Basiscursussen

Basiscursussen beslaan meerdere weekends. Bij lopende opleidingen is het nog mogelijk om je in te schrijven voor specifieke onderdelen.


 

Tienduizend poorten: oosterse levenskunst

Een bekende Chinese zegswijze luidt: ‘Er zijn tienduizend poorten!’ Oftewel: voor ieder is er een eigen poort als het gaat om levenskunst. Michel Dijkstra en Lucas den Boer gidsen je door de hoogtepunten van de oosterse filosofie. De weekenden van deze basiscursus zijn ook los te volgen.

 

Weekends:


De Boeddha

27-28 januari 2024
Boeddhabeeldjes hebben meestal een rustige uitstraling. Toch zat de Boeddha als leermeester bepaald niet stil en paste hij zijn onderwijs voortdurend aan zijn publiek aan. Tijdens dit weekend met Lucas den Boer en Michel Dijkstra onderzoek je de vele gedaanten van verstilde onthechting.

 


De taoïsten

24-25 februari 2024
Tijdens dit weekend met Lucas den Boer en Michel Dijkstra staat de taoïstische kunst van relativering centraal. Ben je in staat om voorbij het onderscheid tussen droom en realiteit te zwerven?

 


De yogi’s

23-24 maart 2024
Yoga is wereldwijd bekend, en kent ook een stevige filosofische fundering in het zogeheten Samkhya-Yoga-systeem. Naast het onderzoeken van deze filosofie duiken we in de kleurrijke wereld van de extatische bhakti-dichteressen. Met Michel Dijkstra en Lucas den Boer.

 


Zen

27-28 april 2024
Als je ze met toewijding uitvoert, vallen juist alledaagse handelingen samen met de mysterieuze Weg. Tijdens dit weekend met Michel Dijkstra en Lucas den Boer onderzoek je dat fundamentele inzicht uit de zentraditie.

 


Betreed de tienduizend poorten

8-9 juni 2024
We vergelijken de verschillende levenskunstige wegen uit India, China en Japan met elkaar. Is het mogelijk om sommige levenskunsten met elkaar te combineren? Zulke vragen worden belicht tijdens dit weekend met Michel Dijkstra en Lucas den Boer.

 


 

Het leven als reis

Levensfilosofie gaat over het avontuur van het geleefde leven. Deze filosofie blijft dicht bij de ervaring en de vragen die zich daarin aandienen of nog verbergen. In deze basiscursus is veel aandacht voor de antieke levensfilosofie, de moderne existentiefilosofie en een filosofie van de aarde. Met Bas Nabers.

 

Weekends:


Kompas en bestemming

20-21 januari 2024
In het leven kun je uiteindelijk niet anders: je oriënteren. De vraag is alleen hoe je dat doet. Dat onderzoeken we aan de hand van oude en eigentijdse filosofische benaderingen. Zo gaan we te rade bij antieke denkers en staan we stil bij hedendaagse ervaringen van (des)oriëntatie en het menselijke verlangen naar zin. Met Bas Nabers.


Storm en anker

17-18 februari 2024
Waar vind je houvast in de storm van het leven? Dit weekend met Bas Nabers spiegelt de stoïcijnse queeste naar een leven in overeenstemming met de natuur aan andere antieke, moderne en eigentijdse perspectieven, zoals die van Epicurus, Michel de Montaigne en Viktor Frankl.

 


Reisgenoten

16-17 maart 2024
Tijdens dit weekend met Bas Nabers onderzoek je wat het betekent om samen het leven aan te gaan, terwijl ook ieder van ons alleen onderweg is. Om deze ambivalente menselijke conditie te duiden gaan we te rade bij Aristoteles, Montaigne, Nietzsche en eigentijdse schrijvers.

 


Thuis en wereld

20-21 april 2024
Hoe bewonen we de wereld? Hoe raken we daar ‘thuis’? Tijdens dit weekend met Bas Nabers onderzoek je de vaak vergeten betekenissen van het (t)huis voor de menselijke oriëntatie. Ook sta je stil bij het verlangen om onderweg, in het onbekende, iets van een bestemming te vinden.

 


Een Odyssee op aarde

18-19 mei 2024
De aarde is de bodem onder onze voeten en de bron van alle leven dat we kennen. Dat besef kan inspireren en ontroeren, maar ook choqueren en huiver oproepen. Tijdens dit weekend met Bas Nabers bezin je je op onze persoonlijke en collectieve verhouding tot de natuur.

 


Horizon

22-23 juni 2024
De horizon vertegenwoordigt wat je niet kunt zien; wat ongewis, immens en onvoorspelbaar blijft. Aan de hand van denkers als Kant, Nietzsche, Arendt en Heidegger staan we stil bij ervaringen van het sublieme en het ongewisse. Met Bas Nabers.