Laden Evenementen

De aarde en al haar bewoners. Het ecologisch denken

Het ecologisch denken

In de westerse geschiedenis hebben filosofen vooral betoogd dat de mens boven de natuur verheven is. Volgens de filosofen Timothy Morton, Martha Nussbaum en Bruno Latour zitten we dankzij die gedachte nu met de gebakken peren: klimaatcrisis, onrechtvaardigheid en vervreemding van de natuur. Dat kan anders!

In deze summerschool met Jan Flameling maken we kennis met het ecologische denken van Martha Nussbaum, Timothy Morton en Bruno Latour. Je leert dat dieren ook recht horen te hebben op een bloeiend bestaan, dat we de koe als een familielid of naaste zouden kunnen beschouwen, dat wij samen met heel veel aardbewoners in een kritieke zone leven en dat zij allen een stem zouden moeten hebben in de politieke besluitvorming. Op deze manier laten we het eeuwenlang heersende ego- en antropocentrische standpunt achter ons en geven we ons bestaan op ecocentrische manier vorm. Wat heeft dit voor implicaties voor ons doen en laten?

Studiebelasting en lesmateriaal

Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten of het boek vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Maandag 21 augustus t/m vrijdag 25 augustus 2023.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt). Uitverkocht

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Uitverkocht

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt). Uitverkocht

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Jan Flameling studeerde filosofie in Groningen, Amsterdam, Keulen en Berkeley. In 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Hij geeft trainingen in morele oordeelsvorming aan o.a. organisatieadviseurs, artsen, en medewerkers van de openbare ministeries. Samen met Hans Baaijens publiceerde hij Oosterse denkers in de polder (ISVW, 2012).

×