintigste-eeuwse actualiteit opvallend. Wellicht verklaren zij de grote belangstelling voor haar werk.

In deze cursusweek laten we, met een keur van Hannah Arendt-kenners, een Arendtiaans licht schijnen op een aantal actuele thema’s. We beginnen met een inleiding in het politieke denken van Hannah Arendt. Daarna maken we kennis met haar werk aan de hand van een aantal kernbegrippen en tekstfragmenten. Met de opgedane kennis op zak bespreken we actuele thema’s als ‘het vluchtelingenvraagstuk’, gezag, fake news, onderwijs en technologische vooruitgang in het licht van Arendts werk. Lezingen van vooraanstaande kenners en publieke commentatoren worden afgewisseld door close-reading van primaire teksten, film, een wandeling naar Kamp Amersfoort en gesprek. Deze cursus is geschikt voor iedereen met interesse in Hannah Arendt en iedereen die de nuance zoekt in discussies over moeilijke actuele thema’s. Geen voorkennis is vereist, al verdient het de aanbeveling om bij aanvang op de hoogte te zijn van nieuws en actualiteiten.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. U zult dan meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 27 mei t/m vrijdag 31 mei 2019.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wilt u korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of u in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Prof. dr. Dirk de Schutter is emeritus hoogleraar aan KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de KU Leuven en aan de Georgetown University, Washington D.C. Hij publiceert regelmatig over negentiende en twintigste eeuwse filosofie en literatuur. In 2018 verscheen zijn vertaling van Arendts Het waagstuk van de politiek (Klement).

Prof. dr. Hans Achterhuis studeerde theologie en filosofie. Als hoogleraar was hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Wageningen en de Universiteit Twente. Achterhuis schreef een groot aantal invloedrijke boeken, waaronder De utopie van de vrije markt (Lemniscaat 2010). Zijn meest recente publicatie heet Het rijk van de schaarste (Lemniscaat 2018). In 2011 werd hij door de stichting Maand van de filosofie uitgeroepen tot Denker des Vaderlands.

Prof. dr. Laurens ten Kate is filosoof en religiewetenschapper. Hij is hoofddocent godsdienstfilosofie en religiestudies aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Tevens is hij bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religie en Humanisme. Ten Kate schreef een Encyclopedie van de filosofie (Boom 2007). Onlangs verscheen van hem in samenwerking met Marcel Poorthuis 25 eeuwen theologie. Teksten en toelichtingen (Boom 2017).

Daan Roovers is filosoof, schrijver, programmamaker en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Met Michael Sandel werkt ze aan het televisieprogramma What’s the Right Thing to Do? en Change Your Mind voor Omroep Human. In 2017 verscheen haar essay Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden (Ambo Anthos). Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van publieke opinie.

Dr. Hanke Drop is onderzoeker en adviseur. Van onderwijsachtergrond specialiseert ze in therapie en religieuze studies. Ze was tot 2017 verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als hoofdonderzoeker. Ze publiceerde over Arendt in het door Joop Berding geredigeerde Aan het werk met Arendt (ISVW 2017).

Dr. Lieve Goorden promoveerde in de politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Algauw raakte ze gefascineerd door het publieke debat over de nieuwste technologieën en zette daarover onderzoek op voor organisaties zoals het Studiecentrum Technologie en Beleid (TNO, Delft) en de Universiteit Antwerpen. Ze publiceerde in 2017 het boek De sprong in de techniek. Nadenken over wat we doen (ISVW), waarin ze Hannah Arendts inzichten over technologische ontwikkeling toepast op het huidige publieke debat.

Dr. Henriëtta Joosten is filosoof-onderzoeker en hogeschooldocent aan De Haagse Hogeschool. Naast filosofie studeerde ze ook bedrijfskunde. In 2015 promoveerde ze aan de Erasmus Universiteit in de filosofie. In 2016 verscheen Streven naar beter: Nietzsche als gids voor het hoger beroepsonderwijs (Klement). In het najaar 2019 verschijnt De publieke sfeer in de 21e eeuw. Hannah Arendt als gids voor (ict-)professionals (werktitel, ISVW).

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de ISVW. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de University of London. Ze gaf colleges politieke en sociale filosofie aan de University of London en richtte de West London Philosophy School op.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 27

  De actualiteit van Hannah Arendt

  27 mei om 10:30 tot 31 mei om 12:30
  jun 07

  ISVW Pubquiz – 7 juni 2019

  7 juni om 18:00 tot 22:00
  jun 15

  Crash Course: Het filocafé

  15 juni om 10:00 tot 17:00
  jun 22

  Een actuele kwestie over leven en dood: prenatale screening

  22 juni om 10:30 tot 23 juni om 12:30
  jul 08

  Filosofisch wandelen

  8 juli om 10:30 tot 12 juli om 12:30
  jul 08

  Filosofie in de Lage Landen

  8 juli om 10:30 tot 12 juli om 12:30
  jul 10

  Uitverkocht: Tao & qigong

  10 juli om 10:30 tot 14 juli om 12:30
  jul 15

  Denken in tijden van versnelling

  15 juli om 10:30 tot 19 juli om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW